אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החתנים של בני שטיינמץ בדרך לשליטה משותפת בבתי הזיקוק בני שטיינמץ ברקע בתי הזיקוק | דניאל לבטובסקי בלומברג

בלעדי

החתנים של בני שטיינמץ בדרך לשליטה משותפת בבתי הזיקוק

גרין אויל של אדר שוורץ ואוהד שוורץ, חתניו של בני שטיינמץ, קיבלה מרשות החברות טיוטת היתר ראשונה בבזן. החברה שלהם היא שמימנה את העסקה שבמסגרתה פטרוכימיים הפכה לבעלת השליטה בבזן, ואם יתקבל היתר, הם יצטרפו רשמית לגרעין השליטה

01.08.2023, 11:09 | גולן חזני

כמעט שנה לאחר שהשליטה בבזן (בתי הזיקוק) החליפה ידיים במימון החתנים של בני שטיינמץ, הם מתקרבים באופן רשמי להפוך לשותפים בגרעין השליטה. ל"כלכליסט" נודע כי חברת גרין אויל, שבה שולטים אדר שוורץ ואוהד שוורץ, חתניו של שטיינמץ (אין קשר משפחתי קודם ביניהם), קיבלה טיוטת היתר ראשונה, שתאפשר לה להיות חלק מגרעין השליטה של בזן.

גרין אויל היא חברה של שוורץ ושוורץ, שבה שותף גם מייקל בוברוב, לשעבר הנציג של ענקית האנרגיה טרפיגורה בישראל, והיא מחזיקה ב־50% ממניות חברה בשם גרין אלסקה. גרין אלסקה מחזיקה ב־38% ממפעלים פטרוכימיים, בעלת השליטה (24.3%) בבזן.

בשנה שעברה השליטה בבזן החליפה ידיים, כשפטרוכימיים – שבשליטת משפחות פדרמן, פסל וגוטנשטיין – ניצלה זכות סירוב ראשונה ורכשה מידי החברה לישראל של עידן עופר 16.7% ממניות בזן תמורת כ־600 מיליון שקל. עופר סיכם על מכירת המניות לאחים חג'ג'. אלא שלפטרוכימיים, שהיתה בפועל חברה בחדלות פירעון, לא היה הסכום הדרוש כדי לבצע את העסקה. לכן, היא ביצעה מעין הסדר חוב נוסף מול בעלי האג"ח שלה, שבמסגרתו העניקה חלק ממניות בזן ‑ שכבר היו ברשותה קודם לכן ‑ לבעלי האג"ח, וכך הגיעה להחזקה הנוכחית שלה. בנוסף, פטרוכימיים חברה לגרין אויל בשביל מימון העסקה.

גרין אויל, כאמור, מחזיקה ב־50% ממניות גרין אלסקה. ביתרת המניות מחזיקים פדרמן, פסל וגוטנשטיין, בעלי השליטה הרשמיים בפטרוכימיים כיום. גרין אויל היא שהזרימה את רוב הכספים שנדרשו על מנת שגרין אלסקה תעמיד לפטרוכימיים הלוואה של 100 מיליון שקל, שאותה ניתן להמיר ל־25% ממניות פטרוכימיים. כמו כן, גרין אלסקה התחייבה לפרסם הצעת רכש לבעלי המניות של פטרוכימיים שאינם בעלי עניין בחברה בהיקף של 70 מיליון שקל. הנושים, מצדם, ספגו תספורת של כמיליארד שקל.

במסגרת הקמת גרין אלסקה, התחייבו בעלי השליטה בפטרוכימיים לפעול לתיקון היתר השליטה שכבר החזיקו, כך ששוורץ, שוורץ ובוברוב יוכלו להצטרף רשמית לגרעין השליטה בבזן. ההסכם אמור להיחתם פורמלית לאחר קבלת ההיתר המתוקן.

עוד סוכם כי לאחר קבלת היתר השליטה, גרין אלסקה תמיר את ההלוואה שנתנה לפטרוכימיים למניות החברה, ופטרוכימיים תעביר לה ללא תמורה עוד נתח מהמניות. כמו כן, לחתנים של שטיינמץ ולבוברוב תהיה אופציה לרכוש את חלקם של פדרמן, פסל וגוטשנטיין בגרין אלסקה, ובכך להפוך בשרשור לבעלי המניות הגדולים בבתי הזיקוק. האופציה הזו ניתנה באופן הדדי, וניתן יהיה לממש אותה לפי הסכום שהצד השני הזרים לצורך ביצוע העסקה, או באמצעות העמדת הלוואת בעלים, בתוספת ריבית של פריים פלוס 2.5% בשנה.

סימני שאלה מרחפים: פטרוכימיים היתה שותפתה הוותיקה של החברה לישראל לשליטה בבזן במשך שנים ארוכות, ולכן היא כבר החזיקה בהיתר, בניגוד לחתניו של שטיינמץ והשותף שלהם. בתי הזיקוק נחשבים לנכס חיוני, והצטרפות לגרעין השליטה בחברה מחייבת בדיקה על ידי שורה של גורמים, ובראשם משרד האוצר ורשות החברות, כשלצדם גם משרד הביטחון, השב"כ, המוסד ומשרד האנרגיה. נבדקים היבטים שונים, כולל מקורות המימון.

בשל הקרבה המשפחתית לשטיינמץ השאלה אם הוא מי שעומד מאחורי חתניו פיננסית צצה במהירות. שטיינמץ מכחיש זאת מכל וכל, וכך גם טרפיגורה, שאומרת שאינה עומדת כיום מאחורי בוברוב. שטיינמץ הורשע השנה סופית בידי בית המשפט בשוויץ במתן שוחד בגינאה ונידון לשלוש שנות מאסר וקנס של 50 מיליון פרנק שוויצרי. לכן, אם הוא היה מעורב בעסקה לרכישת גרעין השליטה בבתי הזיקוק, הדבר היה יכול להקשות את קבלת ההיתר. שטיינמץ, כאמור, מכחיש כל קשר.

באפריל האחרון פרסם "פייננשל טיימס" כי חברת לוקאויל הרוסית מכרה את בית הזיקוק ISAB שבסיציליה לקרן IOG תמורת 1.5 מיליארד יורו. לפי הפרסום, השלטונות האיטלקיים בדקו את העסקה בעקבות פנייה לא פורמלית של הממשל האמריקאי, שביקש לוודא שאין מעורבות של ממשלת רוסיה בחברה הרוכשת, כשהחשש הוא שבמקרה כזה ייעשה ניסיון לעקוף את הסנקציות שהוטלו על רוסיה בשוק האנרגיה בעקבות הפלישה שלה לאוקראינה. במהלך הבדיקה נבדק אם טרפיגורה היתה מעורבת במהלך. מנכ"ל IOG הוא בוברוב.

היחסים העכורים יעכבו? הבקשה הראשונה לשינוי היתר השליטה בבזן הוגשה בספטמבר 2022, עם השלמת רכישת המניות של החברה לישראל בבזן, אבל הטיפול בה התעכב בשל נפילת הממשלה. לאחר שקמה הממשלה הנוכחית, הבקשה הועברה למשרד האוצר שבראשו עומד בצלאל סמוטריץ'. המשרד הערים קשיים שונים במהלך הטיפול בבקשה, ובשלב מסוים העביר אותה לרשות החברות ולשר שאחראי עליה – דוד אמסלם. כעת הנושא נמצא על שולחנו של אמסלם, שהיחסים בינו לבין מנהלת רשות החברות מיכל רוזנבוים עכורים בלשון המעטה, והוא מבקש להעביר אותה מתפקידה.

ככל הנראה, היתר השליטה בבזן, שנסחרת לפי שווי שוק של 3.7 מיליארד שקל, נמצא בדרכו לחתנים של שטיינמץ, שיידרשו לאתגר גדול בדמות פינוי בתי הזיקוק ממפרץ חיפה שאותו המדינה מבקשת לקדם.

תגיות