אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"בכיוון הלא נכון": החוסן האקולוגי והאקלימי של כדור הארץ הולך ומידרדר בצורת בספרד | צילום: AP/ Emilio Morenatti

"בכיוון הלא נכון": החוסן האקולוגי והאקלימי של כדור הארץ הולך ומידרדר

מחקר חדש בדק את היציבות של מערכות כדור הארץ וגילה שהן נדחקות לקצה ולפיכך רווחת בני האדם הופכת מאוימת יותר ויותר; מבחינת זיהום האוויר הסכנה היא בינתיים מקומית ולא כלל עולמית, אך כמעט 50% מאגני הנהרות כבר נהרסו וזיהום הקרקע בזרחן ובנתרן הגיע לרמה מסוכנת; מה ניתן לעשות?

03.06.2023, 08:01 | שני אשכנזי

כדור הארץ חצה את מרבית "גבולות הבטיחות הפלנטריים" בשל עליית הטמפרטורה, שיבוש מערכת המים והרס של בתי גידול טבעיים. כך עולה ממחקר חדש שמשמעותו: היציבות והחוסן של מערכת כדור הארץ ורווחת האדם קשורים קשר בלתי נפרד, ולכן רווחת בני האדם הופכת מאוימת יותר ויותר. "אנחנו נמצאים באזור סכנה עבור רוב גבולות מערכת כדור הארץ", אמרה קריסטי איבי, אחת ממחברות המחקר, פרופסור לאקלים ובריאות הציבור באוניברסיטת וושינגטון.

מערכת כדור הארץ מורכבת מתהליכים רבים ביניהם תלות הדדית. אלו שומרים על יציבות כוכב הלכת, אך כשהם מופרים הם משנים את תנאי המחיה בו. קבוצה של 40 מדענים תחת יוזמת ההערכה המדעית הבינלאומית העצמאית "Earth Commission" שפרסמה השבוע את מחקרה במגזין Nature, ניסתה לכמת את האופן שבו הפעילות האנושית דוחקת את מערכות כדור הארץ עד לקצה, וגורמת להן להתערער עד כדי איום על אורח החיים האנושי החוקרים בדקו, במילים אחרות, את "בריאות" כוכב הלכת שלנו. במקום למדוד דופק, חום ולחץ דם, נבחנו אינדיקטורים כמו מצב המים המתוקים, שימוש בזרחן והמרת קרקע.

החוקרים בדקו שמונה גבולות שחצייתם עשויה לסמל נזק גדול שנגרם לכדור הארץ, ולציוויליזציה האנושית הנסמכת על "בריאותו": אקלים, זיהום אוויר, זיהומי זרחן וחנקן של מים משימוש יתר בדשן, אספקת מי תהום, מים עיליים מתוקים, הסביבה הטבעית הבלתי בנויה והסביבה הטבעית והבנויה הכוללת של האדם. זיהום האוויר היה הגבול הפלנטרי היחיד שלא נמצא בדיוק בנקודת סכנה עולמית, אלא מסוכן ברמה המקומית והאזורית. ״אנחנו מתקרבים לנקודות מפנה, אנחנו רואים יותר ויותר נזק קבוע של מערכות תומכות חיים בקנה מידה עולמי", אמר השבוע פרופ' יוהאן רוקסטרום, אחד הכותבים הראשיים של המחקר.

האקלים עדיין לא חצה את קו הבטיחות של כדור הארץ כמערכת, שכן הטמפרטורה הממוצעת לא חצתה את סף המעלה וחצי בהשוואה לעידן הטרום תעשייתי. אולם החוקרים ציינו כי אנשים רבים כבר מושפעים קשות מהחום הקיצוני והמסוכן אליו חשופים מיליונים, הבצורת והשטפונות שמגיעים עם עליית הטמפרטורה הנוכחית – כ-1.1 מ"צ בממוצע. הם מציינים שאי אפשר לייצב את האקלים מבלי להגן על מערכות אקולוגיות, ולדבריהם, בין 50% ל-60% מכדור הארץ צריך להיות מכוסה על ידי מערכות אקולוגיות שלמות ברובן - רמה שכבר נפרצה.

אלו לא האיומים היחידים. 47% מאגני הנהר בעולם נהרסים על ידי בני האדם בקצב מדאיג. זו בעיה גדולה במרכזי אוכלוסייה כמו מקסיקו סיטי ואזורים של חקלאות אינטנסיבית כמו מישור צפון סין. גם חומרי הדשן בהם משתמשת האנושות לתועלתה כדי לגדל מזון, הופכים מסוכנים למערכות כדור הארץ; חקלאים במדינות עשירות יותר מרססים יותר חנקן וזרחן ממה שהצמחים והאדמה מסוגלים לספוג. דבר זה מגדיל באופן זמני את היבול, אבל מוביל זיהום למערכות מים שהופכים מסוכנים לבריאות. לפי המחקר, יש צורך להפחית בחצי את השימוש בפליטת תחמוצת החנקן, גורם מוביל לזיהום מים, על מנת לעצור את הצמיחה של פריחת צמחים ואצות מזיקים על פני המים. כשני שלישים מכדור הארץ אינם עומדים בקריטריונים לבטיחות במים מתוקים, אמרו המדענים.

החוקרים מדגישים: זו לא "אבחנה סופנית". כדור הארץ יכול להתאושש אילו האנושות תשנה את התנהלותה ואת האופן שבו היא מנהלת את מערכות הכדור, לרבות הפחתת השימוש בפחם, נפט וגז והאופן שבו מתעלת האנושות שימושי קרקע ומים. לעת עתה, "אנחנו הולכים בכיוון הלא נכון בכל אלה", אמר מחבר שותף למחקר יוהאן רוקסטרום, מנהל מכון פוטסדאם לחקר השפעת האקלים בגרמניה.


תגיות