אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לוין ופוגלמן סיכמו: דיון ללא הצבעות בסוגיית מינוי נשיא לעליון; ימונו שופטים לערכאות נמוכות הוועדה לבחירת שופטים התכנסה לראשונה מאז כינון הממשלה | צילום: מיכאל דימנשטיין, לע"מ

לוין ופוגלמן סיכמו: דיון ללא הצבעות בסוגיית מינוי נשיא לעליון; ימונו שופטים לערכאות נמוכות

לאחר הביקורת הציבורית והעתירות לבג"ץ, שר המשפטים כינס לראשונה את הוועדה לבחירת שופטים; סוכם כי בתוך שלושה שבועות הוועדה תקיים ישיבה מקדימה טרם פרסום שמות מועמדים לכהונה בעליון

16.11.2023, 18:59 | עמיר קורץ

הוועדה לבחירת שופטים התכנסה היום לישיבתה הראשונה מאז הקמת הממשלה השישית של נתניהו, ושנה ושבעה חודשים מאז כונסה הוועדה בפעם האחרונה. ההישג העיקרי היה בעצם התכנסות הוועדה בלשכת שר המשפטים יריב לוין, ובתמונה המשותפת של כל חבריה, רגע לפני הדיון, כאשר על הפרק: קידום מינוי שופטים לבתי משפט השלום והמחוזי ובתי הדין לעבודה.

שר המשפטים לוין סירב לכנס את הוועדה מאז היבחרו, לאחר שלא הצליח לשנות את הרכבה באמצעות חקיקת המהפכה המשטרית, וזאת למרות המחסור החריף בשופטים בבתי המשפט כולל 2 שופטים בעליון, והעובדה שאין כיום נשיא קבוע לבית המשפט העליון לאחר פרישתה בחודש שעבר של אסתר חיות.

בתום הישיבה הוציאו מ״מ נשיא בית המשפט העליון השופט עוזי פוגלמן ושר המשפטים יריב לוין הודעה משותפת בה ציינו כי הוועדה תתכנס לדיונים נוספים במינויי שופטים "לערכאות הדיוניות (כלומר לבתי משפט השלום והמחוזי) ולבתי הדין לעבודה" בלבד. הישיבות הבאות נקבעו בתאריכים: 20.2.24, 25.2.24 ו-17.4.24.

עוד ציינו בהודעתם כי הוועדה החליטה לקיים ישיבה מקדימה טרם פרסום שמות מועמדים לכהונה בבית המשפט העליון, בתוך כשלושה שבועות ובמועד שיסוכם בין פוגלמן ללוין. עם זאת הודגש כי הישיבה הזו תתקיים "ללא הצבעות" אלא רק ידונו בה ב"בנושא מינויים לבית המשפט העליון וכן בנושא מינוי נשיא לבית המשפט העליון", כפי שנמסר בהודעה המשותפת של לוין ופוגלמן.

במהלך הישיבה הביעו השופטים דפנה ברק ארז ועוזי פוגלמן, נציגי לשכת עורכי הדין עוה"ד מוחמד נעאמנה ואילנה סקר וח"כ קארין אלהרר נציגת האופוזיציה, עמדה לפיה יש לפעול מיידית למינוי שני השופטים החסרים בעליון כולל בחירת נשיא קבוע.

מנגד שר המשפטים לוין, כמו גם השרה אורית סטרוק, שמונתה הלילה לוועדה בידי הממשלה וח"כ יצחק קרויזר נציג הקואליציה, הביעו, כצפוי, עמדה לפיה בעת מלחמה רצוי שלא לדון בנושאים שבמחלוקת - כפי שהצהיר לוין מראש, שהוא יביא לוועדה רק החלטות שיש לגביהן "הסכמה רחבה". לוין מתנגד למינויו לנשיא העליון לפי שיטת הסניוירטי של השופט יצחק עמית (שגם הוא חבר בוועדה), והסכים כעת רק על מינוי שופטים לערכאות השלום, המחוזי ובתי הדין לעבודה.

כדי לקדם את ההליכים הטכניים הרלוונטיים לעבודת הוועדה, במהלך הישיבה הוחלט גם על הקמת ועדות משנה בהרכבים הבאים: ועדה ראשונה: השופטת דפנה ברק ארז, ח״כ יצחק קרויזר, עו״ד אילנה סקר. ועדה שניה השופט יצחק עמית, ח״כ קארין אלהרר, עו״ד מוחמד נעמאנה.

רגע לפני הכניסה לדיון בוועדה צייצה ח"כ אלהרר בטוויטר כי "שופטי ישראל קורסים תחת עומס התיקים והדבר מאריך את משך ניהול הדיונים בבתי המשפט. הנפגעים העיקריים הם אזרחי ישראל. באיחור של 10 חודשים, לא ניתן להמתין יותר ויש לאייש את עשרות תקני השיפוט הקיימים, זאת במיוחד נוכח השלכות המלחמה שבוודאי יורגשו גם במערכת המשפט". עוד כתבה, כי "כולי תקווה ששר המשפטים יתעלה לגודל השעה ויפעל בשיתוף עם כלל חברי הוועדה על מנת למנות שופטים בלתי תלויים ומקצועיים עבור כל אזרחי ישראל". גם יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד שיתף בטוויטר את התמונה מחדר הוועדה וכתב "הגיע הזמן".


תגיות