אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפתרון המפתיע לסיכוני הבינה המלאכותית: יותר נשים בהייטק גליה באר גבל שותפה Team8 Fintech | צילום: רון קדמי

הפתרון המפתיע לסיכוני הבינה המלאכותית: יותר נשים בהייטק

06.03.2024, 13:37 | גליה באר גבל

באחרונה פורסמו נתונים מדאיגים לגבי ההיקף הנמוך של נשים בהייטק הישראלי. לפי מכון RISE Israel, שיעור הסטארט-אפים בישראל, אשר גייסו הון ב-2023, ואשר צוות המייסדים שלהם כולל יזמית אחת לפחות, עומד על 16% בלבד בהשוואה ל-26% בארצות הברית ול-25% באירופה. מדאיג לא פחות לגלות, כי בעוד שבארה"ב ובאירופה ניכרת עלייה הדרגתית במעורבותן של יזמיות, הרי שבישראל כמעט ולא ניכר שינוי בתחום. ובעוד ששיעור המשקיעות הפרטיות (אנג'ליות) עולה בארה"ב על שליש (34%) ומגיע ל-14% באנגליה, הרי שבישראל הוא מסתכם ב-5% בלבד.

המגמה העולמית רחוקה אף היא מלהשביע רצון. כך, ישראל חולקת עם ארה"ב ועם אירופה את שיעורן הנמוך של הנשים המקבלות החלטות בקרנות הון-סיכון (15% בלבד). בישראל דווקא ניכרת מגמה של שינוי בתחום, וישנה עלייה במספר השותפות בקרנות הון סיכון - שינוי המביא איתו תקווה לראות בקרוב שיעור גדול יותר של יזמיות. ועדיין, הממוצע העולמי של הנשים העובדות בחברות בהובלת גברים מסתכם ב-30% בלבד (בהשוואה לממוצע של 47%, העובדות בחברות טכנולוגיה בהובלת נשים). מיעוט הנשים בהייטק פוגע לא רק בהן אלא בתעשייה כולה. נשים מאופיינות בחשיבה יצירתית, כזו המאתגרת את הקיים וחושבת מחוץ לקופסא. זהו רכיב קריטי בענף הנשען על חדשנות. השתתפות של נשים בהיקף משמעותי בניהול ובצוותים יכולה על כן לתרום לא רק לפיתוח הטכנולוגי אלא גם ליצירת סביבת עבודה המטפחת חדשנות, יצירתיות ומקוריות בקרב יתר העובדים. הערך המוסף הזה מתבטא גם בתרומתן של נשים לעבודת צוות - עוד כלי חיוני מאין כמוהו בהייטק. סוג המנהיגות שמביאות איתן נשים, אשר מבוסס על תקשורת פתוחה, על שקיפות ועל עידוד חברי הצוות לחשוב יצירתית, להתבטא ולהוביל יוזמות, מביא לעבודת צוות יעילה יותר.

גליה באר גבל, שותפה Team8 Fintech ,  צילום: רון קדמי גליה באר גבל, שותפה Team8 Fintech | צילום: רון קדמי גליה באר גבל, שותפה Team8 Fintech ,  צילום: רון קדמי

לא בכדי הצביע מכון המחקר הבינלאומי פיטרסון על עלייה של 15% ברווח של חברות, אשר עברו ממצב של מיעוט נשים בהנהלה למצב של כ-30% נשים בהנהלה. המספרים האלה, שפורסמו לראשונה כבר בעשור הקודם, מדברים בעד עצמם. ובזמן שחלף מאז, היתרונות של נשים בהייטק רק הלכו והתעצמו - במיוחד לנוכח השינויים הטכנולוגיים מרחיקי הלכת שאנחנו חווים בימים אלה, ובמרכזם מהפיכת הבינה המלאכותית (AI). למעשה, בעולם שהולך יותר ויותר לכיוון של למידת מכונה וקבלת החלטות על ידי אלגוריתמים ורובוטים, יהיה יתרון מובהק לאינטליגנציה הרגשית המפותחת שנשים מביאות איתן - כזו שאי אפשר (עדיין) ללמד אף מכונה. במלים אחרות, מעבר לתרומה מקצועית ראויה, היתרונות של נשים סביב המיומנויות ה"רכות" שהן מביאות להייטק הפכו לקריטיים מתמיד דווקא לנוכח הזינוק ב-AI.

אז כיצד מתגברים על ייצוג החסר של נשים בהייטק ורותמים את הכח הנשי לטובת התעשייה, במיוחד בתקופה בה הכח הזה כה חיוני לנוכח התמורות הטכנולוגיות והבינה המלאכותית? התשובה היא בעידוד ובטיפוח של יזמות נשית, כזו המתחילה כבר בבית הספר היסודי, כדי שתצמיח מתוכה לאורך שנים נערות ונשים שידעות שזה אפשרי, השואפות גבוה, ומפתחות קריירה בעולמות הטכנולוגיה וההון-סיכון. המהלך שאליו עלינו לשאוף מחייב את המדינה לשלב ידיים עם המגזר העסקי ועם החברה האזרחית כדי להציע כמה שיותר הכשרות וסדנאות, המקנות לנערות מיומנויות בתחומי הטכנולוגיה ובהפיכת רעיונות חדשניים למיזמים עסקיים וטכנולוגיים. אפשר וצריך ללמד נערות כלים במחשבים, מדעים מדויקים, תכנות, בניית מוצר, הקמת עסק, מימון, שיווק ואפילו נטוורקינג ומשאבי אנוש. זאת ועוד, דווקא בתקופה בה הטכנולוגיה מאפשרת קפיצות מהירות ומשמעותיות יותר בהתפתחות, חשוב להנחיל יכולות של חשיבה יצירתית וביקורתית ולהעניק לנערות את הכלים והיכולות ללמוד באופן עצמאי. כמו כן, טוב תעשה המדינה אם תתתמרץ ותעניק מימון לסטארט-אפים עם ייצוג מגוון לנשים, ותעודד הקמה של קרנות הון-סיכון שיקבלו תמריצים עבור השקעה במיזמים שיש בהם לפחות יזמית אחת מקרב המייסדים.

רצוי ללמוד בהקשר זה מהנעשה בעולם. לדוגמא, הסוכנות הפדרלית לעסקים קטנים בארה"ב (ה-SBA) מספקת הדרכה, ייעוץ וגישה לאשראי ולהון עבור יזמיות. הגוף שמפעילה הנציבות האירופית לסיוע לעסקים קטנים (ה-EEN) מפעיל תכניות סיוע ליזמיות בנושאי מימון מהאיחוד האירופי, גישה לשווקים בינלאומיים ויצירת שיתופי פעולה עסקיים. וקהילה המונה כ-1,000 משקיעות הון-סיכון באירופה (European Women in VC) מייצרת עבור יזמיות הזדמנויות נטוורקינג וקשרים עם משקיעים מוגבלים בקרנות (Limited Partners).

לבסוף, קיים ערך רב במנטורינג נשי. חניכה, לימוד וליווי אישי של יזמות צעירות על ידי בכירות בהייטק, המחוייבות לקידום נשים בתעשייה, היא דרך יעילה המייצרת אימפקט מוכח בבניית עתודה נשית של יזמות ועובדות, שישתלבו בתפקידי ניהול והובלה בטכנולוגיה. קיים ערך גם במנטורינג לגברים צעירים, שכן זו הזדמנות לחולל בקרבם שינוי תפיסתי ולהפוך אותם לשותפים לדרך הגיוון המגדרי בהמשך הקריירה שלהם. ואמנם, כמי שמעניקה מנטורינג לנשים ולגברים צעירים כאחד, אני מכירה מקרוב את ההשפעה הגדולה שהתהליך יוצר בקרבם. לא בכדי קיימות כיום בישראל תכניות מנטורינג רבות לנשים בהייטק, החל מאלה שמובילות החברות הגדולות דוגמת תכנית SHESHE של מטא (פייסבוק) וכלה בהתארגנויות לא רשמיות בשטח. גם בעולם קיימות תכניות רבות ברוח זו. למשל, הארגון ההתנדבותי All Rise הוקם לפני מספר שנים על ידי עשרות משקיעות הון-סיכון בארה"ב, והוא מספק מנטורינג לעובדות צעירות בתעשיית הקרנות.

אם נשכיל לממש את היתרונות המובנים של נשים כבר מגיל צעיר, נצליח לא רק להגדיל את שיעור ייצוגן בהייטק אלא נתרום לתעשייה יעילה ומצליחה יותר וכלכלה בריאה יותר שתדע להתמודד טוב יותר עם אתגרי ה-AI והשינויים הטכנולוגיים.

הכותבת היא שותפה ב-Team8



תגיות