אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תאונות האופניים החשמליים הפכו למכת מדינה - איך אפשר לקבל פיצויים? יואב רונקין - תביעות תעבורה | תם כתום ברגמן

תאונות האופניים החשמליים הפכו למכת מדינה - איך אפשר לקבל פיצויים?

מידי יום אנו שומעים בחדשות על רוכב אופניים חשמליים או רוכב קורקינט שנפגע בתאונה קשה או חס וחלילה מצא בה את מותו. ממי ניתן לקבל פיצוי במצבים כאלו, בהעדר ביטוח? עו"ד יואב רונקין מסביר

08.12.2021, 16:42 | בשיתוף Visionet

בכל יום נתון, עשרות אלפי אנשים רוכבים על אותם כלים דו גלגליים ברחבי הארץ. העומס בכבישי הארץ, הפקקים, היעדר חלופה של מערכת תחבורה ציבורית יעילה, כל אלו דוחקים בציבור לעבור ולהשתמש באופניים וקורקינטים חשמליים. רבים מהם צעירים וחסרי ניסיון, רוכבים בפראות ובחוסר זהירות ומוצאים עצמם מעורבים בתאונות דרכים קשות. תוסיפו לכך את מהפכת אפליקציות הזמנת השליחים אשר רבים מהם עובדים באמצעות כלים אלו והכביש הפך להיות ג'ונגל אחד גדול. 

אזלת היד של המדינה באה לידי ביטוי גם בתחום זה. המדינה לא מצאה לנכון להסדיר את התחום הפרוץ הזה ולכן לא ניתן לבטח את כלי הרכב בביטוח חובה. אך מה קורה במצב של תאונת דרכים עם אופניים או קורקינט חשמלי ? האם הרוכב או הנפגעים זכאים לפיצוי ? במאמר זה מסביר עו"ד יואב רונקין מה המצב החוקי במקרה של תאונה וממי ניתן לקבל פיצוי. 

יואב רונקין - התייעצו עם עורך דין לתאונות עבודה, תם כתום ברגמן יואב רונקין - התייעצו עם עורך דין לתאונות עבודה | תם כתום ברגמן יואב רונקין - התייעצו עם עורך דין לתאונות עבודה, תם כתום ברגמן

אופניים חשמליים – האם הם נחשבים כלי רכב ?

בית המשפט העליון קבע בע"א 7023/19 שאופניים חשמליים אינם מהווים "כלי רכב" לעניין חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים. מדוע זה חשוב ומה הן ההשלכות של פסק דין זה ? על-פי חוק הפיצויים אם אדם נפגע מכלי רכב שאין לו ביטוח חובה הוא זכאי לתבוע את קרנית. קרנית הנה גוף מטעם המדינה שנועד לפצות נפגעים בתאונות דרכים ללא ביטוח חובה במצבים מסוימים. הקביעה של בית משפט העליון שאופניים וקורקינט חשמליים אינם מהווים כלי רכב לפי חוק הפיצויים משמע שאותם נפגעים לא יהיו זכאים לפיצויים מקרנית. ממי אם כן ייפרעו הנפגעים ? אפשרות קבלת הפיצוי תלויה בנסיבות כדלקמן.

הולך רגל שנפגע מאופניים או מקורקינט

הולך רגל שנפגע מאופניים חשמליים או מקורקינט יכול לתבוע את הרוכב בתביעה נזיקית. על הנפגע יהיה להוכיח שהרוכב אשם בתאונה. אם הרוכב ברח מזירת התאונה עלול הנפגע למצוא עצמו עומד בפני שוקת שוברה. יתרה מכך, כאשר מדובר בתביעה נזיקית ללא מעורבות של ביטוח חובה יכולת מימוש פסק הדין מהרוכב תלויה במצבו הכספי ויתכנו מקרים שבהם לא ניתן יהיה להיפרע מהרוכב. נציין שבתביעה נזיקית על הנפגע לצרף לתביעתו חוות דעת של מומחה רפואי על מנת להוכיח האם נותרה לו נכות רפואית. זאת בשונה מתביעות כנגד ביטוח חובה של כלי הרכב או נגד קרנית שאז בית משפט ממנה מומחים רפואיים וחברת הביטוח היא זו שמשלמת את שכרם.

תאונה בין אופניים חשמליים לרכב 

לפסיקת בית המשפט העליון יש משמעויות נוספות. במקרה של תאונה בין רוכב האופניים או הקורקינט החשמלי לבין רכב המבוטח בביטוח חובה יהיה הרוכב זכאי לפיצוי מביטוח החובה של הרכב. במקרה זה אין חשיבות לשאלה מי אשם בתאונה. די שארעה תאונה ובלבד שלרוכב נגרם נזק גופני על מנת שיהיה זכאי לפיצוי מביטוח החובה של הרכב. אם הרכב לא בוטח בביטוח חובה זכאי הרוכב לפיצוי מקרנית.   

יואב רונקין - תביעות תעבורה, תם כתום ברגמן יואב רונקין - תביעות תעבורה | תם כתום ברגמן יואב רונקין - תביעות תעבורה, תם כתום ברגמן

תאונה עצמית

אם הרוכב נפגע בתאונה עצמית כלומר ללא מעורבות של כלי רכב מבוטח אז כמובן שלא ניתן לקבל פיצוי מביטוח החובה. לעיתים, אם התאונה ארעה עקב תשתית לקויה בכביש למשל עקב בור בכביש, ניתן יהיה להגיש תביעה נזיקית כנגד העירייה. במקרה זה מומלץ לצלם את המפגע ולרשום את פרטי העדים לתאונה – אם ישנם.

קיימים מקרים שבהם במקרה של תאונה הרוכב יוכל לקבל פיצוי מביטוח לאומי. כך במקרה שהתאונה הנה גם תאונת עבודה הרוכב יהיה זכאי לדמי פגיעה וקצבת נכות מעבודה (אם הנכות גבוהה מ 20%). בנוסף ביטוח לאומי מעניק פיצוי של אובדן ימי עבודה למשך 90 ימים במקרה של תאונה שאינה תאונת עבודה.

גובה הפיצויים – התייעצו עם עורך דין תאונות דרכים

במקרה של תאונת דרכים גובה הפיצוי שתקבלו תלוי במספר גורמים. הגורם המשמעותי ביותר הוא כמובן חומרת הפגיעה. חומרת הפגיעה באה לידי ביטוי בנכות הרפואית שבית משפט יקבע לכם. כפי שהסברנו קיימים שני מצבים – תאונה ללא מעורבות ביטוח חובה (או קרנית), ותאונה שבה יש עילת תביעה נגד ביטוח חובה או נגד קרנית. כאמור במקרה הראשון יהיה עליכם להגיש חוות דעת של מומחים רפואיים לקביעת גובה הנכות שלכם. לאחר מכן, הרוכב יהיה זכאי להגיש חוות דעת מומחה מטעמו (ולצורך כך תחויבו להיבדק ע"י המומחים מטעמו). אם יהיו פערים בין חוות הדעת בית המשפט רשאי למנות מומחה מטעם בית משפט לקביעת הנכות. במקרה השני של תביעה נגד חברת ביטוח או קרנית יש לבקש מראש מבית המשפט למנות מומחים רפואיים.לאחר קביעת הנכות הרפואית ע"י המומחים, תיק בית המשפט יתנהל על בסיס הנכות הרפואית שנקבעה לכם.

בשלב השני עורך דין תאונות דרכים אותו שכרתם יוכל לטעון שנגרמו לכם הפסדי שכר, כאב וסבל, צורך בקבלת עזרת הזולת, הוצאות רפואיות וכיוצ"ב. נתעכב על נושא הפיצוי עבור הפסדי השתכרות שכן קיים חוסר בהירות סביב הנושא הזה. נניח שלנפגע נקבעה נכות של 10% לצמיתות אך הוא חזר לעבודתו לאחר זמן קצר או שלא החסיר כלל ימי עבודה. האם הוא לא יהיה זכאי לקבל פיצוי עבור הפסד השתכרות ? הנפגע יהיה זכאי לפיצוי בגין הפסד השתכרות העתידי גם אם לא הוכיח שנגרמו לו הפסדי שכר.

נסביר. הפיצוי עבור הפסד השתכרות מחולק לשניים: הפסדי שכר לעבר והפסדי שכר לעתיד. הפיצוי עבור הפסד שכר לעבר יוענק לנפגע שאכן הוכיח שעקב העבודה הוא נאלץ להיעדר מעבודתו. הפיצוי עבור הפסד השתכרות עתידי משולם לנפגע עקב הסיכון שבעתיד ייגרמו לו הפסדי שכר עקב התאונה. בית משפט יוצא מנקודת הנחה שיתכן והנפגע יחליף סוג עבודה או ייאבד את מקום עבודתו ונזקי הגוף שנגרמו לו בתאונה יגבילו את כושר השתכרותו. פיצוי זה יכול להגיע לעשרות ומאות אלפי שקלים (תלוי בשכר שהרוויח הנפגע לפני התאונה, גילו והנכות שנקבעה לו).

סיכום תאונות קורקינט ואופניים חשמליים

כולנו תקווה שהמחוקק יתעורר ויסדיר את בעיית האופניים והקורקינטים החשמליים. חייבת להיות אכיפה מוגברת על הרוכבים, סלילת נתיבים מיוחדים לדו גלגליים חשמליים, והסדרת הנושא הביטוחי. ככל שהצעדים המתבקשים לא יבוצעו נמצא עצמנו בכאוס תחבורתי הולך וגדל.   

לסיוע במקרים כאלו ועוד, מוזמנים לפנות לעו"ד יואב רונקין –

טלפון: 03-6952017

אתר: www.ronkinlaw.co.il  


תגיות