אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המחיר עולה, האיכות יורדת: כך נראה המחסור בשמן זית בישראל זיתים | צילום: אנבטו

בדיקה

המחיר עולה, האיכות יורדת: כך נראה המחסור בשמן זית בישראל

מחירי שמן הזית בעולם זינקו, בעיקר בגלל צניחה ביבול. זה משפיע גם על מותגים ישראליים בולטים, שמערבבים שמן מקומי עם מיובא. אפילו העלאת מחירים בעשרות אחוזים לא משתלמת, והמותגים המקומיים מצמצמים נוכחות לטובת תחליפים נחותים

28.01.2024, 15:02 | נורית קדוש

המחסור העולמי בשמן הזית הגיע למדפי החנויות בישראל. נזקי האקלים ופגעי מזג האוויר, שהביאו לירידה ביבול הזיתים ולזינוק במחירי שמן הזית בעולם, פגעו גם בשוק הישראלי שמדפיו התרוקנו בחודשים האחרונים משמני הזית של המותגים המקומיים המובילים: יד מרדכי של שטראוס וזיתא של ויסוצקי וכוללים כעת בעיקר שמן זית מיובא מטורקיה.

על פי נתוני סטורנקסט, כמות שמן הזית שנמכרה בישראל ירדה ב־2023 ב־10.1% ל־8.9 מיליון ליטר. על התלות של ישראל ביבוא שמן זית ניתן ללמוד מכך שכ־58% משמן הזית שנמכר בישראל ב־2022 הגיעו מחו"ל. בהקשר זה יש לציין שגם החברות הגדולות בתחום, יד מרדכי וזיתא, שהחלו דרכן בייצור שמן זית ישראלי, זה שנים מערבבות את השמן המקומי עם שמן זית מיובא ונהנות מכך שהצרכן נותן להן העדפה כיוון שמזהה את השמן שלהן כמוצר ישראלי. רק משנת 2019 נכנסה לתוקף התקנה המחייבת את יצרני שמן הזית והיבואנים לציין את ארצות המקור של השמן, כשבפועל מצוין על פי רוב שהשמן ממדינות האיחוד האירופי. בהתאם לכך, המחסור העולמי כעת ועליית המחירים הגלובלית משפיעים באופן ישיר גם על המותגים הישראליים. מובילת השוק, שגלגל ב־2023 349 מיליון שקל, היא שטראוס, האוחזת באמצעות יד מרדכי ב־18.8% מהמכירות. בשיעור דומה אוחזים המותגים הפרטיים עם 16.7%. ויסוצקי מחזיקה ב־8.7% עם המותג זיתא וסוגת 5% עם עץ הזית, שמן זית מיובא. עוד פעילים מותגי סבא חביב וטעמן. משיחות עם קמעונאים עולה כי בחודשיים האחרונים צמצמה שטראוס את אספקת שמן הזית של יד מרדכי בהיקף של למעלה מ־90% וכך גם חברת ויסוצקי עם המותג זיתא וסוגת עם עץ הזית.

בגלל מזג האוויר: זינוק של 130% במחירי שמן זית בעולם חדשות חוץלכתבה המלאה

בהקשר זה יש לציין כי בחודש האחרון ביצע משרד הבריאות ריקול לשמן זית מזויף, שיובא מטורקיה, לאחר שמבדיקה שערך התגלה כי "שמן זית מעולה בכבישה קרה", שייבאה חברת "אופאל יאצא" מאיזמיר שבטורקיה, אינו עונה להגדרת שמן זית. בשבוע שעבר הרחיב המשרד את הריקול והחיל אותו על מוצרים נוספים ועל מועדי ייצור נוספים, שנבדקו ונמצאו כלא עונים להגדרת שמן זית.

המחיר מזנק, אבל המדפים לא יתמלאו

יצרני ומשווקי שמן זית הסבירו את היעלמות המותגים הישראליים בזינוק החד במחירי שמן הזית בעולם, אותו לא יכלו לספוג, ומנגד גם לא יכלו לגלגל לצרכן הסופי, בשל המצב בשוק. על רקע זה, העדיפו החברות לצמצם את הפעילות, לפחות עד שיתאפשר לעדכן את המחיר. לפני כשבועיים היתה זאת שטראוס שהודיעה על התייקרות חדה וחריגה של 25% במחיר השמנים של יד מרדכי, ומיד אחריה העלתה ויסוצקי את מחירי השמן של זיתא ב־10%.

אלא שההערכות הן כי העלאת המחירים לא תחזיר את המוצרים למדפים בהיקפים גדולים, כיוון שלא יהיה בה די לכסות על התייקרות חומר הגלם. להערכת המשווקים, החזרה למדפים תלויה ביכולת להשיג שמן זית מאירופה, לצד מוכנות הצרכן לשלם עבור השמן מחיר הגבוה בעשרות אחוזים מכפי ששילם בשנים האחרונות. "המוצר הזה הפך להיות הפסדי עבורנו והוא בעיקר מוצר 'שירותי', שתורם למכירות ולא לרווח. המחירים בעולם זינקו בשיעור חד, וגם קשה מאוד להשיג סחורה", מתאר יצרן מקומי, ומוסיף: "האפשרות המרכזית היא לייבא מטורקיה, אבל כמו שראינו בריקול האחרון, מדובר בסיכון שיסתבר שהשמן לא עומד בסטנדרטים. בנוסף, בטורקיה לא מוכנים למכור שמן זית בצוברים, מה שנועד לאפשר ליצרן המקומי לבקבק בארץ תחת המותג הישראלי, ומוכנים למכור רק בקבוקים של מותגים זרים". לדבריו, הזינוק במחיר בקבוק 750 מ"ל - מכ־30 שקל לכ־50 שקל - צפוי להוביל לשינוי בהעדפות הצרכן ולצמצום הצריכה: "השפע והמחירים הנמוכים שהיו בשנים האחרונות גרמו לצרכנים להרחיב את השימוש בשמן זית לצרכים שלא היו נהוגים בעבר, כמו טיגון. במחיר החדש, אפשר להעריך שהשימוש יירד". אותו גורם מתייחס למהלך של קרפור, שלקראת השקת הרשת הצרפתית בישראל שיווקה שמן זית ב־10 שקלים לבקבוק.

ההערכות הן כי המצב במדפי רשתות השיווק לא צפוי להשתנות השנה, וכי רק לקראת אוקטובר 2024 אפשר יהיה לדעת מה הכמות שהצליחו למסוק בעולם ולהבין אם צפוי שינוי בשנת 2025. על פי מועצת הזית הבינלאומית, תפוקת שמן הזית העולמית ירדה ל־2.73 מיליון טונות בשנת היבול 2023-2022, כ־12% מתחת לממוצע של חמש שנים.

בינתיים, אחד הפתרונות שכבר רואים על המדף הוא אריזות קטנות של 500 מ"ל, שמפחיתות את המחיר לצרכן, בהתאם להפחתה בכמות. גם זיתולה, מוצר ששווק בעבר על ידי חברת עץ הזית והציע שילוב בין שמן זית לשמן קנולה, צפוי לשוב למדפים. ההערכות הן כי הזינוק במחירים יוביל להגברת השימוש בתרסיסי שמן זית, בשל הכמות המדודה שהמכל מאפשר. במקביל, העלאות המחירים החדות של המשווקים הגדולים צפויות לצמצם את פער המחירים בין שמני הזית של המותגים המובילים לשמני הבוטיק של בתי בד קטנים המציעים שמן זית ישראלי ולאפשר להם לצמוח.

בדיון שקיימה ועדת הכלכלה ביולי האחרון בעניין תוכנית האוצר להורדת מכס על שמן הזית, הדגיש משרד החקלאות כי הפחתת המכס הקודמת לא גולגלה במלואה לצרכן והשוק המקומי חשוף לתנודות המחיר העולמי שזינק בתקופה האחרונה. לכן יש להמשיך לשמר את הייצור המקומי של שמן הזית, שהנו הגידול השני מבחינת תפיסת שטח בישראל, באמצעות תמיכה ישירה במגדלים, לצד המשך יבוא. המשרד הציג אז נתונים ולפיהם מחיר שמן הזית זינק ביוני 2023 לכ־37.5 שקל לליטר לעומת כ־30 שקל חצי שנה קודם לכן.

מנכ"ל שטראוס ישראל רענן קובלסקי. המפעל ביד מרדכי היה סגור לחודש, טל שחר, סיון פרג מנכ"ל שטראוס ישראל רענן קובלסקי. המפעל ביד מרדכי היה סגור לחודש | טל שחר, סיון פרג' מנכ"ל שטראוס ישראל רענן קובלסקי. המפעל ביד מרדכי היה סגור לחודש, טל שחר, סיון פרג

אלא שחודש לאחר מכן, כשהזינוק העולמי במחיר השמן כבר הורגש בישראל, הפחית משרד האוצר את המכס על שמן זית מכ־6% בתוספת 2.3 שקלים לליטר, ל־1.2% בתוספת 44 אגורות לליטר. זאת כנגד תמיכה ישירה בהיקף של 30 מיליון שקל למגדלי הזיתים הישראליים. עוד קודם לכן, מאז החלה הרפורמה בחקלאות (שקידמה ביטול מכסים כנגד תמיכה ישירה בחקלאים), כ־200 אלף עצי זית מקומיים נכרתו, וישראל הגדילה את יבוא שמן הזית שלה ממדינות בעולם.

הירידה בייצור שמן זית מקומי מיוחסת גם להיותו של הזית גידול סירוגי, כך שלאחר שנת שפע, סובלים השנה הכרמים משנת שפל ביבול. לכך התווספה השנה ההשפעה השלילית של המלחמה בעזה, שבתחילתה הובילה לסגירת מפעל יד מרדכי למשך חודש וממשיכה לפגוע במגדלי הזיתים, שלהם חסרים עובדים.

משטראוס נמסר בתגובה: "בשנה האחרונה קיים מחסור משמעותי בחומר הגלם בעקבות התפוקות הנמוכות של הגידולים ותנאי מזג האוויר בארץ ובעולם. בנוסף לכך, מפעל יד מרדכי נמצא באזור העוטף והיה סגור במשך חודש ולא ייצר. אנו עושים ככל שניתן במטרה לספק את שמן הזית לרשתות".

תגיות