אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משפחת סגול מנסה להשתלט מחדש על כתר פלסטיק יוסי סגול. ייתכן כי יעדיף קרן השקעות גדולה עם ערך מוסף אסטרטגי | יוסי אהרוני

בלעדי

משפחת סגול מנסה להשתלט מחדש על כתר פלסטיק

יוסי סגול מוביל מהלך לרכישת כתר שהיתה בשליטת המשפחה בעבר בעסקה של מיליארד דולר. בשבוע שעבר נפגש סגול עם ג'ארד קושנר מקרן אפיניטי ויום לאחר מכן הוא נפגש עם המיליארדר האמריקאי מייקל בלומברג. סגול: "לא החלטנו עדיין"

11.09.2023, 06:00 |  גולן חזני

האם כתר תחזור לידי משפחת סגול? ל"כלכליסט" נודע כי יוסי סגול, בנו של יצחק סגול מבעלי כתר לשעבר, מקיים פגישות עם גופי השקעה גדולים מחו"ל, במטרה לגבש הצעה משותפת לרכישת החברה. כתר מצויה בתהליך של מכירה לאחר ש־BC פרטנרס, קרן ההשקעות שרכשה לפני 7 שנים את השליטה (80%) בחברה מידי האחים סמי ויצחק סגול שעדיין מחזיקים ב־20% מכתר, החליטה שלא להזרים הון נוסף לחברה. העסקה צפויה לעמוד על כמיליארד דולר במסגרת הסדר חוב מול נושי כתר, אחרי שקרנות חוב בינלאומיות שהובילו את ההחלטה למכירת החברה.

מכירת כתר לפי שווי של 1.7 מיליארד דולר, בידי האחים סגול, היתה אחד האקזיטים הגדולים בתעשייה הישראלית והתמורה בגינה עמדה על 1.4 מיליארד דולר. חלק מהסכום ניתן בהלוואת מוכר, וכפי שנחשף ב"כלכליסט", כתר חייבת עדיין לאחים סגול כ־100 מיליון דולר. קרנות השקעה גדולות, דוגמת KKR, בלקסטון או CVC שהתמודדה והפסידה ל־BC פרטנרס את הרכישה, יכולות לראות יתרון בהתמודדות משותפת עם משפחת סגול שמכירה את החברה.

סמי ויצחק סגול נושקים לגיל 80, וסביר להניח שלא יהיו מעורבים בניהול החברה אם יצליחו לרכוש אותה חזרה. יוסי סגול היה פעיל בניהול החברה ובארבע השנים שלפני המכירה ב־2016 שימש מנכ"ל כתר צפון אמריקה שהיתה אחראית לשליש ממכירות החברה ולמעשה השוק הגדול ביותר שלה, כמו היום. יוסי שקרוי על שם סבו מייסד החברה, מוביל את המהלך כאמור.

ל"כלכליסט" נודע כי בשבוע שעבר נפגש יוסי סגול עם ג'ראד קושנר בתל אביב במהלך ביקורו של האחרון בארץ, ואחד הנושאים בשיחה היתה התמודדות משותפת על כתר. יחד עם זאת לא ברור עד כמה האפשרות להתמודדות משותפת ריאלית, וייתכן כי סגול יעדיף קרן השקעות גדולה עם ערך מוסף אסטרטגי, זאת אף שקרן אפיניטי של קושנר נחשבת לבעלת מהלכים בזכות המייסד שלה, במדינות רבות בעולם. אפיניטי השקיעה בשבוע שעבר 570 מיליון שקל ברכישת 15% מעסקי הרכב והאשראי של קבוצת שלמה שבבעלות משפחת שמלצר. על פי הערכות השיחה עם קושנר עסקה בנושא נוסף. סגול מחזיק ב־20% מסוכנות פרופיט שמצויה בסכסוך מול הפניקס, ואפיניטי מנהלת מגעים לרכוש 25% מחברת הבביטוח תמורת כמיליארד דולר.

הפניקס החליטה ב־20 באוגוסט להפסיק לעבוד עם פרופיט שבשליטת אסף בנאי ושלומי אלברג בשל חשד לכך שפרופיט מעבירה לקוחות שלה לחברות אחרות. פרופיט האשימה בתגובה את הפניקס בבריונות. יוסי סגול רכש את חלקו בפרופיט בנובמבר 2021 תמורת 50 מיליון שקל. לסגול וקושנר היכרות מוקדמת, ועל פי הערכות נושא הרכישה עלה בשיחה מתוך רצון של קושנר לקבל תמונה על הפניקס ועל ויחסיה מול הסוכנויות.

יום לאחר הפגישה עם קושנר נפגש יוסי סגול עם המליארדר מייקל בלומברג. מטעמו של יוסי סגול נמסר כי הוא ו"ג'ארד מיודדים מזה זמן רב ובביקוריו של קושנר בארץ מתקיימות פגישות בין השניים. הפגישה עסקה בכמה נושאים ושיתופי פעולה אפשריים. לעניין עסקת כתר, יוסי סגול מקבל פניות רבות בעניין רכישת כתר אולם טרם החליט האם בכוונתו להתמודד על רכישת החברה".

יוסי סגול ומייקל בלומברג. ניסיון לגבש הצעה משותפת לרכישה, צילום: נועה תומרקין יוסי סגול ומייקל בלומברג. ניסיון לגבש הצעה משותפת לרכישה | צילום: נועה תומרקין יוסי סגול ומייקל בלומברג. ניסיון לגבש הצעה משותפת לרכישה, צילום: נועה תומרקין

ככל הידוע, BC פרטנרס השקיעה ברכישת כתר הון עצמי של מאות מיליוני דולרים, ויתרת הסכום התקבלה באמצעות חוב שהועמס על כתר עצמה. כיום החוב המרכזי של כתר, שהוא תולדה של החוב שהעמיסה הקרן על כתר לשם רכישתה, עומד על 1.2 מיליארד יורו שהם כ־1.3 מיליארד שקל, והוא גדל משום שלאחר הרכישה כתר נטלה על עצמה חובות נוספים כדי לממן את רכישת חברת אדמס האיטלקית וחברת יונייטד הבריטית. שתי החברות נקנו ב־400 מיליון יורו בשנים 2017—2018.

BC פרטנרס מעמידה את כתר למכירה משום שהיא לא מצליחה למחזר את החוב העיקרי של החברה, מה שגוזר גם את התמורה הנדרשת עבורה. החוב של כתר לאחים סגול נחות מהחוב המרכזי של החברה. כך גם החוב כלפי קרן הפנסיה הקנדית PSP, שכאמור רכשה חלק מהמניות של כתר במסגרת הקבוצה שהובילה BC פרטנרס. החוב כלפי קרן הפנסיה הקנדית עומד על 200 מיליון דולר.

רכישה של המניות של BC פרטנרס עשויה להיות כרוכה בהמרה של החוב של החברה למשפחת סגול למניות, מה שעשוי להקנות לה יתרון מול מתמודדים אחרים. בנק ההשקעות גולדמן זאקס מוביל את התהליך למכירת כתר, ואמור לפתוח בקרוב חדרי מידע של נתוני החברה עבור מתמודדים. קרן CVC וקרנות ישראליות בהן פימי, פורטיסימו ואיפקס מוזכרות כמתמודדות פטוטנציאליות אבל אף אחת מהן לא מאשרת בשלב זה התעניינות בעסקה. אם ההצעות שיתקבלו לא יספיקו כדי לכסות את מלוא החובות, יהיה צורך בתספורת לחובות הנחותים. במקרה כזה, האחים סגול ייאלצו לוותר על יתרת החוב כלפיהם, מה שעשוי להוות זרז להתמודדות של המשפחה על הרכישה.

BC פרטנרס תוכל לקבל לידיה סכום כסף מסוים רק אם כל הנושים יקבלו את כספם בחזרה. כלומר, כך שיהיה צורך למכור את כתר ביותר מ־1.5 מיליארד דולר - שווי שנמוך מזה שלפיו היא רכשה את השליטה מידי האחים סגול.מדובר בהשמדת ערך גדולה מצד הקרן הקנדית, כשלכך אחראי בעיקר מנכ"ל כתר הנוכחי, אלחנדרו פנה.

פנה אף ניסה להנפיק את כתר בנאסד"ק לפני כשנה וחצי לפי שווי של 2.5—3 מיליארד דולר, כשכבר באותה עת מטרת הגיוס היתה לפרוע את החוב העיקרי של החברה. בחודש מרץ האחרון התבצעה הורדת דירוג חוב של כתר על ידי מודי'ס, בדרגה אחת לרמה של Caa2, המקביל לדירוג של CCC אצל המתחרה S&P. מדובר על דירוג נמוך במיוחד, שלא מציב את החוב של התבצעה במקביל להורדת דירוג החוב של כתר על ידי מודי'ס כתר כחוב בדירוג השקעה. הורדת הדירוג נעשתה על רקע תשלום החוב שצפוי באוקטובר הקרוב שבו, מעריכה מודי'ס, כתר לא תוכל לעמוד.

מימין: האחים יצחק וסמי סגול, צילום: אוראל כהן מימין: האחים יצחק וסמי סגול | צילום: אוראל כהן מימין: האחים יצחק וסמי סגול, צילום: אוראל כהן

בשנים שקדמו לרכישתה על ידי BC פרטנרס, כתר, שהיתה אז נקייה מחובות, צמחה בקצב דו־ספרתי מדי שנה, אך בשנים שלאחר הרכישה התוצאות שלה הידרדרו. המינוף הגבוה, שהוביל לעלייה בעלויות המימון, התייקרות חומרי הגלם והתגברות התחרות, הובילו להפסדים מצטברים של מיליארד יורו בשנים 2018—2020. כיום ההכנסות של כתר עומדות על 1.64 מיליארד יורו בשנה ויחס החוב ל־EBITDA (רווח תפעולי־תזרימי) עומד על 8. הירידה בתוצאות של כתר היא תוצאה גם של התגברות התחרות מסין והאינפלציה הגבוהה, אולם ניכר שההחלטה להעמיס חוב גדול על כתפי החברה, שקודם לכן פעלה במינוף נמוך, התבררה כטעות.

תגיות