אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"יזמים טכנולוגיים חושבים על הפתרון - עורכי הפטנטים צריכים להיות מומחים בקניין רוחני בעולם הטכנולוגיה, כדי לעזור להם ליצור יתרון מסחרי" מומחים בקניין רוחני בעולם הטכנולוגיה | shutterstock

"יזמים טכנולוגיים חושבים על הפתרון - עורכי הפטנטים צריכים להיות מומחים בקניין רוחני בעולם הטכנולוגיה, כדי לעזור להם ליצור יתרון מסחרי"

"כעומק המומחיות, עומק ההגנה", אומר רועי מלצר, מנהל תחום היי-טק בקבוצת ארליך. הפטנטים בעולם הטכנולוגיה תופסים נתח הולך וגובר בעולם הקניין הרוחני, אך כדי להרחיב את גבולות ההגנה, כדאי להיעזר במומחים שיודעים לתאר את הבידול והתכנון ההופכים פתרון טכנולוגי לחדשנות הראויה לפטנט. מה מבדל את תהליך רישום הפטנט בעולם התוכנה והטכנולוגיה? ואיך אפשר ליצור הגנה גם בתחומים הכי מתקדמים?

03.02.2022, 13:17 | בשיתוף ארליך

חברה טכנולוגית השואפת להגן על הפיתוח שלה, צריכה להחליט על הדרך הנכונה עבורה בכל הנוגע לקניין רוחני. שוחחנו עם רועי מלצר, מנהל תחום היי-טק בקבוצת ארליך הפועלת כבר עשרות שנים בעולם הקניין הרוחני, בניסיון להבין כיצד מגנים על חידושים בתחום ההיי-טק, ועל החשיבות של יצירת הגנה בתחומים החדשים ביותר בענף, כמו טכנולוגיות ענן, AI ו-Deep Learning.

הגנה על חידושים בתחום ההיי-טק, shutterstock הגנה על חידושים בתחום ההיי-טק | shutterstock הגנה על חידושים בתחום ההיי-טק, shutterstock

"פעם היה מספיק להגיד שמפעילים שירות על מחשב בשביל קניין רוחני - היום צריך להגדיר איך עושים זאת"

מלצר מספר כי עם התפתחות הטכנולוגיה בעשורים האחרונים, התפתחה גם הרגולציה והדרישות בבקשות לקניין רוחני בתחום. "בכל חדשנות, בכל תחום, יש את התוצר, ה-'מה' שאנחנו מציעים. ובכל תחום קיים גם ה'איך' - הדרך בה מייצרים את התוצר. בעולם הדיגיטלי, בעבר הרף היה נמוך מאוד - אם הצענו למשל שירות שמבטח הלוואות דרך האינטרנט, היה אפשר לבקש פטנט על תוכנה באינטרנט - כאשר ה-'איך' היה הרצת תוכנה על מחשב".

היום, לעומת זאת, מלצר אומר כי "ממש לא מספיק להגיד שהחברה מפעילה משהו על מחשב. ה'איך' של פעם הפך להיות התוצר, ה'מה' של היום". לכן, על מנת לבקש בקשה המוכיחה חדשנות, יש לרדת לפרטים המגדירים מה שונה בתוכנה של החברה. "מה מבדיל את הארכיטקטורה של המערכת, הדרך ליישם את הפתרון. ההמצאה ניתנת על הפתרון הטכנולוגיה הספציפי", אומר מלצר.

"פתרונות טכנולוגים הם פתרונות לא טריוויאלים, שמתארים את ה'איך' "

"לדוגמה, אני מציע מכונות קפה לתחנת אוטובוס. מכונות קפה היו בעבר, תחנות אוטובוס היו בעבר, והחידוש הוא החיבור ביניהן. אין כאן חדשנות טכנולוגיות, אלא פתרון עסקי". על רעיון עסקי כזה, אי אפשר לקבל פטנטים, כי פטנט מקבלים על פתרונות טכנולוגיות ולא על פתרונות עסקיים, מסביר מלצר.

פטנט ניתן על פתרון לבעיה הקיימת בעולם. "את ההגנה באמצעות פטנט אפשר לקבל רק אם מתארים את ה'איך' אותו יש ליישם כדי לפתור את הבעיה", אומר מלצר. "למשל בדוגמה של מכונות הקפה, פתרון טכנולוגי הראוי לפטנט הוא פתרון לא ברור מאליו, המאפשר את ההתאמה של המכונה לדוגמה לתנאים השוררים בתחנת באוטובוס, לשרשרת האספקה, למזג האוויר ההפכפך, או לאספקת החשמל". פתרון בר פטנט יכול למשל לתאר איך יוצרים מכונה קלה לתחזוקה, איך יוצרים מכונת קפה עם צריכת חשמל נמוכה, איך יוצרים מכונה מותאמת לשמירה על הסביבה, או מנגנון למניעת כוויות.

בשורה התחתונה, אומר מלצר, "הפתרונות הטכנולוגיים מתארים התאמות טכנולוגיות לא טריוויאליות שנדרשו כדי לפתור את הבעיה ".

פטנטים בעולם הטכנולוגיה , shutterstock פטנטים בעולם הטכנולוגיה | shutterstock פטנטים בעולם הטכנולוגיה , shutterstock

הדרך לקבלת פטנט ויצירת קניין רוחני עוברת בהגשת בקשה מדויקת וחכמה

בתהליך כתיבת הבקשה לקבלת פטנט, אומר מלצר, "אנחנו מדברים עם היזםממציא ומבינים איתו את ה'איך' שהוא חשב אליו". זו גם הסיבה לכך שעורך פטנטים בתחום הטכנולוגיה חייב להיות עם מומחיות בעולם הטכנולוגי של הממציא. "הוא חייב להבין את ה'איך' של התחום שלו. ביולוג לא צריך לכתוב פטנטים במדעי המחשב, ועורך פטנטים בתחום מדעי המחשב לא צריך לכתוב פטנט בכימיה. לפעמים עורכי פטנטים מתחומים שונים צריכים לשתף פעולה כדי לתאר המצאות רב תחומיות ".

מלצר מסביר כי "היום הרגולטורים דורשים מהחברה לקשר בין השינויים הטכנולוגיים לאופן הפתרון לבעיה. זה לא מספיק להגיד שיש לכם עסק חדש או לתאר איך מייצרים הכנסה ברמה העסקית - צריך לתאר פתרון טכנולוגי לבעיה".

עוד אומר מלצר כי "אם ה'איך' שלכם חשוב מסחרית, צריך להגיש פטנט כדי ליצור יתרון מסחרי ולמנוע ממישהו אחר לעשות את אותו דבר. כלומר, חשוב מאוד לתאר בצורה מפורטת את התכנון, גם אם אין עדיין יישום בפועל. עורכי פטנטים מומחים מלווים את היזמים והחברות בתהליך של ייעוץ ובדיקה, על מנת לשרטט גבולות הגנה רחבים ככל האפשר על החידוש הטכנולוגי".

מלצר מספר כי על רקע הצמיחה הכוללת בכמות הפטנטים הקשורים לתוכנה (יותר מ-60% מהפטנטים שהוגשו בארה"ב ב-2020), ישנה מגמה של צמיחה בתחומי ידע עדכניים כמו למידה עמוקה, טכנולוגיות ענן, AI וכד'. "ככל שהטכנולוגיה חדשה יותר, גם אפשר לכתוב פטנטים רחבים יותר, משום שחלק גדול מהידע עדיין לא מופה, ומשום שאפשר לדבר יותר על ה'איך' בטכנולוגיות חדשות".

מלצר מסכם ואומר כי "ככל שהמומחיות של עורך הפטנטים עמוקה יותר, כך אפשר להרחיב את גבולות ההגנה בצורה טובה יותר. שילוב של הבנה בטכנולוגיה וקניין רוחני, ייצר יתרון גדול יותר בהמשך הדרך".









תגיות