אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מבחן להפיכה המשטרית: מוקדי הסערה עוברים לבחירות המקומיות ראש עיריית תל אביב רון חולדאי, ראש עיריית בית שמש ד"ר עליזה בלוך וראש עיריית אשדוד יחיאל לסרי | צילום: עמית שעל , אבי רוקח

בדרך לקלפי

מבחן להפיכה המשטרית: מוקדי הסערה עוברים לבחירות המקומיות

ההפיכה המשטרית החלישה את התמיכה במפלגות הקואליציה, וכעת הן מקוות להתחזק דרך קידום מועמדיהן לראשות הרשויות מקומיות. באלו ערים הן מתחרות באופוזיציה ובאלו הן מתחרות במפלגות קואליציה אחרות? כתבה ראשונה בסדרה

30.08.2023, 13:35 | עדיאל איתן מוסטקי

ב־31 באוקטובר יצביעו אזרחי ישראל בבחירות לרשויות המקומיות, שמתקיימות אחת לחמש שנים. על אף ההשפעה הרבה של ראשי הרשויות והמועצות המקומיות על חיי התושבים, הבחירות לרשויות המקומיות בישראל מביאות פחות ישראלים לקלפי. בעוד בבחירות הארציות לכנסת עומד שיעור ההצבעה של הישראלים בשנים האחרונות על 72%-60%, בבחירות המקומיות מאז 2003 נע שיעור ההצבעה סביב 50% בלבד.

לצפייה במפת המאבקים הבולטים ברשויות המקומיות - לחץ כאן

מפלגות הקואליציה, שנחלשות בסקרים על רקע ההפיכה, ממקדות את מאמציהן בפוליטיקה המקומית בניסיון להתחזק, אך נתקלות בקשיים. בליכוד, למשל, חוששים מפגיעה בבחירות לרשויות המקומיות בערים הליברליות. בש"ס מתנהל מאבק מול יהדות התורה. מפלגת הציונות הדתית נהנית מכוח מוגבר כאשר לאחר שנים של פיצולים במחנה, בבחירות הקרובות יש מפלגה מאוחדת של המגזר. מפלגות האופוזיציה, בעזרת הרוח הגבית שקיבלו מהמחאה ומהבחירות ללשכת עורכי הדין, שבהן ניצח ברוב מוחץ עמית בכר המזוהה עם ההתנגדות להפיכה, מנסות לצייר את עצמן כהיפוך מושלם של הקואליציה על ידי הדגשת המועמדות ברשימות והערכים הליברליים והחילוניים. כל זאת בזמן שהמתמודדים לראשי הרשויות הערביות מתגוננים מפני ניסיונות חיסול שהם שיא חדש של גל פשיעה רצחני. "כלכליסט" ממפה כיצד המפלגות מתכוננות לקראת הבחירות לרשויות המקומיות.


אורנה ברביבאי מטעם יש עתיד מתמודדת מול רון חולדאי לראשות עיריית תל אביב, צילום: קובי קואנקס, עמית שעל אורנה ברביבאי מטעם יש עתיד מתמודדת מול רון חולדאי לראשות עיריית תל אביב | צילום: קובי קואנקס, עמית שעל אורנה ברביבאי מטעם יש עתיד מתמודדת מול רון חולדאי לראשות עיריית תל אביב, צילום: קובי קואנקס, עמית שעל


הליכוד

במפלגת השלטון חוששים מכך שמועמדי הליכוד בבחירות המקומיות בערים ליברליות יותר ייפגעו מהזדהות עם המפלגה. ככל הנראה המועמדים שזכייתם יחסית בטוחה, או בערים שבהן ההערכה כי הזדהות עם הליכוד לא תפגע במתמודדים, ימשיכו להתמודד תחת הליכוד, כמו למשל בני ביטון בדימונה וצביקה ברוט בבת ים. ביוני האחרון מונה ברוט גם כיו"ר הוועדה המוניציפלית בליכוד, בתמיכת נתניהו. זאת אף על פי שבבחירות האחרונות לרשויות המקומיות בשנת 2018 תמך נתניהו דווקא במתחרה של ברוט, יוסי בכר, בזמן שבברוט תמך גדעון סער. ברוט החליף בתפקיד יו"ר הוועדה המוניציפלית את ראש עיריית מודיעין ויו"ר מרכז השלטון המקומי, לאחר שהתנגד להפיכה המשטרית. תפקיד הוועדה המוניציפלית הוא להחליט מי המועמדים שיזכו לתמיכת הליכוד בבחירות המקומיות וגם את גובה המימון שהמפלגה תעניק למועמדים השונים.

אחד הקרבות המעניינים בבחירות הקרובות הוא בין שני מועמדים לראשות עיריית קריית גת המזוהים עם הליכוד: ראש העיר המכהן אבירם דהרי מול המועמד המקורב לשר התרבות מיקי זוהר, כפיר סויסה. דהרי מכהן כ־20 שנה כראש העיר, אך בסקרים לקראת הבחירות הקרובות מעמדו התערער. לכן החליטו בליכוד להעביר את התמיכה לסויסה באמצעות הוועדה המוניציפלית, אך בית הדין של הליכוד פסל את ההחלטה. בסופו של דבר נערכו בחירות מקדימות בסניף קריית גת של הליכוד שבהן זכה ראש העיר המכהן דהרי בתמיכת המפלגה לבחירות הקרובות.



באריאל הודיע ראש העיר המכהן אלי שבירו כי לא יתמודד שוב בבחירות, ובין אלו שהודיעו שכן יתמודדו על התפקיד חבר הכנסת לשעבר מטעם הליכוד אורן חזן, שאף קיבל את תמיכת הליכוד בבחירות הקרובות, וזכה גם בתמיכת ועד עובדי אוניברסיטת אריאל וההסתדרות הלאומית. מול חזן מתמודדים שמונה מועמדים, חלקם חברי מועצה מכהנים.

קרב נוסף שבליכוד מקדמים הוא בקריית שמונה מול ראש העיר המכהן אביחי שטרן, שניצח בשנת 2018 את מועמד הליכוד שכיהן כראש העיר, ניסים מלכה. מול שטרן יתמודדו חמישה מועמדים, בהם המועמד שזוכה לתמיכת הליכוד אלי זפרני, המקורב לבני הזוג נתניהו, שכיהן כסגן ראש העיר של מלכה. מועמד אחר בעיר, מישל בן שימול, הציב במקום השני ברשימתו את אורנה פרץ, שלה אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו "את משעממת אותנו" כשהביעה מחאה על העברת חדר מיון מחוץ לעיר ב־2018.

התפרקות ההסכמים בין ש"ס ויהדות התורה

ייתכן שהדרמה המעניינת ביותר בבחירות המקומיות הקרובות תהיה דווקא בערים החרדיות ובהתפרקות ההסכמים שבין ש"ס למפלגת יהדות התורה. בעוד בערים החילוניות הבחירות בכל רשות מתקיימות באופן יחסית עצמאי זו מזו, במפלגות החרדיות מדובר בסבך של דילים המתפרס על כמה ערים. בניגוד לבחירות קודמות, נדמה שהיום הרבה מההסכמים שהיו בעבר יתפרקו, מה שיוביל לתחרות בין המפלגות החרדיות עצמן.

הקרב בין המפלגות החרדיות מתמקד בארבע ערים מרכזיות: אשדוד, בני ברק, אלעד ובית שמש. ראש עיריית אלעד מאז 2013 הוא ישראל פרוש, בנו של השר מאיר פרוש בסיעת יהדות התורה. בבחירות 2018 ש"ס הסכימה לתמוך במועמד דגל התורה יצחק פינדרוס תמורת תמיכת דגל התורה במועמד ש"ס ב־2023; אך מכיוון שבג"ץ פסל את פינדרוס מלהתמודד, יהדות התורה לא רואה את עצמה מחויבת להסכם. כמו כן, אלעד היא עיר עם רוב ספרדי.


ראש עיריית נצרת עלי סלאם וראש עיריית בית שמש ד"ר עליזה בלוך,  צילומים: עמית שאבי, עמית שעל ראש עיריית נצרת עלי סלאם וראש עיריית בית שמש ד"ר עליזה בלוך | צילומים: עמית שאבי, עמית שעל ראש עיריית נצרת עלי סלאם וראש עיריית בית שמש ד"ר עליזה בלוך,  צילומים: עמית שאבי, עמית שעל


באשדוד פועל אריה דרעי להחלפת המועמד הנתמך על ידי אגודת ישראל והליכוד, יחיאל לסרי, לאור האכזבה של דרעי מלסרי ומהתפרקות ההסכמים מול המפלגות החרדיות האשכנזיות. בתחילת החודש הודיעו בש"ס שאבי אמסלם ירוץ לראשות העיר כמועמד מטעם המפלגה. עד לאחרונה תמכו ש"ס בברק סרי. פיצול של הקולות החרדיים בעיר יגדיל את הסיכויים של בחירת מועמד שאינו נתמך על ידי המפלגות הדתיות, כמו אלי נכט הנתמך על ידי מפלגת המחנה הממלכתי.

התפרקות ההסכמים בין המפלגת החרדיות הוביל את ש"ס להעמיד את אוריאל בוסו לבחירה כמועמד של המפלגה לראשות עיריית בני ברק. זאת למרות שלפי ההסכמים בין המפלגות, מתקיימת רוטציה בין מועמדי דגל התורה ואגודת ישראל. ההחלטה להריץ את בוסו לראשות העיר החלה כמעין קוריוז, אך ככל שמתקרב מועד הבחירות, סיכוייו הולכים וגדלים. אחד הגורמים שעוזרים לבוסו הוא הביקורת שיש בבני ברק על הדרך שבה העיר מנוהלת, בין היתר מגפת החולדות בעיר ומצב התשתיות. מול בוסו יתמודד חנוך זייברט מאגודת ישראל.

כעיר מעורבת עם אוכלוסייה חרדית, דתית וחילונית, הבחירות המקומיות בבית שמש מעוררות עניין רב. בבחירות הקודמות ב־2018 ניצחה עליזה בלוך את ראש העיר דאז משה אבוטבול מש"ס כשזכתה ב־50.6% מהקולות. מול בלוך מתמודד שמואל גרינברג מדגל התורה. במידה ששלוש המפלגות החרדיות (אגודת ישראל, דגל התורה וש"ס) יחליטו לעמוד מאחורי מועמד אחד, ככל הנראה הוא ינצח. עם זאת, התפרקות ההסכמים בכמה מהערים החרדיות כלל לא מבטיחה שזה יהיה המצב.

הציונות הדתית ועוצמה יהודית

באופן טבעי, בציונות הדתית מתמקדים בערים שבהן יש אוכלוסייה רבה מהמגזר הדתי וביהודה ושומרון. מצב העניינים שרווח בעבר הוא שלציונות הדתית היו כמה מפלגות או סיעות בכנסת. אך לאחר ההתפרקות של ימינה והמיזוג בין מפלגת הבית היהודי שבראשות חגית משה והציונות הדתית בראשות בצלאל סמוטריץ', שלאחרונה אושר סופית, כעת ישנה מפלגה מגזרית אחת לציונות הדתית. במפלגה בוחרים להדגיש גם ערים במרכז הארץ שבהן שיעור הדתיים יחסית גבוה, כמו למשל רחובות וראשון לציון.

הקמפיין של עוצמה יהודית בבחירות זכה לכותרות רבות עם המפה שהמפלגה פרסמה על המוקדים שבהם ירוצו לבחירות ביותר מ־50 רשויות מקומיות למועצות. זאת בשל שורת הטעויות במפה, כמו ההצבה של עפולה בשטחי יהודה ושמרון וחולון ליד נתניה. עם זאת, לא ניתן להתעלם מהמקומות הרבים שבהם המפלגה מריצה רשימות ומהניסיון לקבל אחיזה בשטח גם ברשויות המקומיות לאחר ההישג בבחירות לכנסת.

ההתמקדות המרכזית של המפלגה היא הכנסת מועמדים למועצות, ולא בהכרח התמודדות לראשות העיר. עם זאת, הנוכחות של עוצמה יהודית ברשויות המקומיות עוררה סערה בנס ציונה. חבר המועצה אלי לוי, שהיה נציג של ש"ס, עבר למפלגתו של איתמר בן גביר ויהיה המועמד שלה למועצת העיר. ראש העיר שמואל בוקסר, שמולו מתמודדים שבעה מועמדים לראשות העיר, אמר כי "אין מקום לעוצמה יהודית בנס ציונה".

מפלגות האופוזיציה

מפלגות האופוזיציה, כדי להיבדל מהקואליציה הנוכחית, בוחרים להדגיש את הצד הליברלי והחילוני, לקדם מועמדות ברשימות ובעיקר להיות ההפך הגמור מהקואליציה. המטרה של מפלגות האופוזיציה היא לגייס את הימין המתון, החילוני והמסורתי, שמתנגד למהלכים הקיצוניים ולדורסנות של הממשלה הנוכחית. עיקר תשומת הלב של מפלגות האופוזיציה, בעיקר יש עתיד, תהיה בערי המרכז, אך לא רק — המחנה הממלכתי יריץ מועמד מטעמו לראשות עיריית אשדוד.

בתל אביב מתמודדת מטעם יש עתיד השרה לשעבר אורנה ברביבאי כנגד ראש העיר המכהן רון חולדאי. הסקרים הנוכחיים מעניקים לברביבאי את המקום השני במרוץ. מחוץ לתל אביב, בערד יש עתיד מקדמת את מועמד המפלגה וראש העיר המכהן ניסן בן חמו, שקיבל גם את תמיכת ישראל ביתנו, במטרה לשמור על הצביון החילוני בעיר. מולו יתמודד יאיר מעיין, שכיהן עד לאחרונה כראש מינהלת הבדואים, והודיע לפני כחודשיים על כך שהציונות הדתית והליכוד החליטו לתמוך במועמדותו, אך ירוץ ברשימה עצמאית. בפברואר הגישה נציבות שירות המדינה תובענה כנגדו לאחר שהגיש מועמדות לתפקיד מנכ"ל מקרקעי ישראל ומנכ"ל מקורות, תוך כדי שטען שהוא מחזיק בתואר ראשון מארה"ב, אף על פי שאינו מחזיק באחד.

בחברה הערבית הבחירות המקומיות הנוכחיות רדומות יחסית, ייתכן בגלל הייאוש בחברה הערבית, בעיקר בשל עיכוב הממשלה עד לאחרונה של תקציבים לרשויות ובשל האלימות ברחובות. האלימות המשתוללת בחברה הערבית הגיעה גם לבחירות המקומיות — בתחילת השבוע נורה מוסעב דוכאן, המועמד לראשות עיריית נצרת, ומצבו קשה. דוכאן מתמודד מול ראש העיר המכהן עלי סלאם, בעבר איש מפלגת חד"ש, שהתנתק ממנה ובשנה שעברה הביע התנגדות לרשימה המשותפת ואף תמך בליכוד ובנתניהו. מתמודד נוסף הוא שריף זועבי מטעם מפלגת חד"ש. בשבוע שעבר נורה למוות גאזי סאב, מתמודד בבחירות לראשות המועצה המקומית אבו סנאן, יום לאחר הרצח של מנכ"ל עיריית טירה.



תגיות