אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
זוכי מחיר למשתכן בחיפה מחכים להיתר בנייה 4 שנים החלק הדרומי של שכונת נאות פרס בחיפה. הבנייה מתעכבת כבר קרוב לארבע שנים | צילום: אלעד גרשגורן

זוכי מחיר למשתכן בחיפה מחכים להיתר בנייה 4 שנים

הזוכים בדירות בחלק הדרומי של שכונת נאות פרס מחכים לקבל מפתחות לדירה שלהם. לטענת החברה היזמית רמי שבירו, חוסר תיאום בין העירייה לבין הזרוע הביצועית שלה, חברת יפה נוף, מעכב את קבלת היתרי הבנייה והתחלת הבנייה

17.08.2023, 06:00 | גיא נרדי

מאות זוכי תוכנית "מחיר למשתכן" בחלק הדרומי של שכונת נאות פרס בחיפה מחכים כבר כמעט ארבע שנים להיתר בנייה עבור המתחם. הסיבה היא מחלוקת בין העירייה לחברת יפה נוף, הזרוע הביצועית של העירייה, לגבי הקמת התשתיות בשטח טרום ההיתר. מכתב שנשלח לזוכים לפני שבוע על ידי חברת הבניה רמי שבירו, שזכתה באחד המתחמים במקום, מלמד על כך שהם לא צפויים לראות את דירותיהם בעתיד הקרוב: "אנו עושים כל שלאל ידינו, אולם, לצערנו, פרק הזמן עובר ללא יכולת לבשר לכם על תזוזה כלשהי". ובינתיים, הזוכים משלמים שכר דירה ולא יכולים לרכוש דירות חלופיות.

השטח המדובר נמצא מדרום לאצטדיון סמי עופר והחלק הצפוני של שכונת נאות פרס, שכבר בנוי. על פי התוכנית במקום תוקם שכונה של כ־6,000 יחידות דיור, מהן יותר מ־1,000 דירות ייועדו לזוכי "מחיר למשתכן", וכ־400 לזכאים לשכירות ארוכת־טווח. במכרזי "מחיר למשתכן" זכו, בשנת 2020, החברות "קחם" (712 יח"ד), ורמי שבירו (235 יח"ד). ב־2022 פורסמו תוצאות מכרזי בנייה להשכרה ל־335 יח"ד וב־2022 פורסמו תוצאות מכרזי "מחיר מטרה" לעוד 2,862 יח"ד.

במכתב שנשלח ב־13 באוגוסט לראשת העיר חיפה עינת קליש רותם, על ידי רונית שבירו, מבעלי חברת רמי שבירו, נכתב כי מחלוקת בין עיריית חיפה לחברת יפה נוף, הזרוע הביצועית של העירייה האחראית על הקמת התשתיות, היא זו שמונעת את השלב האחרון של קבלת ההיתרים: "למרות פגישת נציגי החברה עם נציגי חברת יפה נוף, לא ניתן אישור מטעם חברה זו להתקדם להיתר הבניה. נראה שמדובר במשיכת זמן בשל חוסר רצון לחתום על אישור הוצאת ההיתר בגין מחלוקות עם הגורמים המקצועיים בעיריית חיפה". שבירו מסרה ל"כלכליסט" שהתקשורת עם העיריה נעלמה. במכתבה היא פנתה ישירות לראש העיר: "מאז כניסתך לתפקיד לא זכינו לזימון פגישה אישית ולא שמענו את קולך. אציין כי היה מצופה מראשת עיר המנהיגה ביד רמה את העיר להתערב ולהוביל פרויקט חשוב מאין כמותו זה, באופן אקטיבי ואכפתי".

רון דמבו, מהנדס שזכה בדירה במסגרת תוכנית מחיר למשתכן, במרץ 2020 אומר ששותפיו שזכו בדירה "אבודים": "זה הזוי בעיני שאנחנו עסוקים יחד עם הקבלנים בקבלת היתר בנייה. הבעיה הכי גדולה היא שאנחנו לא יכולים לעשות תוכניות קדימה. אנחנו לא יכולים לקנות דירה אחרת כי נאבד את הזכאות, וגם לא להשתתף בהגרלות אחרות. אין לנו אופק, שום ודאות. האופציה היחידה היא או לגור אצל ההורים או לשכור דירה. המשמעות הכלכלית עבור מאות המשפחות היא משוגעת. אני מעריך שהתשלום המצטבר על שכר דירה הוא 100 אלף שקל. אני אישית נפגשתי כבר כמה פעמים עם מהנדס העיר וראשת העיר. מה שקורה זה שהבטחות לחוד ומציאות לחוד. משרד הבינוי והשיכון ורמ"י לא עושים אפילו חצי דבר למען מאות המשפחות".

ביולי אשתקד פרסם מהנדס העיר חיפה, אריאל וטרמן, הודעה שמתריעה בפני החברות היזמיות והמגרילים שלא להשתתף במכרזי רמ"י בדרום העיר. וטרמן הבהיר כי גם אם הדירות ייבנו, הרי שהשכונה אינה ניתנת לאכלוס, בהיעדר פתרון לתשתיות. מנגד, גורמים ברמ"י האשימו את עיריית חיפה כי היא זו שמערימה קשיים על מימוש הפרויקטים. באוקטובר 2022 דנה הוועדה המחוזית חיפה בבקשת רמ"י לאשר היתרי בנייה ל־2,500 יח"ד בשכונה.

מרמ"י נמסר בתגובה: "פרויקט מבואות דרומיים - שלב ב', הינו חלק מהסכם גג בין רמ"י לעיריית חיפה. על מנת לתת מענה למשבר הדיור, רמ"י שיווקה 4,000 יח״ד בפרויקט. האחריות והמחויבות למסירת היתרים ליזמים היא בידי עיריית חיפה. למותר לציין כי רמ"י פעלה ופועלת בהתאם להסכם הגג לאורך כל הדרך ואף סייעה לעירייה במימון וקידום פתרונות שונים לחסמי הפיתוח בתוכנית".

עיריית חיפה לא הגיבה לתלונות שעלו בכתבה ומסרה, שהיא מינתה את חברת יפה נוף "לנהל ולהוציא אל הפועל את פיתוח השכונה, וסומכת ידה לפיכך על התיאום ההנדסי המוקדם, אשר כל גורם שמבצע עבודות באתר נדרש לו, לנוכח ממשקי העבודה המורכבים הצפויים".

תגיות