אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גל של מתעשרים מענף ההיי-טק מתלבטים "מה עושים עם כל הכסף הזה?" קרני דרור סוכנות לביטוח פנסיוני בע"מ | צילום: אליסף רובינשטיין

גל של מתעשרים מענף ההיי-טק מתלבטים "מה עושים עם כל הכסף הזה?"

הכסף הגדול שפוגשים רבים מעובדי תעשיית ההיי-טק ואחרים, מעצים בן רגע את היכולות הפיננסיות, אך גם מציף דילמות המתנקזות לשאלה המתבקשת, איך אפשר לנהל את הכסף בצורה נכונה ואפקטיבית?

22.09.2021, 10:03 | בשיתוף Visionet

שירות ה-Wealth Management נולד עוד הרבה קודם לפריחת ההיי-טק מתוך הבנה כי מתעשרים חדשים, אמידים ככל שיהיו, לא תמיד מכירים לעומק את העולם הפיננסי, ונדרשים לפתע לתכנון וניהול ההון בידי גורמי מקצוע שרואים את התמונה הרחבה, מייצרים אסטרטגיית השקעה מתאימה, ונוטלים על עצמם את האחריות למנף את הכסף. 

מגמת התרחבות מעגל העושר בישראל מדי שנה כבר לא מפתיעה אף אחד, בייחוד שתעשיית ההיי-טק הלוהטת מייצרת כמעט מדי יום כמה עשרות מיליונרים חדשים.  אלא שלתופעת ההתעשרות יש גם צד נוסף, הנוגע בעובדה כי השכבה האמידה מחזיקה בלא מעט כסף נזיל המחפש אחר אלטרנטיבות השקעה שיאפשרו לייצר תשואה עודפת, או במילים אחרות לעשות כסף מהכסף. 

בשנים האחרונות התשובה הייתה די פשוטה. האקלים הכלכלי שהתאפיין בסביבת ריבית אפסית, יצר זרם עוצמתי של כספים לשווקים הפיננסיים, שנהנו מעשור של עליות ותשואות יוצאות דופן עבור מי שרכב על הגל. 

עם זאת, ישנם חששות רבות שהמומנטום החיובי יידעך בשלב מסוים, בייחוד כאשר בנקודת הזמן הנוכחית השווקים ברמות השיא, נכסי השקעה מתומחרים בחלקם באופן גבוה ולראשונה מתחילים לראות איתותים על אפשרות להליך הדרגתי של העלאת ריבית, שאם אכן תגיע, עשויה גם לבשר על שינוי בחוקי המשחק שהורגלנו אליהם בשנים האחרונות. 

מי שנדרש להישאר כל העת עם היד על הדופק ולבצע חישובים מושכלים מול מצבי השוק המשתנים הן חברות הפמילי אופיס (Family Office), המנהלות עבור הלקוחות כספים בהיקפים עצומים. אותם מנהלים, או בשמם המקצועי מתכננים פיננסיים, נדרשים לחשוב מחוץ לקופסא כדי לייצר תשואות בכל מצב שוק תוך גידור סיכונים חכם. 

דרור קרני, מהדמויות המובילות בתחום ומי שכיהן בשורת תפקידי מפתח בשוק ההון, עושה זאת כבר למעלה מעשור, לאחר שייסד את "קרני פמילי אופיס", מהמשרדים הבולטים בנוף של ניהול ותכנון ההון עבור יחידים ומשפחות עושר בישראל. 

דרור קרני, צילום: מאיה באומל בירגר דרור קרני | צילום: מאיה באומל בירגר דרור קרני, צילום: מאיה באומל בירגר

הלקוח קובע את פונקציית המטרה – אנחנו משרטטים את הדרך

"בישראל אין כמעט הבחנה בתחום ההשקעות בין השכבה הממוצעת לזו האמידה, על אף שלכל אחת מהן יש מערכת צרכים שונה ביחס לניהול הכספים. בעולם ההשקעות המסורתי, החלוקה בתיק ההשקעות הממוצע מתבצעת לרוב באופן רוחבי, במשוואה של 60% הקצאה לאג"ח (המרכיב הסולידי) ו-40% למניות (מרכיב הסיכון), בעוד בשנים האחרונות החלוקה הפכה שוויונית בין שני נכסי ההשקעה, משמע הגדלת החשיפה למניות והקטנת מרכיב האג"ח. 

אלא שיש כאן מלכוד והבעיה טמונה בעתות של תנודות קיצוניות בשווקים המסורתיים, הסחירים, כאשר המניות והאג"חים נשחקים באחת, מבלי שישנם מנגנוני ביטחון המסוגלים לאזן את התיק. רק לאחרונה, בעיצומו של משבר הקורונה היינו עדים לתרחיש כזה,  הנכסים הסחירים קרסו תוך זמן קצר ומיליארדי שקלים התאדו. 

מי שידע לבנות תיק מאוזן שמסוגל להתמודד עם תנאי השוק המשתנים ולהפגין חסינות גם מול התערערות כלכלית, ספג מכה פחותה הרבה יותר, ולא אחת ראה איך התיק מייצר תשואה חיובית גם בעיצומו של המשבר. כאן נכנס אלמנט שילוב הרכיבים האלטרנטיביים, כלומר השקעות בלתי-סחירות המתנהגות במנותק מהשוק ומגלמות פוטנציאל תשואה אטרקטיבי.

במסגרת ניתוח עומק שביצענו בנושא, מצאנו כמה דפוסי התנהגות ביחס לכל נכס בסיס, אם תרצו הנחות מוצא המספקות ראי לביצועי הנכסים. כך למשל, באגרות חוב, אפיק השקעה סולידי ביותר, ניתן לקבל היום עד כ-2% נוכח סביבת הריבית האפסית והמימון הזול. לצד זאת, מניות מייצרות תשואה גבוהה יותר, אך כמובן שרמת הסיכון עולה בהתאם, כאשר הממוצע הרב-שנתית הינו כ-10% בשנה. בעניין זה יש לסייג, כי בעשור האחרון התשואות היו חריגות נוכח תנאי השוק שתמכו לאורך זמן בסנטימנט החיובי. הנכס השלישי, הפחות מוכר לציבור הרחב, הינו השקעות אלטרנטיביות, שם הממוצע נע בטווח שבין 6% ל-8% בשנה", קרני סיפר.

קרני מתמקד במתעשרים והמשתכרים ברמת שכר גבוהה כפלח שאפשר למקסם עבורו את היכולות הפיננסיות באמצעות אסטרטגיית השקעה מתוחכמת. 

למעשה, זו הדרך להקפיץ אותם לדרגת עושר גבוהה עוד יותר, ולעגן רמת חיים המאפיינת את האוכלוסייה האמידה, על כך הוא הוסיף וסיפר: "יש כאן אלמנט של פונקציית מטרה המוגדרת מצד הלקוח, כלומר מה היעדים שהוא רוצה להשיג, ובהתאם לכך אנחנו מתווים את הדרך. זה למעשה גם מה שמכתיב לנו את הדרישות והצרכים במסגרת בניית תמהיל ההשקעות ואופי התיק". 

פותחים דלת להשקעות שנחשבו כנחלתם הבלעדית של המוסדיים

קרני פמילי אופיס, צילום: אליסף רובינשטיין קרני פמילי אופיס | צילום: אליסף רובינשטיין קרני פמילי אופיס, צילום: אליסף רובינשטיין

עולם ההשקעות האלטרנטיביות עליו מדבר קרני הפך לאחד ממנועי הצמיחה החזקים של עולם ההשקעות המודרני. מחקרים רבים שערכו פירמות מובילות בעולם הדגישו את תרומתו לתיק ההשקעות וציינו כי מדובר בתחום שכבר אי אפשר להתעלם ממנו, נוכח הביצועים המרשימים.

כך לדוגמה, פירמת המחקר והייעוץ הגלובאלית Cambridge Associates, הנחשבת לחלוצה במחקר התחום האלטרנטיבי, פירסמה ב-2019 מאמר שניתח את הגורם המשותף לגופים מוסדיים שהיו בצמרת דירוג התשואות בשנים האחרונות. המחקר מצא שאותם גופים החזיקו בחשיפה של לפחות 15% ועד ל-40% לרכיב האלטרנטיבי, כלומר הביצועים המרשימים והתשואות שהשיאו הגיעו הרבה אודות לנכסים אלטרנטיביים.

"תחום ההשקעות האלטרנטיביות עצום, החל מהשקעות בנכסי נדל"ן, כדוגמת מתחמי המוליטי-פמילי הפורחים בארה"ב ואירופה, השקעה בקרנות חוב לנדל"ן, שהן למעשה צינור המזומנים ליזמים בפרויקטי נדל"ן ומייצרות בשנים האחרונות תשואה שנתית נאה של עד 8%, כשהן מחזיקות בקרקעות היזם כבטוחה להלוואה.

גם ענף התשתיות נהנה משגשוג נוכח התנעת פרויקטים לאומיים, כדוגמת אנרגיה ירוקה, סיבים אופטיים, כבישים וכיוצא בזה. השקעות בתשתית מגלמות גם יתרון בכך שזוכות לעדיפות ותמיכה ממשלתית והדבר מתורגם בתשואות מניבות דו-ספרתיות", ציין קרני והוסיף: "גם קרנות גידור ופרייבט אקוויטי נחשבות לאפיק משגשג בעולם האלטרנטיבי. אלו מאפשרות להישען על אסטרטגיות ההשקעה הייחודיות שלהן באיתור מוקדם של חברות בכל מקום בעולם, רגע לפני הפריצה. בשנים האחרונות, אנחנו עדים ליכולות של הקרנות להשביח חברות ולהוציא אותן להנפקה, וכמובן שאז גם מגיע האקזיט העצום למשקיעים".

קרני מדגיש כי נכסים אלטרנטיביים זוכים לנתח משמעותי מתיקי הגופים המוסדיים המובילים בעולם כבר שנים ארוכות, אך עבור המשקיעים הפרטיים היה מדובר עד לאחרונה בערוצי השקעה "מתחת לרדאר" עם חסמי כניסה גבוהים מאוד: "השקעות אלטרנטיביות מייצרות יתרון בתיק שלא ניתן להשיג בשום דרך אחרת אך במקביל יש להן מורכבות מבנית הדורשת בחינה קפדנית ומקצועית. זו אחת הסיבות שלמשקיע הפרטי אין אפשרות כמעט להשקיע באותם אפיקים באופן ישיר. 

בשנים האחרונות עבדנו קשה כדי לאתר את המנהלים האיכותיים ביותר בישראל ומעבר לים, אלו שיש להם גישה להשקעות "פרימיום", אך גם מצוידים במנגנוני הגנה וביטחון שיספקו מענה לכל תרחיש. היום אנחנו מחזיקים בסל אפשרויות שמייצר הזדמנויות השקעה מצוינות המהוות רובד משלים וחשוב לתיק ההשקעות המסורתי". 

לבסס את המעמד הכלכלי בשלבים המוקדמים של החיים

קרני מדגיש כי תכנון פיננסי נכון הוא נגזרת של אופי וצרכי הלקוח ומוסיף: "הכל תלוי בהגדרת פונקציית המטרה של הלקוח, לאן הוא מכוון, מה היעד ומה הדרישות. בהתאם אנחנו מנתחים את המצב ומרכיבים תמהיל אופטימלי שהולם במדויק את הצרכים שהכתיב.

נכון להיום, חיסכון במוצרים הפנסיוניים המוכרים מייצר תשואה ממוצעת של כ-4%, כיוון שהחיסכון פחות חשוף לסיכונים ותנודתיות. זה פתרון מצוין עבור חלק גדול מהאוכלוסייה אבל במקרה שלנו קהל היעד אחר ומכוון גבוה יותר בהתאם. כך למשל, מי שפונקציית המטרה שלו עולה על רף ה-6% תשואה שנתית, נדרש לתכנית השקעה אחרת לגמרי שמצריכה גיבוש אסטרטגיה חכמה, נועזת וארוכת טווח, לעיתים עם מינוף ושימוש בכלים פנסיוניים מתוחכמים. 

החזון הוא לייצר תשואה גבוהה שתבטיח מציאות כלכלית אחרת לגמרי עבור הלקוח. לעיתים עוד 4%-2% בשנה, בהסתכלות ארוכת טווח, עשויים לשנות חיים". קרני מדגיש כי בעולם ההשקעות כסף גדול פוגש הזדמנויות השקעה אטרקטיביות ולכן ישנה שאיפה תמידית לתשואה עודפת, בכל מצב בשוק. 

לצד זאת, העובדה שהמשרד בבעלותו מנהל עבור הלקוח את הכסף ביחס לכלל המעטפת - תכנון וניצול יצירתי של הטבות מס, הוזלת עלויות וכו', מוסיפה ערך כלכלי גדול המתורגם עבור הלקוח בשורת הרווח. לסיכום אומר קרני כי: "היום אנחנו יודעים לייצר אינטגרציה מקצועית שתביא לתוצאות כלכליות כשהמטרה ברורה – ביסוס המעמד הכלכלי של הלקוח כבר בשלבים המוקדמים של החיים, על מנת להבטיח שמירה על רמת חיים גבוהה בכל פרק זמן".

קרני פמילי אופיס – יצירת קשר

דרור קרני, צילום: אליסף רובינשטיין דרור קרני | צילום: אליסף רובינשטיין דרור קרני, צילום: אליסף רובינשטיין

טלפון: 03-5556636

אתר>>

פייסבוק>>

תגיות