אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איטליה: קריאות ל"שביתת פסטה" של צרכנים בעקבות המחירים שאינם יורדים ייצור פסטה במפעל דה צ'קו באיטליה | צילום: REUTERS/Remo Casilli

איטליה: קריאות ל"שביתת פסטה" של צרכנים בעקבות המחירים שאינם יורדים

מחירי התשומות ירדו, אך לטענת אגודת זכויות הצרכנים באיטליה "המחירים נותרו גבוהים כדי להשיג רווחים גדולים יותר". האגודה קוראת לשביתת צרכנים של 15 יום לפחות: "המחירים יירדו רק אם תהיה ירידה משמעותית בצריכה"

23.05.2023, 10:53 | חדשות חוץ

מחירי הפסטה באיטליה זינקו באפריל ב-16.3% ביחס לשנה קודמת, כמעט פי שניים מהאינפלציה באיטליה שהגיעה ל-8.8%. במסעדות עלו מנות הפסטה ב-6.1% בהשוואה לאשתקד, כך אמרה קבוצת זכויות הצרכנים של איטליה, אסטוטנטי. על פי סקר מ-2022 של ארגון הפסטה הבינלאומי, איטלקי ממוצע צורך כמעט 23 ק"ג של פסטה בשנה. המחירים הקמעונאיים הגבוהים נובעים מהעובדה שהיצרנים מוכרים כעת את מלאי הפסטה שלהם שנעשה בעת שעלויות חומרי הגלם היו גבוהות יותר. "המחיר נובע מסילוק מלאי שנוצר בעלויות גבוהות יותר של חומרי גלם", אמר נשיא אסוטנטי, פוריו טרוצי, תוך שהוא מציין את מחירי החיטה והאנרגיה הגבוהים יותר.

במרץ 2022 הגיע מחיר החיטה לרמות הגבוהות ביותר מעל לעשור, עם התקדמות הפלישה של רוסיה לאוקראינה, שתי מדינות שהן ספקיות ענק של מוצרים חקלאיים לשוק העולמי. עם זאת, אגודת זכויות הצרכנים של איטליה, אסוטנטי, מציינת כי מאז ירדו עלויות התשומות, ומחירי הפסטה הגבוהים מונעים כעת על ידי גורמים אחרים. "המחירים הגבוהים נשמרים כדי להשיג רווחים גדולים יותר. המחירים יירדו רק אם תהיה ירידה משמעותית בצריכה", אמרו באסוטנטי, והציעו "שביתת פסטה" של לפחות 15 יום, כדי להפחית את הצריכה. בשנת 2007 האיטלקים ערכו שביתת פסטה של יום אחד, כאשר המחירים עלו בכמעט 20%.

על פי ארגון המזון והחקלאות, מחירי החיטה הבינלאומיים ירדו באפריל 2.3% וירדו לשפל מאז יולי 2021. "מחירי החיטה ירדו מהשיא ההיסטורי שלהם בעקבות הפלישה לאוקראינה, אך נותרו גבוהים", אמרה ננדיטה רוי, הממונה על ענייני החוץ בבנק העולמי. היא ציינה כי הבנק העולמי צופה ירידה של 17.4% במחירי החיטה ב-2023 ביחס ל-2022. גם מחירי חיטת הדורום, הזן המשמש בדרך כלל בפסטה, ירדו בחודשים האחרונים. "אך יש הרבה גורמים שיכולים להסביר את עליית מחירי הפסטה באיטליה", הוסיפה רוי.

לפני שבועיים כינס שר הפיתוח הכלכלי של איטליה, אדולפו אורסו, ישיבת חירום לדיון בעליית מחירי הפסטה. בין היתר השתתפו בפגישה יצרני פסטה, איגודי צרכנים ופקידי ממשל שקראו להגביל את מחיר הפסטה, הצעה שנדחתה מאז. הסקרים האחרונים מראים כבר סימנים ראשונים לירידת מחירים, סימן לכך שבחודשים הקרובים העלות עשויה לרדת באופן משמעותי, לפי הערת משרד העסקים של איטליה.

"הפסטה שנמצאת כעת על המדפים, יוצרה לפני כמה חודשים עם חיטת דורום נרכשה בתקופה מוקדמת יותר, בעלויות של שיא המלחמה", נאמר בהצהרת הארגון המייצג את יצרני המזון באיטליה. עלויות גבוהות של אריזה ולוגיסטיקה תרמו אף הן למחירי הפסטה הגבוהים, מסר הארגון. עוד נאמר בהצהרה, כי מחיר ייצור הפסטה עלה ב-8.4% בשנה אחת, בדומה למדד האינפלציה הממוצע עבור מוצרי צריכה. "נכון שהעלויות ירדו, אך הן לא חזרו עדיין לרמות העבר, והן גבוהות בהשוואה לאלו שנרשמו ב-2020 וב-2021", הוסיף הארגון. "אנחנו מקווים שנגיע היום להבנה שפסטה היא הפתרון, ולא הבעיה".

תגיות