אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם המדינה תוכל להפקיע קרקע פרטית לייצור חשמל כשר? ח"כ יעקב אשר על רקע מתקן אגירת אנרגיה | צילום: ארז עוזיר, ירון ברנר

האם המדינה תוכל להפקיע קרקע פרטית לייצור חשמל כשר?

החוק מאפשר למדינה להפקיע קרקע פרטית במקרה בו הדבר הכרחי לצורך ציבורי. כעת מנסה ח"כ יעקב אשר להכניס לרשימה "צורך ציבורי" חדש - הקמת מתקני אגירה לייצור חשמל כשר. בדיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה בראשותו הוא אף הציב אולטימטום: תנו לנו קרקע לשם כך - או שתמשיכו לנשום זיהום

09.05.2023, 16:34 | עדיאל איתן מוסטקי

החוק הישראלי מאפשר למדינה להפקיע קרקע פרטית בתמורה לפיצוי במקרה בו הקרקע הכרחית לצורך ציבורי ואין לכך תחליף אחר. בחוק מופיעה רשימה של שימושים המוגדרים כצורך ציבורי - למשל, מתקני תשתית מסוימים או תחנות משטרה. כעת מנסה ח"כ יעקב אשר להכניס לרשימה סעיף חדש: מתקני האגירה, המאפשרים את הקמת מתקני החשמל הכשר.

בדיון שנערך היום (ג') בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת, בוצעה הקראה אחרונה של כמה מסעיפי "חוק התשתיות הלאומיות" שנועד לקצר את ההליכים הבירוקרטיים להקמת מתקני תשתית ברחבי ישראל. אחד הסעיפים בטיוטת חוק ההסדרים כולל רשימה של מתקני תשתית חדשים שעד היום לא התאפשרה ההפקעה להקמתם – למשל, מתקני השנאה של חברת החשמל או מתקנים של חברת מקורות. להפתעת הקוראים, במהלך הדיון הכניס יו"ר הוועדה ח"כ יעקב אשר סעיף נוסף לרשימת המתקנים: מתקני אגירה.

בדיון אמר אשר כי לא יביא להצבעה את פרק האנרגיה בחוק התשתיות אם מתקני האגירה לא ייכנסו לרשימה, זאת חרף התנגדות חלק מגורמי המקצוע. החוק נועד לאפשר קיצור של הליכי תכנון ארוכים של קווי רשת ותחנות כוח, שיכולים להגיע בישראל לפעמים לעשור של דיונים – מה שמעלה חשש ביחס לאספקת החשמל בגוש דן כבר משנת 2026. החוק גם יאפשר הקלה בהקמה של תחנות כוח חדשות, שיחליפו תחנות כוח מזהמות וישנות. ההצעה של אשר למעשה אומרת: תנו לנו קרקע לחשמל כשר - או שתמשיכו לנשום זיהום.

חשוב להדגיש שעל אף שמתקני האגירה יכולים לשמש גם ליציבות תדר החשמל ולקידום אנרגיות מתחדשות בכך שהם מאפשרים שימוש בחשמל סולארי גם בשעות הערב, אין צורך בהפקעת קרקעות עבור השימושים האחרים. מתקני האגירה המתוכננים ליציבות תדר החשמל יוקמו בתחנות המשנה של חברת החשמל, כך שאינם מצריכים הפקעת קרקעות פרטיות. מתקני האגירה שישמשו לקידום אנרגיות מתחדשות ייבנו על ידי יזמים פרטיים, בסמוך למתקנים סולאריים, ובמקומות בהם יש שטחים פתוחים רבים – למשל באזור הערבה ורמת הגולן. כלומר, השימוש המרכזי של מתקני האגירה שיכריח שימוש באנרגיות מתחדשות הוא החשמל הכשר.

לפני יומיים, אישרו בישיבת הממשלה לחברת החשמל להקים מתקן חשמל כשר בבני ברק, זאת חרף התנגדות רחבה של גורמי המקצוע בשל החשש שחברת החשמל תשתלט על השוק המתפתח ותחזור להיות מונופול עוצמתי, לאחר רפורמה בה הושקעו 7 מיליארד שקל משנת 2018 שנועדה להקטין את כוחה. גורמי המקצוע חוששים שהאישור לחברת החשמל להקים את המתקנים יוביל לסבסוד צולב, בו כלל הציבור יממן את המתקן, על אף שרק מגזר אחד מעוניין בו.

תגיות