אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ענף ההשתלמות: "המסלולים הכלליים איבדו 1% בשבועיים הראשונים למלחמה"

ניתוח

ענף ההשתלמות: "המסלולים הכלליים איבדו 1% בשבועיים הראשונים למלחמה"

קרנות ההשתלמות רשמו בספטמבר חודש שני של ירידות עם תשואה שלילית ממוצעת של 1.2%, והמגמה, מתחילת הקרבות, לא מבשרת טובות. מנורה מבטחים, שנפגעה פחות (-0.9%), מובילה את הטבלה. ילין לפידות בתחתית

24.10.2023, 06:03 | אלמוג עזר

ענף ההשתלמות מחפש אפיק מוגן: חודש ספטמבר התאפיין במגמה מעורבת תוך שינויים, כשמדד ת"א־35 השיל 0.1% בעוד מדד ת"א־90 הוסיף 0.06%. חרף המגמה המעורבת קרנות ההשתלמות במסלול הכללי רשמו בספטמבר, זה החודש השני ברציפות, תשואה שלילית ממוצעת של 1.2%. זאת, בעקבות חשיפה גבוהה של 67%-37% למניות חו"ל, כאשר מדד S&P 500 ירד בספטמבר בשיעור של 4.9% ונאסד"ק צלל 5.8%.

אם נסתכל קדימה, על התשואות הצפויות בחודש אוקטובר, הרי שגם שם התמונה לא ורודה. בשבועיים האחרונים נרשמו ירידות חדות במדדי המניות המקומיים בעקבות המלחמה בעזה, בעוד חודש ספטמבר התאפיין בעיקר בשאלת ההיתכנות להמשך העברת חוקי ההפיכה המשטרית. ההחזקות של קרנות ההשתלמות במסלול הכללי מורכבות ממניות, אג"ח ונכסים לא סחירים.

הקרן המצטיינת בספטמבר היא של מנורה מבטחים, שירדה בשיעור של 0.9%, והיא גם בעלת חשיפה נמוכה יחסית (46.8%) למניות חו"ל לעומת ממוצע של 50% בענף. בנוסף, על פי אורן מונטל, מנהל תחום השקעות כספי עמיתים במנורה מבטחים, "הרכיב הלא סחיר מאוד עזר, הוא בקושי ירד. זו רגל מאוד חזקה שמחזיקה אצלנו 30% מתיק ההשקעות. מרכיב המניות בחו"ל של קרנות ההשתלמות במנורה היה בתשואה עודפת בספטמבר בעיקר בגלל ההחזקה במניות אנרגיה. אנחנו רואים שיש יותר הזדמנויות בחברות האנרגיה הבינוניות ולא הגדולות. מניות האנרגיה ממשיכות לעלות גם החודש על רקע המתיחות במזרח התיכון, וסקטור האנרגיה מעניק סוג של גידור באי־ודאות גיאופוליטית. אנחנו מתרכזים במניות של חברות גז טבעי ושירותי אנרגיה. אנחנו נמנעים מהחזקה בחברות תשתיות, סקטור ממונף ורגיש להעלאות ריבית או התמשכות הריבית הגבוהה בשווקים. אנו נמנעים מלהשקיע גם בחברות לצריכה בסיסית, הן פחות רגישות לריבית אבל התמחור שלהן הוא כה גבוה שהמגמה השלילית בשווקים פגעה בהן במיוחד".



מתחילת אוקטובר צללו מדד ת"א־35 ומדד ת"א־90 ב־11.5% וב־15.3% בהתאמה. על פי מונטל, למשקיעים במסלול הכללי לא צפויים זעזועים חדים מדי בעקבות הפיזור בקרנות. לדבריו, "חודש אוקטובר הוא אופרה אחרת לעומת ספטמבר בגלל המלחמה. אבל המרכיב של התיק שלנו במסלול הכללי מאוד מפוזר ומחזיק במט"ח שאמור לקזז את הירידות בשוק ההון. מניות ישראליות מהוות 13%-12% ממסלול כללי שזה האפיק שנפגע ביותר. אני מניח שהמסלולים הכלליים איבדו כ־1% בשבועיים הראשונים של המלחמה, כך על פי התשואות שאפיינו את השבועות האחרונים (לא כולל שבוע המסחר הנוכחי)".

לדברי מונטל, המוסדיים הגיעו מוכנים למשבר בשוק המניות הישראלי. "זה לא דומה למשברים קודמים, כמו הקורונה, הקרנות משקיעות הרבה יותר בחו"ל ומחזיקות הרבה יותר בדולרים וגם משקיעות בנכסים לא סחירים שאינם מושפעים מהתנודתיות בשוק ההון. כעת אנחנו נמצאים בזמן של אי־ודאות גדולה, על כן לא כדאי לעשות שינויים קיצוניים. עדיף שהקרנות יחזיקו במט"ח, בהשקעות בחו"ל ויכול להיות שיהיו הזדמנויות לאורך הדרך בישראל. אנחנו רואים שהמסלולים הכלליים יציבים".

במקומות השני והשלישי בטבלת התשואות של ספטמבר נמצאות קרנות ההשתלמות של הראל ביטוח וכלל ביטוח שירדו בשיעור של כ־1.1%. קרנות אלה, בדומה לזו של מנורה מבטחים, מאופיינות בתקופה הנוכחית בהחזקה נמוכה יחסית של מניות.

מי שמובילה את טבלת התשואות מתחילת השנה היא קרן ההשתלמות של אנליסט שהניבה 8.2%, ושהדיחה מהמקום הראשון את הקרן של ילין לפידות ודחקה אותה למקום השני בטבלה עם תשואה של 8.1%. שתיהן מתאפיינות בחשיפה גבוהה יחסית של כ־50% למניות, והעליות החדות שאפיינו את השוק האמריקאי בינואר־ספטמבר סייעו לצמד הקרנות לתפוס את צמרת הטבלה. באנליסט מתמקדים בעיקר במניות טכנולוגיה ומחזיקים באג"ח במח"מ קצר לצד החזקה גבוהה של מט"ח.

אנליסט הפכה להיות המובילה של 2023 לאחר שחלפה, כאמור, על פני ילין לפידות שניצבה במקום האחרון בספטמבר, עם תשואה שלילית של 1.56%. הקרן של אנליסט מובילה גם בטווח של שלוש שנים, עם תשואה של 22.73%, ובמקום האחרון בטווח זמן זה נמצאת הקרן של אלטשולר שחם שהניבה 9.2%.

תגיות