אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חברת המשקאות יפאורה ממשיכה לאבד מכירות בעקבות מס הסוכר משקאות ספרינג של יפאורה. ירדו ברבעון השלישי ב-12.7% | צילום: עמית שעל

חברת המשקאות יפאורה ממשיכה לאבד מכירות בעקבות מס הסוכר

מכירות יפאורה נחלשו ב-12.7% ברבעון השלישי והגיעו ל-257 מיליון שקל, זאת לעומת ירידה חדה יותר של 20.5% ברבעון הראשון - שבו נכנס לתוקף מס הסוכר על משקאות מתוקים

17.11.2022, 14:58 | נורית קדוש

הירידה במכירות המשקאות הקלים לא עוצרת. היחלשות המכירות של חברת המשקאות יפאורה נוגסת ברווח הנקי של בעלת השליטה (69.5%) קרור אחזקות, שירד ברבעון השלישי של 2022 ב-16% ל-39.9 מיליון שקל.

החברה החליטה על חלוקת דיבידנד בגובה 10 מיליון שקל. זאת אחרי שבאפריל האחרון חילקה דיבידנד בגובה 25 מיליון שקל.

מכירות יפאורה, חברת המשקאות הקלים השנייה בגודלה בארץ, ירדו ברבעון השלישי ב-12.7% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד והסתכמו ב-257 מיליון שקל. מאז תחילת השנה, אז נכנס לתוקף מס הסוכר בגובה שקל לליטר משקה מתוק, ירדו ב-14.4% מכירות החברה המייצרת ומשווקת בין היתר את המותגים שוופס וספרינג. ברבעון הראשון של השנה התמודדה החברה עם ירידה חדה יותר של 20.5% במכירות.

הירידה במכירות יפאורה מתכתבת עם ממצאי המחקר שערך בנק ישראל ביחס להשפעת מס הסוכר על צריכת משקאות מתוקים. לפי המחקר, נרשמה ירידה של 31% בהיקף הצריכה של משקאות מתוקים ועלייה של 14% בצריכת משקאות דיאט, עליהם הוטל מס נמוך יותר של 70 אגורות לליטר.

לירידה במכירות התווספה שחיקה ברווחיות הגולמית של יפאורה, שהתכווצה ברבעון השלישי ל-43.6% מהמכירות לעומת 47.4% מהמכירות ברבעון המקביל אשתקד. זאת בשל שינוי בתמהיל המוצרים, שהתאפיין ככל הנראה במעבר לצריכת מים מינרליים וסודה שלא הוטל עליהם מס קנייה, וכן מהתייקרות מרבית חומרי הגלם.

אי התאמת מבנה ההוצאות לירידה במכירות, הובילה לעלייה בשיעור ההוצאות, ולכך הירידה באה לידי ביטוי בשיעור חד יותר בשורת הרווח התפעולי שצנח ב-30% ל-40.3 מיליון שקל.

החברה נהנתה ברבעון מרווח בגובה 3.2 מיליון שקל כתוצאה מעליית ערך ניירות ערך, שאפשרו לה לבלום את הפגיעה ברווח הנקי.

הירידה במכירות היא רק אחד האתגרים עמם מתמודדת יפאורה בחודשים האחרונים. כפי שנחשף בכלכליסט, חברת מי עדן, שאת מוצריה הפיצה יפאורה במהלך 25 השנים האחרונות, החליטה לקחת מידיה את ההפצה ולהעבירה לחברת טמפו המתחרה.

בנוסף, עובדי יפאורה הכריזו בחודש שעבר על סכסוך עבודה. עד כה לא נקטו העובדים בצעדי השבתה, ובין הצדדים מתנהל משא ומתן בנסיון להגיע להבנות.

במקביל לפרסום הדוח, זימנה קרור אסיפה מיוחדת, שתדרש לאשר בין היתר את הסדר שירותי יו"ר הדירקטוריון שלמה רודב, מבעלי השליטה בה. מדובר באישור ההסדר, ללא שינוי בתנאים הכוללים תשלום חודשי בגובה 90 אלף שקל ומענק שנתי בגובה של עד מיליון שקל, המשקפים תגמול בגובה כ-2.2 מיליון שקל בשנה על היקף משרה של 50%-60%.

בחודש שעבר אישרה אסיפת בעלי המניות הסדר שירות יו"ר דירקטוריון פעיל ליפאורה, במסגרתו הוסכם כי בסוף השנה יפרוש רוני גת המכהן כמנכ"ל ויו"ר יפאורה, מכהונתו כמנכ"ל ויתמנה ליו"ר פעיל. את מקומו כמנכ"ל יתפוס המשנה למנכ"ל הנוכחי דורון גלזר. במסגרת השינוי, התבצעה הפחתה של 15% בשכרו של גת לכ-150 אלף שקל בחודש בתוספת מע״מ.


תגיות