אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
426 אלף לקוחות שעזבו חתכו את הרווח של אלטשולר ב־43% גילעד אלטשולר שותף באלטשולר שחם | אולפן כלכליסט

426 אלף לקוחות שעזבו חתכו את הרווח של אלטשולר ב־43%

ההכנסות מדמי ניהול של אלטשולר שחם פיננסים התכווצו ב־25% ברבעון השני של השנה בעקבות נטישה של חוסכים שלקחו איתם 80 מיליארד שקל. וכך, היקף הנכסים המנוהלים הגיע לשפל של ארבע שנים. החברה הודיעה על חלוקת דיבידנד של 23 מיליון שקל

22.08.2023, 14:48 | אלמוג עזר

אלטשולר שחם אמנם חזר לצמרת טבלת התשואות השנה, אולם השקט עוד לא חזר לבית ההשקעות הגדול בישראל. הלקוחות ממשיכים לעזוב את חברת הגמל הגדולה בישראל והתוצאות בירידה; כך עולה מהדו"חות הכספיים לרבעון השני של 2023 של אלטשולר שחם פיננסים, החברה־האם הציבורית של אלטשולר שחם גמל ופנסיה הפרטית, שפורסמו אתמול.

מהדו"חות עולה כי ההכנסות מדמי ניהול ברבעון השני הסתכמו ב־248.6 מיליון שקל, ירידה של 25.5% בהשוואה להכנסות מדמי ניהול בהיקף של 334 מיליון שקל ברבעון השני של 2022. לפי החברה, הירידה בדמי הניהול נובעת מירידה בהיקף הנכסים המנוהלים ומירידה בשיעור דמי הניהול הממוצעים שאלטשולר שחם גמל ופנסיה גובה מהלקוחות שלה.

הירידה בדמי הניהול הממוצעים היא תוצאה של המגמה הכללית של הורדת דמי הניהול בענף הגמל ושל עזיבת הלקוחות. כלומר, חלק מהלקוחות שעזבו שילמו דמי ניהול גבוהים, ואילו לקוחות חדשים משלמים דמי ניהול נמוכים יותר, בהתאם למגמה הכללית בענף. אולם אלטשולר שחם גמל ופנסיה היא עדיין החברה שגובה את דמי הניהול הגבוהים בענף, ובית ההשקעות מתגאה בכך שהוא לא נותן הנחות בדמי הניהול. זאת בשל ההשקפה שלניהול השקעות איכותי יש מחיר מוצדק.

וכך, לפי נתוני גמל נט של משרד האוצר, דמי הניהול הממוצעים שגבתה אלטשולר שחם גמל ופנסיה בסוף 2022, המועד האחרון שלגביו יש נתונים, עמדו על 0.66% מהצבירה ו־0.31% מההפקדות. לשם השוואה, הממוצע בענף הגמל עומד על 0.55% מהצבירה ו־0.15% מההפקדות.

אולם בשנתיים וחצי האחרונות הלקוחות נוטשים את אלטשולר שחם גמל ופנסיה, שהיא עדיין השחקנית הגדולה ביותר בענף. זאת על רקע תשואות חלשות ביחס למתחרים ב־2021 ו־2022. עד ל־2021 אלטשולר שחם גמל ופנסיה הציגה ביצועים עודפים משמעותית על המתחרים שלה, מה שסייע לה לנייד אליה מהמתחרים 1—2 מיליארד שקל בכל חודש, אולם ב־2021 חל מפנה לרעה. תשואות החסר שהחלו אז, נבעו בעיקר מההשקעות בסין ב־2021 – השקעות שחוסלו סופית אשתקד – וחשיפה מוגברת למניות טכנולוגיה שירדו בחדות ב־2022.

וכך, בשנתיים וחצי האחרונות עזבו את אלטשולר שחם גמל ופנסיה 426 אלף חוסכים, שלקחו איתם 80 מיליארד שקל, כך שנכון לסוף הרבעון השני, אלטשולר שחם גמל ופנסיה מנהלת 136 מיליארד שקל — שפל של ארבע שנים בנכסים המנוהלים.

רוב הלקוחות, 232 אלף, עזבו את קרנות ההשתלמות של אלטשולר שחם גמל ופנסיה. קרנות ההשתלמות הן כלי השקעה נזיל, ולכן הענף, שבו מנוהלים 334 מיליארד שקל, מאופיין בשיעורי מעבר גבוהים יחסית בין גופים. דמי הניהול הממוצעים של אלטשולר שחם בסוף 2022 בקרנות האלו עמד על 0.72%, בעוד הממוצע בתעשייה עמד על 0.56%.

וכך, נתח השוק של אלטשולר שחם גמל ופנסיה בשוק הגמל הגיע ל־19.5% בסוף הרבעון השני, כשבסוף הרבעון הקודם הוא עמד על 20.8% ובתחילת השנה על 22.2%. בענף הגמל מנוהלים, נכון לסוף יולי, 703 מיליארד שקל, ובכך נחצה לראשונה הסף של 700 מיליארד שקל. בשיא כוחה אלטשולר שחם גמל ופנסיה חלשה על שליש משוק הגמל.

לאורך השנתיים וחצי האלו, שבהן הלקוחות עזבו, אלטשולר שחם גמל ופנסיה סירבה להוריד את דמי הניהול ככלי לשימור לקוחות ומשיכת לקוחות חדשים, משום שהדבר עומד בניגוד להשקפתה העקרונית, ומשום שסברו בהנהלה כי מדובר במצב זמני. ואכן, השנה אלטשולר שחם חזרה לצמרת טבלת התשואות, הן בקרנות ההשתלמות במסלול הכללי והן במסלולי הפנסיה השונים. אולם הלקוחות ממשיכים לעזוב.

כאמור, בשנה הנוכחית אלטשולר שחם מציגה ביצועים טובים שממקמים אותה בצמרת. אחד המהלכים העיקריים שהביאו לכך הוא הגדלת החשיפה לחו"ל בצורה החדה ביותר. שיעור החשיפה בקרן ההשתלמות של אלטשולר שחם במסלול הכללי עומד על 65%, קפיצה של 900 נקודות בסיס בתוך חצי שנה, והשיעור הגבוה ביותר מבין קרנות ההשתלמות. התשואה של הקרן היא החמישית בגובהה, ואם התשואות העודפות של השוק האמריקאי יימשכו, היא תשמור על מקומה ואף תטפס בטבלה. השיפור בתשואות אמור להשפיע בסופו של דבר על בלימת עזיבת הלקוחות.

קרן הפנסיה של אלטשולר שחם, שהיא קרן פנסיה ברירת מחדל, נמצאת במקום הראשון בטבלת התשואות מתחילת השנה עם תשואה של 11.3% בעוד הממוצע בתעשייה עומד על 9.5%. עם זאת, הקרן ממוקמת במקום האחרון בטווח של שלוש שנים עם תשואה של 21.8% לעומת ממוצע של 31.8%.

כיום המצטרפים לקרן הפנסיה, שנחשבה בעבר לקרן של הייטקיסטים, מאופיינים בהכנסה נמוכה יותר. לקרן, שמנהלת 27 מיליארד שקל, הצטרפו ב־12 החודשים האחרונים 6,500 לקוחות חדשים. אולם ההכנסה שלהם נמוכה יותר ביחס לעוזבים, ולכן מצבת הנכסים הצטמקה בפרק הזמן הזה ב־3.8 מיליארד שקל.

עם זאת, הוצאות ההנהלה וכלליות ירדו ב־13 מיליון שקל ברבעון השני של השנה לעומת הרבעון המקביל. הירידה נובעת בעיקר מירידה בהוצאות השכר, הוצאות לצדדים קשורים, פרסום ושיווק. אולם בשורה התחתונה הציגה אלטשולר שחם פיננסים רווח כולל של 30.5 מיליון שקל ברבעון השני של השנה - ירידה של 43% לעומת הרבעון המקביל ב־2022 שבו הציגה החברה רווח כולל של 53.8 מיליון שקל.

על רקע התוצאות החליטה אלטשולר שחם פיננסים לחלק דיבידנד בהיקף של 23 מיליון שקל. מתחילת השנה חילקה אלטשולר שחם 84 מיליון שקל כדיבידנד לבעלי המניות. במובן הזה הם יכולים להיות מרוצים. אולם מביצועי המניה הם מרוצים פחות. מתחילת השנה ירדה מניית החברה בקרוב ל־4% והשלימה יחרדה של כמעט 35% ב־12 החודשים האחרונים. זאת בהשוואה לירידה של 11% בשנה החולפת במדד ת"א־125, ירידה של 6% במדד ת"א־פיננסים וירידה של 12% במדד ת"א־ביטוח ושירותים פיננסיים. וכך שווי השוק הנוכחי של החברה עומד על 1.25 מיליארד שקל, והוא נמוך מזה של בית ההשקעות IBI, שעומד על 1.3 מיליארד שקל, ומשל ילין לפידות (1.5 מיליארד שקל, שנגזר משווי השוק של אטראו שוקי הון שמחזיקה ב־50% מבית ההשקעות).

יאיר לוינשטיין, מנכ"ל אלטשולר שחם פיננסים ויו"ר אלטשולר שחם גמל ופנסיה, מסר כי "זהו רבעון נוסף שבו אנו ממשיכים להציג תוצאות יציבות ולשמור על מיקומה של אלטשולר שחם גמל ופנסיה כחברת הגמל הגדולה בישראל. אנו משקיעים כל העת מאמצים רבים בכל היבטי הפעילות שלנו, ומאמינים ביכולת שלנו להמשיך בתהליך השיפור בתשואות וביסוס מיקומנו כגוף מוביל בניהול השקעות".

תגיות