אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למרות התנגדות האוצר - המועצה הארצית תדון בהקמת ישוב חדש בנגב רהט. היישוב תילה מתוכנן לקום בסמוך לעיר הבדואית הגדולה בנגב | צילום: עמית שעל

למרות התנגדות האוצר - המועצה הארצית תדון בהקמת ישוב חדש בנגב

ועדת המשנה לנושאים תכנוניים עקרוניים ממליצה על הקמת היישוב תילה ליד רהט, ובשבוע הבא תדון בכך המועצה הארצית. להקמת היישוב מתנגדים גם ראש מועצת בני שמעון שבשטחה יוקם היישוב, עיריית באר שבע, המשרד להגנת הסביבה והחברה להגנת הטבע

21.03.2023, 13:28 | גיא נרדי

בישיבה שהתקיימה הבוקר (ג') בוולנת"ע (ועדת המשנה לנושאים תכנוניים עקרוניים), הוחלט להמליץ למועצה הארצית, על הקמת היישוב החדש, תילה. הנושא יגיע לדיון במועצה הארצית כבר בשבוע הבא. ההחלטה התקבלה למרות התנגדות חד משמעית של ראש מועצת בני שמעון, ניר זמיר, בשבשטחה יוקם הישוב, נציגי עיריית באר שבע, נציגי משרד האוצר, המשרד להגנת הסביבה, רשות הטבע והגנים ונציג ארגוני הסביבה מהחברה להגנת הטבע.

בהחלטת ממשלה מאפריל 2022, תחת ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט, הוחלט לבחון את הקמת היישוב תלה, במטרה לקדם את הפריפריה ולמשוך אוכלוסייה מהמרכז לנגב. מדובר בישוב שבו יהיו 15,000 יח'ד ו-50,000 תושבים, ויאופיין, בשונה מישובים שכנים, בבניה רוויה. האוכלוסיה תהיה יהודית מעורבת, הכוללת דתיים מזרמים שונים וחרדים. מתכנני הישוב הם דורון רוהטין ותמי בליברג ממשרד יעד אדריכלים ומתכננים.

בתזכיר שהוגש למועצה הארצית לתכנון ובניה בנובמבר 2022 נרשם כי "הקמת יישוב חדש בנגב מהווה הזדמנות למשיכת אוכלוסייה מגוונת ויצירת מסה קריטית של אוכלוסייה במרחב המדובר. זאת תוך סיוע לפריסה טובה יותר של האוכלוסייה בישראל, סיוע במצוקת הדיור הלאומית וחיזוק הפריפריה הגיאוגרפית בנגב".

עוד כותבים עורכי התזכיר כי: "המיקום המוצע לעיר, בנגישות מיידית לכביש 6 ובסמיכות לתחנת רכבת, וכן הקרבה ליישוב באשכול סוציו-אקונומי הגבוה ביותר, עשויים למשוך אוכלוסיה מהמרכז דרומה. האזור נהנה מהיותו חלק ממטרופולין באר שבע, אך בגבולו הצפוני, והוא עשוי להיות אטרקטיבי במיוחד למי שחושש מעט ממעבר דרומה. עם זאת, צפוי לחץ של משפרי דיור מהאזור לרכישת דירות במקום. מעבר אוכלוסייה משמעותית מהמרכז דרומה, תוביל לתוספת ביקושים לשטחים מניבים שלא יהיו על חשבון הקיים, אלא כתוספת. יתרון המיקום בשולי המטרופולין – יצירת מקום מגורים למועסקים חדשים מחוץ לבאר שבע, וגם יצירת מקומות תעסוקה נוספים לעיבוי המטרופולין".

עם זאת, במסמך שנשלח אתמול לחברי הולנת"ע, ועליו חתום אגף תקציבים במשרד האוצר יש התנגדות ברורה ובוטה להקמת הישוב החדש: "הקמת ישובים חדשים מהווה אבן נגף לפיתוח בר קיימא של הפריפריה בישראל. צעדים להקמת יישובים חדשים מנוגדים למדיניות הממשלה לפיתוח וחיזוק הערים והיישובים הקיימים בפריפריה וצפויים לפגוע ביכולת ליצור מטרופולונים משמעותיים גם מחוץ למרכז הארץ. משכך, היא פוגעת בהתיישבות הקיימת, מקשה על פיתוח היישובים הקיימים וגוררת עלויות תקציביות עודפות".

המלצת משרד האוצר הינה להימנע מהקמת ישובים חדשים ככל הניתן: "השקעה ממשלתית בהקמה, פיתוח ותחזוקה של ישובים חדשים ככלל ובמחוז הדרום בפרט, יהוו מכה קשה לערים וליישובים הקיימים בסביבתם. יש להקדיש תשומת לב מיוחד לעיר באר שבע, עיר האם של מטרופולין באר שבע, שכיום הינו המטרופולין הכי פחות מפותח. כל השקעה בהקמה של יישובים חדשים תבוא בהכרח על חשבון הפיתוח וההשקעה ביישובים הקיימים. הקמה של יישובים חדשים תוציא מהיישובים הקיימים אוכלוסייה איכותית, תפגע ביכולת הממשלה והרשויות המקומיות לתת שירות איכותי לציבור במגוון רחב של תחומים ותוביל להקצאת תקציבים לא יעילה בשלב הפיתוח ובאופן שוטף. האסטרטגיה הממשלתית הייתה וחייבת להישאר השקעה בפיתוח הישובים הקיימים ויצירת ערי אם איתנות ואטרקטיביות".

מהחברה להגנת הטבע נמסר: "אין כל היגיון – לא תכנוני, לא כלכלי, לא חברתי, לא סביבתי, לא נופי ולא אקולוגי, בהקמת יישוב חדש בנגב, במיקום המוצע. מכל ההיבטים הללו, יש עדיפות ברורה וחד משמעית, לחיזוק ועיבוי יישובים קיימים ולא להקמת עוד ועוד יישובים חדשים. יישוב חדש, רק יפגע ביישובים הקיימים באותו המרחב, הזקוקים לחיזוק, ובטח שלא להחלשה".

תגיות