אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בניגוד לעמדת ההסתדרות: הפיכה משטרית תפגע בעובדים הפגנה של עובדי טבע ב-2017 | צילום: אוהד צויגנברג

בניגוד לעמדת ההסתדרות: הפיכה משטרית תפגע בעובדים

צמצום יכולת העובדים לשבות; הגבלה על היקף השביתות; ריסוק איגודים מקצועיים; החלשת בתי הדין לעבודה; ופגיעה בהסכמים הקיבוציים; המתקפה על זכויות העובדים בהונגריה מצביעה על האופן שבו המועסקים בישראל עלולים להיפגע

12.02.2023, 06:10 | שחר אילן

ההפיכה המשטרית היא איום חמור על בתי הדין לעבודה, זכויות העובדים והעבודה המאורגנת בישראל. כך עולה מניתוח שערך סמנכ"ל מדיניות ותוכן בקרן ברל כצנלסון. אביעד הומינר־רוזנבלום.

הומינר־רוזנבלום ערך השוואה למה נעשה בתחום משפט העבודה בהונגריה מאז בחירתו של ראש הממשלה ויקטור אורבן ב־2010. באותה שנה, העביר הפרלמנט ההונגרי חוק שהפחית באופן דרמטי את האפשרות של איגודי העובדים לפתוח בשביתות. החוק קבע כי גם בשעת שביתה, חייבים העובדים לספק רמת שירות מינימלית למקבלי שירותים. הוא הביא לירידה משמעותית במספר השביתות במדינה, לירידת כוחם של איגודי העובדים ובמספר העובדים המכוסים בהסכמים קיבוציים.

ב־2018 עבר במדינה חוק חדש שזכה לכינוי הציבורי "חוק העבדות", שהעלה את מספר השעות הנוספות השנתיות ל־400 שעות, שב־75% מהן המעסיק יכול לחייב את העובד לעבוד בהן, כמעט בלי פיצוי. ניסיונות שביתה נגד החוק כשלו. היום הונגריה מדורגת ברמה 4 מתוך 5 ב"דירוג הזכויות העולמי" — שמשמעותו היא שבמדינה מתקיימת הפרה מערכתית קבועה של זכויות עובדים.

הומינר־רוזנבלום ערך את הניתוח לקראת ההצבעות הצפויות השבוע על שינוי חוק יסוד השפיטה שיעניק לקואליציה רוב בוועדה למינוי שופטים. "השיח הציבורי מתמקד במינוי שופטי העליון אך הוועדה לבחירת שופטים בוחרת גם את שופטי בתי הדין לעבודה. השתלטות הקואליציה עליה עלולה לשנות מהיסוד את אופי בית הדין. הכוח של הוועדים שפוקדים את אנשיהם לליכוד לא יספיק כדי לעצור את המהלכים".

על רקע זה הוא קורא "לארגוני העובדים להצטרף למחאה הציבורית נגד ההפיכה המשטרית ולפעול בכלים הרבים שעומדים לרשותם כדי להיאבק בה". זאת, בניגוד להודעת יו"ר ההסתדרות ארנון בן־דוד מיום חמישי כי "לא אכנס לוויכוח הפוליטי החוצה את המדינה".

הומינר רוזנבלום מציין ש"ההגדרה הבסיסית ביותר של העובד השכיר והעצמאי בישראל שממנה נגזרות כל הזכויות הסוציאליות המגיעות להם נקבעו על ידי בית הדין לעבודה. גם זכויות סוציאליות שנדמות היום מובנות מאליהן, ובהן זכות השימוע לפני פיטורים", נקבעו שם כמו גם האיסור על התעמרות. מעל לכל הוא הפוסק האחרון לגבי החוקיות של כל שביתה והוא המגן של עובדים שמנסים להתאגד.

לדבריו, "בחירת שופטים שמרנים לבית הדין לעבודה, ופיטורים של שופטים מכהנים, יכולים להשפיע על תקדימים בתחום, ולהרחיב יותר את הוצאת צווי המניעה לשביתות, בצורה שתגביל את זכות השביתה". בנוסף, "השתלטות הקואליציה על הוועדה לבחירת שופטים עלולה להוביל לכך ששופטי בית הדין יחששו לפסוק נגד המדינה, מחשש שלא יקודמו או יפוטרו". לא פחות חמור, חופש ההתאגדות אינו מעוגן בישראל בחקיקה ראשית ובתי משפט גזרו אותו מחוק יסוד: כבוד האדם וחרותו. "המהפכה המשפטית עלולה להביא לביטול חופש ההתאגדות על ידי חקיקה".

תגיות