אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

ועידת ישראל-יוון

"אנחנו נערכים להתחדשות אנרגטית, לייצור נקי של גז"

כך אמרה ד"ר קתרינה סארדי, מנכ"לית אנרג'יאן יוון, בוועידת ישראל-יוון של כלכליסט בשיתוף מלונות בראון ואראונדטאון. דורית בנט, מנכ"לית אילת-אילות אנרגיה מתחדשת: "אנחנו רואים במה שקורה ברוסיה את החשיבות של עצמאות אנרגטית". מנכ"ל דוראל אנרגיה, יקי נוימן: "אף משבר לא יכול לעצור את המעבר לאנרגיה מתחדשת"

01.06.2022, 19:05 | נטע-לי בינשטוק

"אף משבר לא יכול לעצור את המעבר לאנרגיה מתחדשת", כך אמר יקי נוימן, מנכ"ל דוראל אנרגיה, בפאנל בנושא שוק האנרגיה בוועידת ישראל-יוון של כלכליסט בשיתוף מלונות בראון ואראונדטאון. את הפאנל הנחה יובל שדה מ"כלכליסט".

בפאנל היתה תמימות דעים בנוגע להשפעתה של מלחמת רוסיה באוקראינה על שוק האנרגיה. דורית בנט, מנכ"לית אילת-אילות אנרגיה מתחדשת, אמרה: "אנחנו רואים במה שקורה ברוסיה את החשיבות של עצמאות אנרגטית. המצב הכי טוב של כל מדינה הוא להיות עצמאי. אנחנו רואים שניהול חכם של אנרגיה חכמה יוביל לעצמאות. אני גרה בחלק הדרומי של ישראל, אנחנו הולכים להיות 100% מבוססים על אנרגיה סולרית. אם אנחנו יכולים, כולם יכולים גם כן".


משתתפי הפאנל. מימין יובל שדה, ד"ר קתרינה סארדי, יקי נוימן, דורית בנט וקונסטנטינוס ביקאס, צילום: אלכס קולומויסקי משתתפי הפאנל. מימין יובל שדה, ד"ר קתרינה סארדי, יקי נוימן, דורית בנט וקונסטנטינוס ביקאס | צילום: אלכס קולומויסקי משתתפי הפאנל. מימין יובל שדה, ד"ר קתרינה סארדי, יקי נוימן, דורית בנט וקונסטנטינוס ביקאס, צילום: אלכס קולומויסקי


נוימן: "אנחנו אכן רואים את ההשפעות של המשבר בכל העולם, לרוב בעליות מחירים של חומרי גלם, אבל במקביל אנחנו רואים גם את עליות המחירים של האנרגיה. אבל הפתרון הוא ההתחדשות האנרגטית, זה הפתרון הנקי והיעיל ביותר".

לדברי קונסטנטינוס ביקאס, דירקטור בתאגיד היווני MYTILINEOS ולשעבר שגריר יוון בישראל, "השיבוש שאנחנו חווים מפריע מאוד בעולם. אנחנו היום מסתכלים יותר מה הוא מקומי – ומה ניתן לייצר ולהפיק ללא תנועה. זו נקודת מבט חדשה, עכשיו כשאנחנו בוחנים שותפים, אנחנו מסתכלים לא רק על מחיר. שיתופי פעולה נבחנים באור אחר - מה שבעבר לא נראה כ"כ קל, עכשיו נראה יותר קל. מחירי האנרגיה זינקו בצורה כזאת שהשוק השתנה".

ד"ר קתרינה סארדי, מנכ"לית אנרג'יאן יוון, איך החברה נערכת לעידן החדש?

"שמעתי פה על תיירות, נדל"ן ואוכל. שום דבר לא יכול היה להתקיים בלי אנרגיה במחיר קיום. דיברנו על שיתופי פעולה בין ישראל ליוון, והעובדה היא שניהלנו על זה שיחות כבר לפני עשור. יש לנו יותר מ-80% גז, והעסק הכי גדול שלנו הוא בישראל, למרות שאנחנו פעילים בהרבה מדינות. אנחנו נערכים להתחדשות אנרגטית, לייצור נקי של גז, ונהיה ערוכים גם ביוון ללכידה ואחסון פחמן".

בתשובה לשאלה על השפעת משבר האינפלציה ועליות הריבית, אמר נוימן: "העולם הולך לאנרגיה מתחדשת ב-100%, והגז הטבעי הוא הגשר בין הדלקים הישנים המזהמים, לבין הדלקים החדשים והנקיים. אז נכון שההיבטים במאקרו קצת יותר מאתגרים בתקופה הזאת – אבל אנחנו יכולים להתגבר על הכל. התהליכים הגלובליים לא יכולים לעצור אותנו"/

ביקאס, מהם החסמים כיום להשקעה בעולם בתחומי אנרגיה?

"קודם כל התפיסה שאתה יכול לעבור מיידית לאנרגיה מתחדשת. אנחנו יודעים שלשם אנחנו הולכים, אבל כשמחירים מזנקים ככה, יש שיבושים קשים כולל גם פוליטיים. צריך לעבור את התהליך הזה ללא בעיות, כשאזרחים רואים את המחירים האלה הם מגיבים. הם לא מבינים את כל הסיבות, ואנחנו לא יכולים לנטוש את האזרחים. אי אפשר לעבור ממצב אחד לשני בתוך יום אחד".

ד"ר סארדי הרחיבה את היעד של אנרג'יאן להפחתת הנזק מפחמן: "המטרה שלנו היא בסוף 2025 להפעיל את הטכנולוגיה של קליטת פחמן. זו לא באז וורד, אבל זה גם לא תכלית הכל. אין פתרון אחד למחירים נמוכים, או להפחתת פחמן. צריכים לשלב הרבה כלים ביחד, צריך לדאוג לאחסון פחמן, לדאוג ליעילות אנרגטית, הרבה דברים צריכים לקרות ביחד".

דורית, מה עמדתך לגבי הטכנולוגיה החדשה?

בנט: "זה לא שאני לא אוהבת את הטכנולוגיה לקליטת פחמן, אלא שאנחנו צריכים לבחון אותה. אנחנו צריכים לעבור כמה שיותר מהר לטכנולוגיה שלא מייצרת פחמן. הטכנולוגיה של ישראל מאוד מתקדמת בתחום, בכל הקשור למפעלים, לאחסון ארוך טווח, לתחבורה, ויש פוטנציאל גדול להפחתת פחמן. אני בטוחה שבסוף נייצר פתרון טוב למשבר האנרגיה".

המעבר למימן ירוק מצריך תמיכה רגולטורית?

נוימן: "אני מסכים עם דורית, אנרגיה זה לא רק חשמל. זה גם תחבורה, מפעלים. הרגולטור חייב לתמוך במעבר למימן ירוק, בדיוק כמו שתמכו באנרגיה סולארית לפני 20 שנה".

ד"ר סארדי הסכימה וסיכמה: "אכן חייבים את התמיכה הממשלתית, זה יותר יקר מגז טבעי. כמו התמיכות שקיבלו חברות בעבר לטובת מעבר לגז טבעי, כך צריך לקרות גם עכשיו בתחום המימן הירוק".


תגיות