אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האקדמיה למדעים: שינוי חוק הספרייה הלאומית עלול להביא לפירוקה הספרייה הלאומית בירושלים | צילום: הספריה הלאומית

האקדמיה למדעים: שינוי חוק הספרייה הלאומית עלול להביא לפירוקה

במסגרת חוק ההסדרים אישרה הממשלה סעיף שנועד לאפשר לשר החינוך להשתלט על הספרייה הלאומית. בגילוי דעת שפרסמה הביעה מועצת האקדמיה את "דאגתה החמורה מפגיעה במעמדה העצמאי של הספרייה". לדבריה, "שינוי כזה יזיק לאוצר הידע הלאומי היהודי והישראלי באופן בלתי הפיך"

28.02.2023, 16:00 | שחר אילן

מועצת האקדמיה הישראלית הלאומית למדעים מזהירה כי "חוק שי ניצן" עלול להביא לפירוק הספרייה הלאומית. בגילוי דעת שפרסמה היום (ג') הביעה המועצה את "דאגתה החמורה והסתייגותה החריפה מכוונת הממשלה לשנות את חוק הספרייה הלאומית על פי יוזמתו של שר החינוך, ומפגיעה במעמדה העצמאי של הספרייה".

לקריאת גילוי הדעת - לחצו כאן

האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים היא הגוף הבכיר בקהילה המדעית בישראל. מטרתה לרכז בתוכה מטובי אישי המדע תושבי ישראל, לטפח ולקדם פעילות מדעית, לייעץ לממשלה בענייני מחקר ותכנון מדעי ולייצג את המדע הישראלי.

הממשלה אישרה ביום שישי שעבר לקדם במסגרת חוק ההסדרים סעיף שנועד לאפשר לשר החינוך יואב קיש להשתלט על הספרייה הלאומית. לפי הסעיף שאושר, שר החינוך יוכל להדיח את כל חברי הדירקטוריון הקיים ולמנות דירקטוריון ויו"ר חדשים. כל זאת בין היתר במטרה להדיח את פרקליט המדינה לשעבר ורקטור הספרייה בהווה עו"ד שי ניצן, שהגיש את כתבי האישום נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו. היוזמה עומדת בניגוד מפורש להסכם במסגרתו הכניסה האוניברסיטה העברית את המדינה לבעלות על הספרייה, הקובע את עצמאות הספרייה, וכן לחוק הספרייה הלאומית הקיים שהועבר על פי ההסכם ב-2007.

בהודעת האקדמיה נאמר שפנייתה נעשית מתוקף תפקידה של האקדמיה על פי חוק לייעץ לממשלה בעניינים הנוגעים למדע ולמחקר במדינת ישראל, וכן מתוקף חוק הספרייה הלאומית משנת 2007 הקובע כי נשיא האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים (כיום פרופ' דודו הראל) משמש כיו"ר מועצת הספרייה, שבין תפקידיה מינוי חברי הדירקטוריון.

לטענת המועצה, "העברת מינוי הדירקטוריון ממועצה ציבורית בלתי תלויה לידיו של שר בממשלה מהווה התערבות בוטה בעצמאותה של הספרייה, בכך שהיא מכפיפה אותה במובהק לדרג הפוליטי. שינוי כזה יזיק לאוצר הידע הלאומי היהודי והישראלי באופן בלתי הפיך. הוא גם יפגע באמונם של התורמים והשותפים לפעילות הספרייה בארץ ובחו"ל, אשר ביססו את תרומותיהם על מעמדה של הספריה כתשתית מחקר המנוהלת לאורה של המצוינות המדעית בלבד ובאופן חופשי משיקולים פוליטיים".

המועצה מציינת ש"בספרייה הלאומית קיימים כיום למעלה מחמישה מיליון ספרים וכתבי עת, וכן אלפי פריטים נוספים באוספים מיוחדים. המשך קידום השינוי לחוק הספרייה עלול להביא למשיכה של אוספים קיימים ממנה ושל תרומות שהובטחו לה לצורך פעילותה, ובסופו של דבר אולי אף לפירוקה בפועל של הספרייה".

"המועצה קוראת לממשלה לעצור מיידית את המהלכים לשינוי החוק", נכתב בסוף המכתב. "השתלטות פוליטית על הספרייה תפגע באופן קשה ביותר בעוצמתה התרבותית והמדעית של ישראל".

תגיות