אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בית המשפט דחה את העתירה נגד מכירת הצינור להובלת גז למצרים צנרת גז של חברת EMG. העסקה בוצעה ב-2019 | צילום: מיכאל קרמר

בית המשפט דחה את העתירה נגד מכירת הצינור להובלת גז למצרים

לובי 99 ועמותת הצלחה עתרו נגד העסקה מ-2019 שבמסגרתה מכרה EMG לנובל אנרג'י ודלק קידוחים את הצינור תמורת 518 מיליון דולר. העותרות טענו שהזרמת הגז למצרים תמנע אפשרות עתידית של יבוא גז ממנה. בית הדין לתחרות בירושלים קיבל את עמדת רשות התחרות בנושא ודחה העתירה

10.01.2023, 20:16 | עדיאל איתן מוסטקי

בדיון בבית הדין לתחרות בירושלים דחה השופט אביגדור דורות את העתירה שהגישו לובי 99 ועמותת הצלחה נגד רשות התחרות על אישור מכירת צינור הגז שהיה בבעלות חברת EMG לחברות נובל אנרג'י (שנקנתה בהמשך על ידי שברון) ודלק קידוחים (שכיום נקראת ניו-מד אנרג'י) בעלות של 518 מיליון דולר. בלובי 99 ובעמותת הצלחה התנגדו לאישור שניתן לעסקה בטענה שהשמשת הצינור והזרמת הגז למצרים ימנעו אפשרות עתידית של יבוא גז ממצרים.

טרם גילוי מאגרי הגז בחופי הים של ישראל, הגז הטבעי שבו השתמשו לייצור חשמל בארץ היה מיובא ממצרים. עם זאת, לאחר שבצינור היו מספר פיצוצים וכן העלאת מחירים מהצד המצרי שהובילו לעלייה של 45% בתעריף החשמל בתחילת העשור הקודם, הופסק יבוא הגז ממצרים. במקביל מאגרי הגז הטבעי הובילו לכך שישראל כיום מייצאת גז למצרים. בשל הרצון לייצא גז למצרים החליטו חברות נובל אנרג'י ודלק קידוחים על רכישת הצינור ויצוא גז טבעי למצרים באמצעותו.

ברשות התחרות אישרו את רכישת הצינור על ידי החברות, אך התנו זאת בהבטחה שהחברות יחויבו בשריון כמות גז טבעי למשק הישראלי, כך שאם יימצא ספק מצרי שירצה לייצא גז לישראל, החברות יחויבו למכור גז טבעי למשק בתנאים שאליהם התחייב המוכר המצרי. עסקאות אלה, המכונות swap, אינן נדירות בעולם האנרגיה. למרות זאת, קבע השופט דורות כי על הממונה על התחרות, מיכל כהן, למצוא התניה פשוטה יותר. מלבד זאת, דחה השופט את כל טיעוני העותרים וקיבל באופן מלא את עמדת רשות התחרות.

אחד מעורכי הדין של העותרות הוא דרור שטרום, לשעבר הממונה על הגבלים עסקיים (כיום רשות התחרות). את ניו מד ושברון ליוו עורכי הדין צביקה אגמון, מתן מרידור, חנן סידור ונוי איתן. את רשות התחרות ייצג עו"ד מילברג.


תגיות