אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העלאות הריבית של בנקים מרכזיים: 0.50% זה ה־0.25% החדש ג'רום פאוול יו"ר פד | צילום: בלומברג, Federal Reserve

העלאות הריבית של בנקים מרכזיים: 0.50% זה ה־0.25% החדש

בנקים מרכזיים בכלכלות מתפתחות ומפותחות כאחד ביצעו בחודשים האחרונים העלאות ריבית בשיעורים החדים ביותר במאה הנוכחית. הטריגר: האינפלציה הגואה והדולר החזק. אנליסטים: "מתקיימת מלחמת מטבעות הפוכה בעקבות זינוק בעלויות היבוא"

19.07.2022, 06:30 | פייננשל טיימס

שורה של העלאות ריבית שביצע הפדרל ריזרב מפעילה לחץ על בנקים מרכזיים ברחבי העולם לנקוט מהלכים דומים על מנת להילחם באינפלציה הגואה ובדולר החזק.

ניתוח שערך "פייננשל טיימס" מצא, כי לעומת כל תקופה אחרת במאה הנוכחית, בנקים מרכזיים מעדיפים העלאות ריבית חדות של 0.50% ומעלה, ובכך חושפים את האתגרים הטמונים בהתמודדות עם לחצי המחירים וריביות גבוהות יותר בארה"ב.

העלאות הריבית של הפד, כולל לראשונה בשיעור של 0.75% מאז 1994, וחששות לגבי חוסנה של הכלכלה הגלובלית, חיזקו את הדולר לעומת כמעט כל שאר המטבעות. משום שסחורות רבות מתומחרות בדולרים בשווקים הבינלאומיים, הדולר החזק מוסיף ללחצים האינפלציוניים על ידי הגדלת עלויות היבוא — מה שיוצר, לפי אנליסטים, "מלחמת מטבעות הפוכה" בין קובעי המדיניות המוניטרית.

"אנחנו חוזים בקדחת של העלאות ריבית", ציין ג'יימס את'י, מנהל השקעות בכיר בחברת אברדן. "מדובר כאן בהיפוך של מה שראינו בעשור החולף. היום הדבר האחרון שאנשים רוצים זה מטבע חלש".

המלחמה פגעה במטבעות

קובעי המדיניות בקנדה היו האחרונים להפתיע את השווקים עם העלאת ריבית גדולה מהצפוי ביום רביעי שעבר, בגובה 1% — החדה ביותר שבוצעה בקרב מדינות ה־G7 מאז 1998. הפיליפינים העלתה את הריבית ב־0.75% יום למחרת.

בשלושת החודשים עד יוני בוצעו לפחות 62 העלאות ריבית של 0.50% על ידי 55 הבנקים המרכזיים שנמצאים ברשימת המעקב של "פייננשל טיימס". 17 העלאות גדולות נוספות של 0.50% או יותר בוצעו ביולי עד כה — המספר הגבוה ביותר של מהלכים מסוג זה מאז תחילת המילניום, והיקף גדול יותר מאשר מהלכי ההידוק המוניטרי הגלובליים שבוצעו בעקבות המשבר הפיננסי הגלובלי ב־2008.

"חזינו בנקודת המפנה הזו בשוק שבה 50 זה ה־25 החדש", אומרת ג'יין פולי, מנהלת מחלקת אסטרטגיית החליפין הזרה בראבובנק.

בנקים מרכזיים במדינות החשופות באופן דרמטי ללחצי שערי החליפין העלו את הריביות בשיעורים חדים במיוחד. הונגריה היא דוגמה בולטת לכך, עם העלאת ריבית של 3.85% בתוך חודשיים בלבד, זאת ברקע אינפלציה ופיחות מטבע בשיעורים דו־ספרתיים.

רכיב שער החליפין הוא מרכזי בתהליכי קבלת החלטות מוניטריות עבור שווקים מתפתחים רבים, אומרת ג'ניפר מק'קון, ראש שירותי כלכלה גלובלית בקפיטל אקונומיקס.

אלה מונים כמה כלכלות באירופה, שהמטבעות שלהן נפגעו בעקבות המלחמה באוקראינה, כמו גם אקלים כללי של הימנעות מסיכונים, היא אומרת.

אבל הטרנד הוא רחב והשפיע על בנקים מרכזיים גם במדינות עשירות יותר. הבנק המרכזי של דרום קוריאה, למשל, ביצע החודש לראשונה העלאת ריבית של 0.50%.

רבים מהמהלכים הנרחבים הללו הקשו על משקיעים, כולל באוסטרליה, בנורבגיה וגם בשוויץ, שם הבנק המרכזי ביצע באופן בלתי צפוי העלאה של 0.50% ביוני. שווקים צפו כי הבנק המרכזי השוויצרי יפגין את האיפוק הרגיל וימתין עד להמשך השנה כדי להעלות ריביות, אבל החששות מפני אינפלציה ושער החליפין הובילו את קובעי המדיניות לפעול מהר יותר.

ברוב הכלכלות המפותחות שיעורי הריבית עולים משפל של כל הזמנים שהתלווה להקלה הכמותית האגרסיבית שביצעו בנקים מרכזיים בעקבות מגפת הקורונה. עם שיעורים שהם נמוכים עדיין היסטורית, כלכלנים מצפים כי כמה בנקים מרכזיים מובילים יעלו את הריבית ב־0.50% עד 0.75% בפגישותיהם הבאות, על מנת לקרב את עלויות ההלוואות לממוצעים ההיסטוריים.

לפי מק'קון, בנקים מרכזיים נדרשו לפעול מהר כדי להוציא את הריביות מהטריטוריה "המאיצה", "זאת במיוחד באקלים שבו צמיחת משכורות וציפיות אינפלציונית נמצאות בעלייה וקיימת סכנה כי היעדר פעולה יגרום להתפתחות ספירלות משכורות־מחירים", ציינה.

שווקים מתפתחים למדו לקח

הבנק המרכזי של אנגליה והבנק האירופי המרכזי טרם ביצעו העלאות ריבית בשיעורים דומים. בה בעת, מתיו ריאן, אנליסט שווקים בכיר במחלקת השירותים הפיננסיים הגלובליים של אבורי, אומר כי הבנק האנגלי "קרוב לוודאי יצטרף למועדון ה־50 על מנת לאושש את הליש"ט".

היורו הגיע לשוויון לעומת הדולר השבוע, אך הבנק האירופי המרכזי, שיתכנס ב־21 ביולי, צפוי להעלות את הריבית בשיעור צנוע יותר של 0.25%.

נתוני תעסוקה חזקים ואינפלציה חדה מהצפוי בחודש יוני איששו את הציפיות להעלאת ריבית חדה נוספת של הפד בפגישתו הבאה שתתקיים ב־27 ביולי. השווקים אף מתמחרים בסבירות של 40% העלאת ריבית של 1% שלם וצופים כי טווח היעד של הפד יגיע ל־3.75%-3.5% עד סוף השנה.

העלאות נוספות שיבצע הפד יפעילו לחץ על כלכלות מתפתחות רבות להדביק את הפער, גם אם חלק ניכר מהן החלו להדק את המדיניות המוניטרית בשנה שעברה, מוקדם יותר מאשר הכלכלות המפותחות.

אוגוסטין קרסטנס, מנכ"ל בבנק להסדרי סליקה בינלאומיים, אמר בכנס של הבנק האירופי המרכזי שנערך באחרונה, כי שווקים מתפתחים "למדו את הלקח" מסבבים קודמים להידוק המדיניות המוניטרית שביצעה ארה"ב. הוא אמר כי בעוד באופן מסורתי שווקים מתפתחים מעלים ריבית אחרי עמיתיהם בכלכלות מפותחות, "כעת הם התחילו מוקדם מאוד והצליחו לשמור את שערי החליפין שלהם יציבים למדי".
























פייננשל טיימס 2022 FT פייננשל טיימס 2022 FT פייננשל טיימס 2022 FT


תגיות