אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תיק האשראי הצרכני של ישראכרט קפץ ב-68% - ההפרשות להפסדי אשראי זינקו ב-475% מטה ישראכרט בבני ברק | צילום: אוראל כהן

תיק האשראי הצרכני של ישראכרט קפץ ב-68% - ההפרשות להפסדי אשראי זינקו ב-475%

ישראכרט הרוויחה ברבעון השני 66 מיליון שקל, עלייה של 29% ביחס לרבעון המקביל ב-2022 - היקף האשראי הצרכני זינק ל-7.2 מיליארד שקל; המנכ"ל רן עוז: "כרגע רואים מסביב הרבה סימנים והתראות, אבל עוד לא רואים קשיים בהלוואות פרטניות. אם תימשך הרעה במצב הכלכלי, תוך כמה רבעונים סביר שנראה עלייה גם שם"

16.08.2023, 12:11 | שקד גרין

ישראכרט חותמת את הרבעון השני עם רווח נקי גבוה של 66 מיליון שקל - עלייה של 29% מהרווח ברבעון המקביל בשנה שעברה. בנטרול השפעות חד פעמיות עמד הרווח על 51 מיליון שקל. החברת בניהולו של רן עוז הודיעה על חלוקת דיבידנד של 42.3 מיליון שקל (35% מהרווח הנקי המאוחד במחצית השנה).

גורם מרכזי לתוצאות החזקות יחסית הוא הצמיחה בתיק האשראי שגדלה בקצב משמעותי - אף שקצב העלייה הואט ברבעון האחרון. תיק האשראי הצרכני עמד בתום הרבעון על 7.2 מיליארד שקל - זינוק של 68% מהרבעון המקביל אשתקד, מתוכם 8% ברבעון השני.

תיק האשראי המסחרי לעומת זאת צמח בקצב גבוה יחסית ברבעון האחרון והוא עמד בסופו על 1.82 מיליארד שקל - עלייה של 54% מהרבעון המקביל, מתוכם 17% ברבעון האחרון. בזכות הגידול בתיק האשראי ועליית הריבית במשק, ההכנסות מריבית של ישראכרט קפצו ב-89% ביחס לרבעון המקביל, ועמדו על 233 מיליון שקל. הכנסות החברה צמחו ב-25% ללשיא של 800 מיליון שקל.

הצמיחה בתיק האשראי, במיוחד במצב הנוכחי במשק של ריבית גבוהה ואי-ודאות כלכלית, כרוכה בעלייה ברמות הסיכון של התיק. לפיכך, ההוצאות בגין הפסדי אשראי של ישראכרט קפצו ברבעון ל-69 מיליון שקל, כמעט פי שישה מההוצאות ברבעון המקביל, שעמדו על 12 מיליון שקל (עלייה של 475%).

בחברה מציינים שהעלייה בהפרשות נובעת מהסיכונים הנלווים למצב המקרו וכן מהמשך צמיחת תיק האשראי. כך היא גם מושפעת גם מיישום תקן חשבונאי חדש, שיושם כבר בדוח הקודם, ומחייב את חברות האשראי להפריש כספים באופן שמתחשב באורך חיי ההלוואה המלא ולא רק בהפסד לשנה הקרובה.

"אנחנו רואים מסביב הרבה סימנים והתראות, וביקושים להלוואות ברמת מינוף גבוהה, אבל בינתיים אנחנו עוד לא רואים את התוצאה במחיקות ולא רואים עלייה בכשלים", אמר לכלכליסט מנכ"ל ישראכרט רן עוז.

איך אתה מסביר זאת?

"זה בדרך כלל לוקח זמן. אם מסתכלים אחורנית על משברים קודמים של אשראי, למשל ב-2008 או ב-2001, אז קודם כל עולות ההפרשות הקבוצתיות, רואים התראות וסימנים אבל אנשים לא מגיעים לכשל. זה בדרך כלל מגיע בדיליי של כמה רבעונים. אם תימשך הרעה במצב הכלכלי של הלקוחות אז כן - זה יבוא לידי ביטוי. אנחנו לא מנותקים מהמצב הכלכלי בחוץ".

לצד זאת, מדגיש עוז שהוא מרגיש בנוח עם תיק האשראי של החברה וקצב הצמיחה: "לתת אשראי, באופן כללי, לאו דווקא עכשיו, זה לדעת לנהל את הסיכון בצורה מושכלת וזה התפקיד שלנו. את החשיבה עושים לפני שנותנים את האשראי".

הצמיחה החדה יחסית בתיק האשראי משקפת את האסטרטגייה של החברה לייצר מקור הכנסות משמעותי, לצד פעילות כרטיסי האשראי. זאת לאחר שרווחיותה נפגעה בעקבות הסכם ההפצה החדש שחתמה אשתקד עם בנק הפועלים, שפגע משמעותית בהכנסותיה מהנפקת כרטיסי האשראי ללקוחות הבנק.

בגזרת כרטיסי האשראי, היקפי הפעילות בחברה המשיכו לצמוח, זאת על אף האינפלציה ועליית הריבית: מחזור העסקאות עלה ב-5.4% ביחס לרבעון המקביל, ועמד על 54.4 מיליארד שקל. הכנסות החברה מפעילות כרטיסי אשראי צמחו ב-3.9% והסתכמו ב-555 מיליון שקל, ומספר הכרטיסים הפעילים צמח ב-3.5% ועמד על 4.47 מיליון כרטיסים.

"אנחנו רואים צמיחה בהוצאה על פני כל התקופה, יחסית לשנה קודמת, אבל קצב הצמיחה הולך ומואט על פני הזמן", אמר עוז, שהקפיד לסייג: "לאט לאט אנשים מבינים שהם נמצאים במציאות של ריבית יותר גבוהה ואינפלציה יותר גבוהה - עומס שמגיע משני הכיוונים, ומתחילים להוריד את קצב הצמיחה".

נתון אחד בכל זאת מפתיע את עוז: היקפי ההוצאות בחו"ל. "המקום היחידי שבו לא רואים האטה זו התיירות היוצאת. בסוף דה פקטו אנשים מוציאים יותר. ברבעון הקודם עוד חשבנו שהצמיחה המשמעותית יחסית מוסברת בכך ששנה קודם ההוצאות בחו"ל היו נמוכות בגלל האומיקרון, אבל אם מסתכלים על החודשים האחרונים, בין מרץ ליוני, העלייה הדו-ספרתית ממשיכה"

אחד האתגרים שמתמודדת איתם ישרכרט היא הפחתת הוצאות התפעול, שעלו ב-22.8% ועמדו על 296 מיליון שקל, זאת בזמן שבחברה כבר החלו ליישם תכנית התייעלות שאמורה לחסוך 65-60 מיליון שקל בשנה, ובמסגרתה החברה צמצמצה את כח האדם שלה. בחברה מסבירים שהשפעות ההתייעלות יורגשו במחצית השנייה של השנה.

במרץ האחרון אישרו בעלי המניות את מכירת חברה להראל לפי שווי של לפחות 3.3 מיליארד שקל. בישראכרט מוסרים שהעסקה עדיין ממתנה לקבלת האישורים הרגולטוריים הנדרשים, וצפויה לצאת לפועל מאוחר יותר השנה.







תגיות