אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרד החקלאות בולם את יבוא החלב של סמוטריץ' מדפי חלב. התוכנית של סמוטריץ' לא כוללת הגבלת מחיר לחלב המיובא | צילומים: עמית שאבי, אוראל כהן

משרד החקלאות בולם את יבוא החלב של סמוטריץ'

היוזמה של שר האוצר לבטל את המכס על יבוא חלב מתעכבת נוכח התנגדות משרד החקלאות, שטוען כי אין מחסור אמיתי בחלב אלא מחסור בתמריץ כספי למחלבות

10.07.2023, 20:18 | נורית קדוש

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לא מצליח להתניע את התוכנית לבטל את המכס על יבוא חלב ניגר. התקופה שהוקצבה להערות הציבור אומנם הסתיימה, אך במשרד האוצר מעכבים את התוכנית, נוכח כוונת גורמים בענף החלב לעתור נגד המהלך. באוצר צופים שיהיה קשה להגן על יוזמת השר, שלא נועץ עם משרד החקלאות ונקט צעד שמנוגד להסכם הענפי. על רקע התנגדות משרד החקלאות, הרפתנים והמחלבות ממשיך השר סמוטריץ' לבחון את הנושא, ובישיבת סיעה שקיים אתמול אמר: "ישבתי בימים האחרונים עם גורמים מענף החלב, ובקרוב מאוד אפרסם את החלטתי".

במסגרת השימוע טענו במשרד החקלאות וגורמים בענף החלב כי יש בישראל עודף חלב גולמי, ויש לדאוג שלמחלבות יהיה משתלם לייצר מוצרים מפוקחים. עוד נטען כי המהלך של סמוטריץ' לא כלל התחייבות של היבואנים למכור את החלב המיובא במחיר המפוקח, ולכן הוא מהווה למעשה מעין הסרת הפיקוח על המוצר, ויביא להצפת המקררים במוצרים מיובאים יקרים, כפי שנעשה בחמאה, במקום להוריד את המחיר לצרכן.

בחודשים האחרונים נרשם מחסור מתמשך בחלב בסיסי, שמחירו נתון לצו הפיקוח על המחירים. בעקבות כך פנו קמעונאים, ובראשם מנכ”ל שופרסל אורי וטרמן, לשר החקלאות אבי דיכטר בבקשה לפתוח מכסות פטורות ממכס ליבוא חלב ניגר. מי שהרים את הכפפה היה דווקא השר סמוטריץ', שפרסם לפני כשבוע וחצי להערות הציבור צו המבטל בהוראת שעה את המכס בגובה 40% על יבוא חלב ניגר.

את הצו החריג פרסם סמוטריץ’, אחרי שבניגוד להתחייבותו באפריל החולף למנוע זינוק במחיר החלב, חתם במאי על זינוק של 9.3% במחירי מוצרי החלב שבפיקוח. אלא שהצו פורסם ללא כל היוועצות בגורמים המקצועיים במשרד החקלאות, האמון על הענף המתמודד עם עודפי חלב, שלא נעשה בהם שימוש בשל חוסר כדאיות של המחלבות לייצר חלב במחיר נמוך מזה המגיע להן על פי התחשיב של ועדת המחירים המשותפת למשרדי האוצר והחקלאות.

הסיבה למחסור נעוצה בחוסר כדאיות כלכלית של המחלבות, שנוצר בעקבות עיכובים ממושכים שיצרו שרי האוצר אביגדור ליברמן ולאחריו סמוטריץ' בעדכון המחיר לצרכן, למרות זינוק חד במחיר החלב הגולמי שמשלמות המחלבות לרפתנים. המחלבות שמייצרות חלב מפוקח, תנובה וטרה, נאלצו במאי האחרון להיכנע להחלטת סמוטריץ’ להעלות ב־9.3% בלבד את מחירי מוצרי החלב שבפיקוח, במקום 16% שהגיעו להן. זאת לאחר שבספטמבר האחרון התפשרו עם ליברמן על עלייה של 4.9% במקום 9%, בתמורה למעבר למנגון עדכון אוטומטי של מחירי מוצרי החלב שבפיקוח, שאמור היה לשים קץ למעורבות השרים בקביעת המחיר לצרכן.

הפרת ההתחייבות למעבר למנגנון עדכון אוטומטי הובילה את טרה לצמצם את ייצור החלב שבפיקוח. מה שהעצים את המחסור היה קריסת מחלבות רמת הגולן, שייצרה חלב מפוקח לשופרסל, ועם רכישתה על ידי זנלכל חדלה לייצר לרשת חלב בטענה שמדובר במוצר הפסדי.

אם לא די בכך שהמחיר לצרכן של החלב הבסיסי לא הותאם לזינוק במחיר החלב הגולמי, מציפים בענף החלב את הבעיה שקיימת בדרישת הקמעונאים להנחות על מחירי המוצרים המפוקחים, אשר מגבירה את חוסר הכדאיות הכלכלית למחלבות. "יש בשוק מספיק חלב, אבל הרשתות דורשות ומקבלות מהמחלבות הנחה גדולה שלא מגיעה לצרכן ומגדילה את חוסר העניין שלהן בייצור החלב", מסר גורם בענף. לדבריו, אחת ההצעות שהועלו בפני סמוטריץ’ היא שמעל שיעור של אחוזים בודדים יחויבו הקמעונאים להעביר את ההנחה לצרכן.

ממשרד האוצר נמסר בתגובה כי הצו אמור להיחתם בימים הקרובים.


תגיות