אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חברי הקואליציה דוגלים ב"רצון הבוחר" רק כשזה משרת את האינטרס שלהם נשיא לשכת עורכי הדין עמית בכר. בלשכה יילחמו בכל דרך בנסיון לביטולה | צילום: גבריאל בהרליה

חברי הקואליציה דוגלים ב"רצון הבוחר" רק כשזה משרת את האינטרס שלהם

הצעת החוק לפירוק לשכת עורכי הדין עברה בטרומית. קשה לנתק את קידום הצעת החוק מבחירתו של עו”ד עמית בכר לנשיאה רק לפני מספר שבועות. בכר מתנגד להפיכה המשטרית ופוגע ברוב אליו שואף השר יריב לוין בוועדה לבחירת שופטים

06.07.2023, 06:30 | צבי זרחיה

אי אפשר שלא לקשור בין העיתוי לקידומה של הצעת החוק לביטול לשכת עורכי הדין לבחירתו לפני מספר שבועות של עו"ד עמית בכר כנשיא הלשכה.

אתמול, אישרה מליאת הכנסת בקריאה הטרומית את הצעת החוק לביטול לשכת עורכי הדין, שהוגשה על ידי ח"כ חנוך מלביצקי (ליכוד), לפיה תוקם מועצת עורכי דין שאליה יועברו סמכויות הנתונות כיום ללשכת עורכי הדין, ובהן מעורבותה בהליך בחירת השופטים.

ההערכה היא שאם אפי נוה היה נבחר כיו"ר הלשכה, לא היו ממהרים בקואליציה לפרקה, בתקווה ששני נציגיה בוועדה לבחירת שופטים ישתפו פעולה עם שר המשפטים יריב לוין. בדרך זו לוין היה משיג רוב של חמישה מבין תשעה החברים בוועדה ומביא לבחירת נשיא כלבבו במקומה של אסתר חיות, וגורם בפועל לביטולה של "שיטת הסניוריטי".

אלא, שעמית בכר, היו"ר החדש של לשכת עורכי הדין, רחוק מאוד מלוין ומהקואליציה הימנית. הוא השתתף ונאם לאחרונה בהפגנות נגד ההפיכה המשטרית שמובילים רה"מ בנימין נתניהו ולוין. יש להניח שנציגי הלשכה בוועדה לבחירת שופטים ילכו בקו דומה ולא ישתפו פעולה עם לוין בבחירת שופטים ימניים ושמרניים.

בפרפרזה לדבריה משנת 2016 של השרה מירי רגב, "מה שווה תאגיד השידור הציבורי אנחנו לא שולטים בו", מה שווה לשכת עורכי הדין לקואליציה לא רק אם אינה יכולה לשלוט בה, אלא גם נציגיה עלולים לפעול לבחירת שופטים אקטיביסטים ולא ימנים ושמרנים כפי שמבקשים בקואליציה. אגב, בהצעת החוק המקורית שהגיש מלביצקי, בטרם נערכו הבחירות לראשות לשכת עורכי הדין, הוצע גם להוציא את נציגיה מהוועדה לבחירת שופטים, רעיון אהוד בליכוד.

המהלכים לפירוק לשכת עורכי הדין הם חלק מהפירוק הממסדי של מערכת המשפט באמצעות ההפיכה המשטרית: שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, ביטול "שיטת הסיניוריטי" בבחירת נשיא העליון, חקיקת חוק פסקת התגברות, חקיקת חוק היועמ”שים וגם "חוק דרעי 2" שנועד לעקוף את החלטת בג"ץ לפיה אינו יכול לכהן כשר בממשלה.

קידומה של הצעת החוק מהווה זלזול מוחלט בתוצאות הבחירות לנשיא הלשכה. בכר הגיב להצעת החוק ואמר כי ״מדובר בחוק בריוני, אנטי דמוקרטי ולא מוסרי. הם רוצים לפרק כל גוף ששומר על החוק ושומר על הדמוקרטיה. בממשלה ובכנסת חיכו לראות מי ינצח בבחירות ללשכה ואז קיבלו את ההחלטה לפרק את הלשכה. הרי רק לפני שבועיים התקיימו בחירות לראשות הלשכה, שבה ציבור עורכי הדין אמר את דברו באופן ברור וחד משמעי. כן לשלטון החוק, כן לדמוקרטיה, כן לעצמאות מערכת המשפט ולא להשתלטות על מערכת המשפט. אני מזכיר שהגישה הדורסנית הזו היא זו שהביאה למחאה. לשכת עורכי הדין תלחם בהחלטה בכל דרך חוקית אפשרית עד לביטולה״.

קידומה של הצעת החוק לפירוק לשכת עורכי הדין מהווה זלזול מוחלט בתוצאות הבחירות לנשיאה שנערכו בסך הכל לפני שלושה שבועות


אגב, הרעיונות בימין לביטולה של הלשכה לא צמחו היום, אבל כעת מבקשים בקואליציה להחיש את המהלך.

ביולי 2020 נבחר מוחמד נעאמנה כנציגה של לשכת עורכי הדין בוועדה לבחירת שופטים. נעאמנה מתגורר בנצרת ובעל משרד עורכי דין פרטי, ונחשב כנציג מחנה השמאל בלשכה. הוא הצטרף לוועדה במקומו של אפי נוה שהתפטר כשנה וחצי קודם לכן. בלשכה אומרים כי לאחר מכן התקבל מכתב מעו"ד שמחה רוטמן (בטרם נבחר כח"כ) המצדד בפירוק הלשכה. עו"ד ערן בן ארי מתנועת אם תרצו הציג אף הוא בעבר הצעה להפיכת החברות בה לוולנטרית.

כעת, רוטמן הוא יו"ר ועדת החוקה בכנסת, אליה תגיע הצעת החוק לפירוק לשכת עורכי הדין.

בנתיים, ביום רביעי הקרוב תבחר הכנסת את נציג הקואליציה לוועדה לבחירת שופטים. לפי ההסכם הקואליציוני, ח"כ יצחק קרויזר (עוצמה יהודית) צפוי לקבל את התפקיד. באופוזיציה הגישו מועמדים נוספים כמו עידן רול ורון כץ כדי שאם יישאר רק מועמד אחד לקואליציה והיא תחליט שלא לבחור בו, לא יווצר מצב (כפי שקרה לפני 3 שבועות) בו הוועדה לא אויישה בנציג קואליציה והליך הבחירה נדחה בחודש.

גם אם יאוייש מקום לקואליציה בוועדה, לוין לא ימהר לכנסה. אתמול הכריז במליאה: ”הרכב הוועדה לבחירת שופטים מעוות ומחייב תיקון. מקווה שהדבר בסופו של עניין גם יתבצע”.

תגיות