אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ישראל בוחרת בפעם החמישית: "מקווים שהפעם תהיה הכרעה" מצביעים בתל אביב | צילום: מוטי קמחי

בחירות 2022

ישראל בוחרת בפעם החמישית: "מקווים שהפעם תהיה הכרעה"

הנשיא הרצוג הצביע בירושלים, וקרא לציבור: "זו זכות עצומה, אנחנו צריכים להיות אסירי תודה". בבית שמש ניסו חרדים קיצוניים לשבש את ההצבעה, מנכ"לית ועדת הבחירות: "נפתחו יותר מ-12 אלף קלפיות - מטבע הדברים היו עיכובים". האוטובוסים הבין-עירוניים והרכבות פועלים בחינם

01.11.2022, 08:57 | כתבי ynet

רוב הקלפיות נפתחו הבוקר (שלישי), ויותר משישה מיליון ו-700 אלף ישראלים יכולים לממש את זכות הבחירה שלהם. בסך הכול פועלות 12,495 קלפיות, ורובן יינעלו בשעה 22:00, אז יתפרסמו המדגמים שאולי יוכלו לרמז אם תהיה סוף-סוף הכרעה בקרב בין הגושים הפוליטיים. כבר בשעה הראשונה ליום הבחירות, המצביעים משכימי הקום החלו להגיע ולהשתתף בחגיגת הדמוקרטיה. יחד איתם, התחילו להצביע גם ראשי המפלגות.

תקרית חריגה אירעה בבית שמש, אחרי שחרדים קיצוניים חדרו הלילה לבית ספר ברמת בית שמש ב', נכנסו לכיתות וריססו בהן ריחות נוראיים כדי למנוע את פתיחת הקלפיות במקום. חברי ועדת הקלפי פתחו את הקלפיות שם בכל זאת, וכוחות משטרה הגיעו למקום.

ראש הממשלה יאיר לפיד הצביע בקלפי בתל אביב, ואילו יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן הצביע בקלפי ביישוב נוקדים בגוש עציון שבו הוא מתגורר. גם יו"ר ש"ס אריה דרעי כבר הספיק להצביע בקלפי בשכונת הר נוף בירושלים, ויו"ר עוצמה יהודית איתמר בן גביר הצביע גם כן.


ראש הממשלה יאיר לפיד ורעייתו ליהיא מצביעים, צילום: אלעד גוטמן ראש הממשלה יאיר לפיד ורעייתו ליהיא מצביעים | צילום: אלעד גוטמן ראש הממשלה יאיר לפיד ורעייתו ליהיא מצביעים, צילום: אלעד גוטמן


בתום הצבעתו, אמר ליברמן כי "אנחנו אופטימים מאוד, ואני קורא לכל אזרחי ישראל לצאת ולהצביע", ולפיד אמר: "תלכו היום להצביע בשביל העתיד של הילדים שלנו ובשביל העתיד של המדינה שלנו". מחוץ לקלפי, דרעי אמר כי "אם כולם יעשו כמוני ויבואו להצביע אז יהיה לנו 61, ואם לא אז נצטרך ללכת עוד הפעם לבחירות", ואילו בן גביר בחר להתייחס דווקא לנתניהו: "אני אוהב אותו אהבת נפש - הוא יודע את זה. אבל אני רוצה ממשלה שאנחנו נהיה שם ושתהיה אידאולוגיה של הימין".


ליברמן ואשתו מצביעים בנוקדים, צילום: אלכס קולומויסקי ליברמן ואשתו מצביעים בנוקדים | צילום: אלכס קולומויסקי ליברמן ואשתו מצביעים בנוקדים, צילום: אלכס קולומויסקי


גם הנשיא הצחיק הרצוג הגיע להצביע בקלפי בירושלים, ואמר כי "זו זכות עצומה להשתתף בתהליך של בחירות חופישות, נקיות ושוויונות. מיליארדי בני אדם בעולם לא מקבלים את הזכות הזו. אנחנו צריכים להיות אסירי תודה על כך שיש לנו שיטה דמוקרטית, שבה כל אזרחית ואזרח יכולים להשפיע".

ראשון המצביעים בבית הספר כבאביר בחיפה, שהקדים אפילו חלק מעובדי הקלפיות, הגיע כבר בשעה 06:15. האיש, שמצביע בקלפי שבו יצביע יו"ר חד"ש-תע"ל ח"כ איימן עודה, הופתע לשמוע כי הקדים ב-45 דקות את פתיחת הקלפי ועזב את המקום. "רציתי לסיים עם זה מהר כדי שיהיה לי יום פנוי", אמר, "חשבתי שהקלפי נפתחת בשעה שש". בחמש הקלפיות שבבית הספר יש תנועה ערה של מצביעים. "הגעתי להצביע ואני לא פוסל שבעוד חצי שנה אעשה את הדרך לכאן שוב", אמר אחד מתושבי השכונה.

דורון, שהצביע בקלפי בתל אביב שבו יצביעו ראש הממשלה יאיר לפיד אמר ל-ynet: "אני כבר בעשור השישי לחיי ומרגיש די מיואש. אני רוצה שתהיה הכרעה לכאן או לכאן, clear cut". הוא הוסיף כי "אני מרכז-שמאל, אבל אצלנו במשפחה זו מלחמת עולם. אני ואשתי נשואים 41 שנים, וכל אחד חושב ומצביע אחרת, אבל הכי חשוב זה לצאת להצביע".

רמי וירדן זליקוביץ מרמת החייל הגיעו להצביע יחד עם בתם ליהי בת השלוש. ליהי, שחרף גילה הצעיר אלה כבר הבחירות החמישיות שלה, יודעת מה תפקידה בכוח. ״באנו לשים מעטפה", אמרה עם כניסתם לקלפי. הוריה, מצידם, קיוו שזו תהיה הפעם האחרונה בשנים הקרובות שבה יצטרכו להצביע. "זה בהחלט מתיש", אמרה ירדן. "אנחנו מקווים שהפעם תהיה הכרעה מבחינה גושית, ואם לא אז שיהיה פתרון יצירתי".


מצביעים בתל אביב, צילום: מוטי קמחי מצביעים בתל אביב | צילום: מוטי קמחי מצביעים בתל אביב, צילום: מוטי קמחי


לפני תחילת ההצבעה, הפוליטיקאים התכוננו ליום הדרמטי במגוון דרכים. דרעי פקד את קברו של הרב עובדיה יוסף, ממייסדי תנועת ש"ס. הוא הגיע גם לקבר של מחליפו של יוסף בתפקיד נשיא מועצת החכמים של ש"ס - הרב שלום כהן. גם לפיד, החל את יום הבחירות בבית העלמין - מול קברו של אביו טומי לפיד. "אבא שלי אמר לי כל חייו 'תזכור שהנס הכי גדול שקרה לנו הוא שיש ליהודים מדינה משלהם'", אמר לפיד. "הבטחתי לו שהבוקר נמשיך לעבוד קשה כדי להבטיח את העתיד של הנס הזה".

רוב הקלפיות, כאמור, נפתחו היום בשעה 07:00 וייסגרו ב-22:00 בלילה. ביישובים שבהם מתגוררים פחות מ-350 תושבים ייסגרו הקלפיות ב-20:00. בבתי חולים, בתי סוהר ובתי אבות הקלפיות יהיו פתוחות בין 08:00 ל-20:00. בנוסף, יהיו כ-280 קלפיות קורונה לחולים שנמצאים בבידוד, והם יוכלו להצביע אך ורק שם. גם קלפיות אלה ייפתחו ב-08:00 וייסגרו ב-20:00. במהלך ההצבעה החולה יתבקש להציג אישור של משרד הבריאות או לחתום על הצהרה לפיה הוא חולה בקורונה.

מתוך כלל הקלפיות, 5,121 הן נגישות, ומתוכן 2,938 מוגדרות קלפיות נגישות מיוחדות. אדם שמפאת מצבו הגופני מוגבל בניידות, והקלפי שבה הוא רשום אינה מוגדרת כנגישה, רשאי להצביע בכל קלפי שנקבעה על ידי ועדת הבחירות המרכזית כקלפי נגישה מיוחדת, במעטפה חיצונית (כפולה). בוחר שמוגבלותו לא ניכרת לעין ואין בידו תעודה שמעידה על מוגבלותו, נדרש לחתום על טופס הצהרה בפני מזכיר הקלפי. בוועדת הבחירות הזהירו לקראת יום הבחירות כי הצהרה כוזבת היא עבירה פלילית.

לצורך מימוש זכות הבחירה, החל מאמש בשעה 20:00 מתאפשרות נסיעות חינם בחלק מקווי התחבורה הציבורית הבינעירוניים. שירותי הנסיעות באוטובוסים בטווח של יותר מ-15 ק"מ נפתחו לציבור בחינם. הנוסעים בקווים אלו יכולים לעלות לאוטובוס באופן חופשי, ללא תיקוף כרטיס וללא צורך בהצגת מסמכים. הנוסעים בקווי אילת נדרשים להזמין מקום מראש, ולהציג תעודת זהות בליווי ספח או רישיון נהיגה.

למרות שישראלים רבים שוהים בחו"ל ולמרות החשש ממזג האוויר הגשום, בוועדת הבחירות המרכזית מצפים שאחוז ההצבעה יהיה גבוה מזה שהיה בבחירות הקודמות לכנסת ה-24 – אז עמד שיעור ההצבעה על 67.4%, הנמוך ביותר מאז הבחירות ב-2013.

עם סגירת הקלפיות היום ב-22:00, תחל ספירת הקולות. כל ועדת קלפי תספור את הקולות ותעביר אותם אחר כך במרוכז, עם תיבות הקלפי, אל ועדת הבחירות האזורית – שם יאושר פרוטוקול ההצבעה. משם, יוזרמו התוצאות למחשבי ועדת הבחירות המרכזית בכנסת. תוצאות הביניים צפויות להתקבל בשעות הלילה, אבל התוצאות הסופיות – אחרי המעטפות הכפולות – צפויות ביום חמישי. התוצאות הסופיות הרשמיות יתפרסמו ככל הנראה עד יום שישי אחר הצהריים, והן יוגשו לנשיא המדינה ב-9 בנובמבר.

יו"ר ועדת הבחירות המרכזית אורלי עדס העריכה אתמול בבוקר ב-ynet radio כי עד יום רביעי בבוקר ייספרו כ-70% מהקולות, אבל הסבירה שכדי לקבל תמונה ברורה יותר על התוצאות נצטרך כנראה להמתין ליום חמישי. "ההערכה היא שבספירת המעטפות הכפולות ייספרו בין 350 ל-400 אלף מצביעים, זו מסה משמעותית", אמרה.

בוועדת הבחירות המרכזית אמרו כי הציבור יוכל לפקח על הקלדת התוצאות באתר הוועדה, מאחר שאל האתר יעלו גם המקורות מהקלפיות. אם אזרח מזהה טעות, הוא יכול להסב את תשומת הלב של אנשי הוועדה באמצעות טופס פנייה באתר ועדת הבחירות. בוועדה מסרו כי אם אכן תימצא טעות – היא תתוקן.

תגיות