אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מתי חוקי לעקוב אחרי עובדים באמצעות מערכות איכון לרכב? המעקב מותר. אך למעסיק אסור לאסוף מידע על עובד מחוץ לשעות עבודתו | צילום: שאטרסטוק

מתי חוקי לעקוב אחרי עובדים באמצעות מערכות איכון לרכב?

לפי גילוי דעת שפרסמה הרשות להגנת הפרטיות, מעסיק רשאי לעקוב אחרי המיקום של עובדיו באמצעות מכשיר ה-GPS המותקן ברכבם או בנייד שלהם, אך יש לכך תנאים שמטרתם לאזן בין צרכי המעסיק לפרטיות העובד

27.07.2023, 10:51 | תומר הדר

מעקב אחרי עובדים באמצעות מערכות ה-GPS ברכבם הוא חוקי במקרים מסוימים – כך עולה מתוכנו של גילוי דעת שמפרסמת הרשות להגנת הפרטיות.

גילוי הדעת התפרסם בעקבות פניות שהתקבלו ברשות בנוגע ל"שאלת חוקיות המעקב של מעסיקים אחרי המיקום הפיזי של עובדיהם המתבצע באמצעות אפליקציות ייעודיות שאותן העובדים מתבקשים להתקין במכשיר הסלולרי הפרטי שלהם, או במכשיר המסופק להם על ידי מקום העבודה, וכן באמצעות מערכות האוספות נתוני מיקום ברכב השייך למעסיק ובו עושים העובדים שימוש".

התייחסות הרשות להגנת הפרטיות לשימוש באמצעי האיכון נוגעת לשלל היבטים של חיי היום יום. למשל, לפי גילוי הדעת, "הימצאותו של אדם בבית תפילה של עדה מסוימת עשויה להעיד על אמונתו הדתית; ניתן אף לתאר מצב שבו מידע על הימצאותו של אדם במהלך יום העבודה במשרדיה של חברה מתחרה, כגון לצורך ראיון עבודה או מפגש דומה, יגיע לידי מעסיקו הנוכחי". כך, הרשות להגנת הפרטיות מציינת כי "מערכות איכון המותקנות ברכבים שבבעלות החברה מאפשרות למעסיק פיקוח, בקרה ותיעוד אלקטרוני של כלי הרכב שבבעלותו, ובו בזמן אוספות נתוני מיקום של העובד העושה שימוש ברכב" ונפוצות בקרב חברות שמפעילות שליחים וסוכני מכירות ניידים ועובדים "שמקום עבודתם הקבוע אינו נמצא בחצרי המעסיק".

באשר לחוקיות השימוש במערכות, מצוין בגילוי הדעת כי למעסיק יש אינטרס לגיטימי לפקח אתר שעות העבודה של עובדיו בפועל והוא יכול במסגרת זו לקבוע את מתכונת הפיקוח. אך הרשות מבהירה גם כי מעסיק המעוניין לעקוב אחרי עובדיו באמצעות מערכות איכון נדרש לקיים לגביהן את חוק הגנת הפרטיות ולעמוד בדרישת המידתיות ולאחר בחינה מצד המעסיק של יחס התועלת לשימוש בתוכנות האיכון, כלומר היחס שבין הצורך של המעסיק לדעת היכן נמצא העובד ובין הפגיעה בפרטיות העובד. בנוסף נדרש המעסיק לבדוק האם טיב העבודה הוא כזה שבכלל דורש מעקב אחרי העובד.

עוד מדגישה הרשות להגנת הפרטיות כי כדי שמעסיק יוכל לעקוב אחרי עובדיו, הוא נדרש לעמוד במספר תנאים: ראשית, המעסיק אינו מורשה להשתמש במידע שחורג מהמטרה הראשונית, כלומר איסוף מיקומי העובד למטרת העבודה. שנית, המעסיק חייב ליידע את עובדיו אודות השימוש בנתונים, אודות מטרת השימוש וטווח שעות הפעלת המערכת. שלישית, לפי הרשות להגנת הפרטיות, נדרשת הסכמת העובד לאיסוף הנתונים ובלבד שאלה ישמשו רק למטרת עבודה. רביעית, אסור למעסיק לאסוף מידע באמצעות מערכות האיכון כאשר העובד נמצא מחוץ לשעות עבודתו. חמישית, העובד יוכל לעיין במידע שנאסף אודותיו . ושישית - המעסיק נדרש לעמוד בדרישות אבטחת מידע בהתאם לחוק הגנת הפרטיות.

תגיות