אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעקבות התערבות רשות התחרות: כאל לא תוכל להציע הלוואות בביט מנכ"ל בנק הפועלים, דב קוטלר. אפליקציית ביט של הבנק הפכה לגורם דומיננטי מדי בענף בו היא פועלת | צילום: גדי דגון שאטרסטוק

בעקבות התערבות רשות התחרות: כאל לא תוכל להציע הלוואות בביט

ברשות סבורים כי שיתוף פעולה שכזה עלול לערער את שיווי המשקל בענף הבנקאות; דיסקונט מחזיק בכאל (72%) ובאפליקציית התשלומים פייבוקס המתחרה בביט של בנק הפועלים; אך ביט עדיין חולשת על נתח שוק של מעל ל-80% בתחום העברות הכספים בין אנשים

03.01.2023, 12:58 | אלמוג עזר

בנק הפועלים תחת ניהולו של דב קוטלר וכאל משכו את הבקשה למתן פטור מאישור הסדר כובל שהגישו לרשות התחרות באפריל אשתקד, במטרה לאפשר לחברת כרטיסי האשראי להציע הלוואות על גבי הפלטפורמה לתשלומים ביט שברשות בנק הפועלים.

הבקשה נמשכה ביום חמישי האחרון. ביטול הבקשה, על פי רשות התחרות, נעשה לאחר שהרגולטור העלה בפני הצדדים על כך ששיתוף פעולה ביניהם עלול לערער את שיווי המשקל שמתקיים בענף הבנקאות.

החשש שהועלה על ידי רשות התחרות, בהובלת מיכל כהן, הוא כי האפשרות להציע אשראי דרך ביט תפגע בתמריץ של בנק הפועלים למשוך לקוחות משאר הבנקים לתוך בנק הפועלים עצמו. בנוסף, הועלו חששות כי שיתוף פעולה של כאל השייכת לדיסקונט עם בנק הפועלים יפגע בתמריץ של בנק דיסקונט להתחרות עם בנק הפועלים – בעיקר בתחום אפליקציות התשלומים.

דיסקונט מחזיק באפליקציית תשלומים המתחרה לביט – פייבוקס, אולם ביט עדיין נחשבת כבעלת נתח הגדול ביותר בענף. בביטול שיתוף הפעולה, רשות התחרות מצטרפת לבנק ישראל שקבע בעבר כי יש להחליש את הדומיננטיות של ביט שלפי הערכות חולשת על נתח שוק של מעל ל-80% בתחום העברות הכספים בין אנשים.

על פי בנק ישראל, אפליקציית ביט של בנק פועלים הפכה לגורם דומיננטי מדי בענף בו היא פועלת. על כן האפשרות שלקוח יוכל להעביר כסף באמצעות אפליקציה של ביט לאדם אחר, גם אם הוא משתמש באפליקציה של המתחרים דוגמת פייבוקס ופיי, תחליש את ביט ותעודד את התחרות. האפשרות למעבר תשלומים בין אפליקציות תיעשה על ידי הקמת מאגר של מידע לקוחות ותשתית מותאמת.

כאל כאמור נמצאת עדיין בבעלות בנק דיסקונט (72%) והבנק הבינלאומי (28%), לעומת שתי חברות כרטיסי האשראי MAX וישראכרט שהופרדו מבנק לאומי ומבנק פועלים בהתאמה, במסגרת מסקנות ועדת שטרום להגדלת התחרות בענף האשראי הישראלי.

בתוך כך, שר האוצר החדש פירסם טיוטה של תקנות בנקאות חדשות עם כניסתו לתפקיד. במסגרת הטיוטה יוגדר בנק בעל היקף פעילות רחב, כלומר בנק שאינו יכול להחזיק בחברת כרטיסי אשראי, כבנק ששווי נכסיו גדול יותר מ-10% נכסי הענף.

נכסי בנק דיסקונט מסתכמים בכ-294 מיליארד שקל ומהווים 15% מהיקף נכסי הענף. על כן דיסקונט יוכל להחזיק בכאל בשלוש-ארבע השנים הבאות. לאחר מכן הנהלת דיסקונט בהובלת המנכ"ל אורי לוין תצטרך למכור את חברת כרטיסי האשראי.


תגיות