אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תוך 3 חודשים: ההחזר החודשי על משכנתא ממוצעת התייקר ב-220 שקל אתר בנייה בעיר רמלה | צילום: עמית שעל

ניתוח

תוך 3 חודשים: ההחזר החודשי על משכנתא ממוצעת התייקר ב-220 שקל

העלאת הריבית ל-1.25% מייקרת אוטומטית את המסלול שצמוד לריבית הפריים, המהווה 40% מהמשכנתא הממוצעת כיום. לאורך חיי המשכנתא מדובר בגידול של יותר מ-50 אלף שקל

04.07.2022, 16:16 | עירית אבישר

העלאת ריבית בנק ישראל ב-0.5% ל-1.25% היא בשורה שלילית לבעלי ההלוואות בכלל, ולנוטלי המשכנתאות בפרט. העלאת הריבית מייקרת אוטומטית את המסלול שצמוד לריבית הפריים. מסלול זה מהווה 40% מהמשכנתא הממוצעת כיום, זאת לאחר שלפני כשנה וחצי הוסרה המגבלה שמנעה נטילה של יותר משליש מהמשכנתא בריבית פריים.

המשכנתא הממוצעת עומדת כיום על כמיליון שקל, מתוכה 400 אלף שקל צמודים לריבית הפריים. אם ניקח משכנתא שכזו לתקופה של 20 שנה, הרי שעליית הריבית מייקרת את ההחזר החודשי של הרכיב הצמוד לפריים בקרוב ל-100 שקלים.

נזכיר שרק בתחילת חודש אפריל עמדה ריבית בנק ישראל על 0.1%, וכעת היא גבוהה ביותר מפי עשרה ועומדת על 1.25%. המשמעות היא שבתוך שלושה חודשים גדל החזר המשכנתא בדוגמה שהצגנו ב-220 שקלים בחודש. לאורך חיי המשכנתא מדובר בגידול של יותר מ-50 אלף שקל. אם המשכנתא היא לתקופה ארוכה יותר מ-20 שנה, ההתייקרות גדלה.

אלא שלמרבה הצער, מסתמן שזה לא סוף פסוק. בנק ישראל העריך שהריבית תגיע ל-2.75% בתוך שנה. בהנחה והריבית אכן תגיע לרמה שכזו, אז יהיה מדובר בהתייקרות חודשית של 530 שקלים לעומת המצב בתחילת חודש אפריל, עת עמדה הריבית במשק על 0.1% בלבד.

עליית הריבית משפיעה באופן ישיר על מסלול הפריים, אולם זו אינה ההשפעה היחידה של מצב המאקרו הנוכחי על המשכנתא. חלק מהמשכנתא הוא צמוד מדד, וחשוף לשינויים באינפלציה. לאינפלציה השפעה מצטברת - היא אינה משפיעה ישירות על גובה הריבית, אלא מגדילה לאורך זמן את הקרן, וכתוצאה מכך את ההחזר החודשי. בממוצע שליש מהמשכנתא הוא צמוד מדד, כך שאם האינפלציה השנתית תעמוד לאורך זמן על 4% לשנה, היא צפויה לייקר את המשכנתא ביותר מ-100 אלף שקל.

בשבוע שעבר הציג המפקח על הבנקים יאיר אבידן נתונים בכנסת ולפיהם רק 26% מסך תיק המשכנתאות אינו מושפע ממצב המאקרו. 74% מתיק המשכנתאות חשוף לשינויים בריבית, באינפלציה או בשניהם, כשנכון לעכשיו שני הגורמים הללו במגמת עלייה.

העלאת הריבית היא בשורה לא פשוטה לבעלי המשכנתאות, אולם מי שנמצא במצב יותר קשה הם רוכשי הדירות, שמבקשים לקחת כעת משכנתא. ראשית, הם צריכים להתמודד עם עליית המחירים, שרק הואצה בשנה האחרונה, והגיעה לקצב שנתי של מעל ל-15%, מה שמאלץ אותם לקחת משכנתא גבוהה (המשכנתא הממוצעת כבר מגיעה לקרוב למיליון שקל, לעומת 750 אלף שקל רק לפני שלוש שנים).

בנוסף לכך, הם מתמודדים עם התייקרות בכל מסלולי המשכנתא בשל עליית הריבית, עליית התשואות בשוק האג"ח שנובעות מהצפי להמשך עליות הריבית וכמובן האינפלציה. כך למשל, אם הריבית במסלול השקלי קבוע עמדה על 3.06% רק בסוף חודש ינואר, נכון לסוף חודש מאי היא עומדת על 3.9%, עלייה בשיעור של 27%, והמגמה הזו צפויה להימשך בזמן הקרוב.

נראה כי השילוב של מחירי הנדל"ן הגבוהים והתייקרות ריבית המשכנתאות מתחילות לתת את אותותיהן, ובבנקים מדווחים כי יש ירידה בקצב הפניות לקבלת משכנתא לעומת החודשים האחרונים, מה שישתקף בנתוני המשכנתאות במהלך הרבעון השלישי של השנה.

תגיות