אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ללא חלופות: בוטל המס על הכלים החד-פעמיים כלים חד פעמיים. הצריכה לנפש גבוהה פי 5 מאשר באיחוד האירופי | צילום: shutterstock

ללא חלופות: בוטל המס על הכלים החד-פעמיים

למרות היעילות המוכחת שלו, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הודיע על ביטול המס על הכלים החד-פעמיים. זאת, ברקע התנגדותה של השרה להגנת הסביבה עידית סילמן. במקביל, בישיבת הממשלה הוחלט להציג בתוך 6 חודשים חלופות לצמצום צריכת הכלים החד-פעמיים

29.01.2023, 15:56 | שני אשכנזי

״הבטחנו וקיימנו״: שר האוצר, בצלאל סמוטריץ׳, הודיע היום (א׳) על ביטול המס על הכלים החד-פעמיים, שהוטל רק לפני כשנה. זאת, למרות היעילות המוכחת של המס, שהצליח להפחית באופן משמעותי את השימוש בכלים החד-פעמיים בקרב הציבור.

בישיבת המשלה שהתקיימה הבוקר ודנה בנושא, התנגדה השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, לביטול המס, בהתאם לעמדת אנשי המקצוע במשרדה. בישיבת הממשלה הוחלט להציג בתוך שישה חודשים חלופות לצמצום צריכת הכלים החד פעמיים, אך המס יבוטל באופן מיידי, ללא שיהוי לצורך קביעת החלופות.

לדברי סילמן, כעת תגבש הממשלה ״חלופה מיטיבה ונכונה לכלל אזרחי ישראל״. השרה אף תקפה את החלטת הממשלה הקודמת בנושא, ואמרה כי: "מלכתחילה מדינת ישראל הייתה צריכה להוביל מהלך הדרגתי ונכון של שינוי היוצר תהליכים ולא להנחית החלטה שמעוררת אנטגוניזם כלפי ציבור מסוים". אולם למרות זאת, סילמן אמרה כי "מאחר והמס הוכיח את עצמו והביא להפחתה משמעותית בצריכה ולצמצום הנזקים הסביבתיים והבריאותיים שנגרמים מהשימוש בכלים, אין לבטל מיסוי זה ללא חלופה ראויה".

המס על הכלים החד פעמיים הוטל בנובמבר 2021, מתוך מטרה לשקף במחירם של הכלים את הנזק שהם מסבים לסביבה, ולבלום את הנהירה הציבורית אחר השימוש הקל והנוח בהם. ישראל נחשבת לשיאנית עולמית בתחום, כאשר צריכת הכלים החד-פעמיים בה מוערכת בכ-5.7 ק״ג לנפש בשנה, פי 5 מהאיחוד האירופי. בעשור האחרון, הצריכה הביתית הוכפלה, וישנה מגמת עלייה מתמדת בצריכת הכלים המזהמים, אשר אינם מתכלים ולרוב אינם ניתנים למיחזור.

לפי ניתוח של גורמי המקצוע במשרד האוצר, העלאת המס הובילה לעלייה חדה במחירי הכלים החד-פעמיים, כאשר בממוצע עלה המחיר לכלי חד פעמי בודד בכ-80% ב-14 החודשים מאז העלאת המס, ובהשוואה ל-14 החודשים שקדמו לכך. משמעות הדבר היא שהעלייה במחיר הייתה גבוהה משמעותית מהעלייה הנגזרת מהעלאת המס. עוד לפי בדיקת האוצר, במשך 14 חודשים נרשמה ירידה בשיעור של כ-39% ברכישת הכלים. זאת, כאשר טרם הטלת המס, רכישת הכלים הייתה בעלייה רצופה במשך שנים.

על אף שלפי עמדת המקצוע במשרד להגנת הסביבה ראוי להביא ״חלופה ראויה״ לביטול המס, זו טרם גובשה והממשלה אישרה את ביטול המס ללא צעדים חלופיים. במשרד האוצר יידרשו לסבסד גם סכום של כ-300 מיליון שקל, שייגרעו מקופת המדינה בשל הוויתור על המס.


תגיות