אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המגה־פרויקטים של סעודיה סחטו את התקציב, נפט יקר יועיל לה יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה"ב ג'ו ביידן, ביולי בג'דה. נפט יקר יזיק לקמפיין הנשיאותי של ביידן | צילום: איי.אף.פי

פרשנות

המגה־פרויקטים של סעודיה סחטו את התקציב, נפט יקר יועיל לה

ההודעה הסעודית על הארכת קיצוץ תפוקת הנפט הקפיצה את מחיר החבית לכ־90 דולר, לראשונה השנה. סעודיה מעדיפה למקסם את הכנסותיה מנפט למרות שעליות המחירים ייקרו את הריביות העולמיות ואת הלוואות הענק שלה

06.09.2023, 20:17 | דורון פסקין

לראשונה השנה, מחיר חבית נפט נע סביב 90 דולר, וזאת לאחר הודעת המשך צמצום התפוקה אתמול, שהפתיעה את השווקים. סעודיה, יצואנית הנפט הגולמי הגדולה בעולם, הכריזה כי הקיצוץ הוולונטרי של מיליון חביות ביום שעליו הכריזה ביוני יימשך עד סוף השנה. עוד הוסיפה איום מרומז, שהקיצוץ עלול להיות גדול יותר, וזאת בהתאם לבחינת תנאי השוק על בסיס חודשי.

מאז התקבלה ההחלטה, התפוקה היומית של הממלכה עומדת על כ־9 מיליון חביות ביום לעומת כושר ייצור של 11.5־12 מיליון חביות ביום. במקביל, רוסיה הודיעה כי הקיצוץ הוולונטרי שלה בכמות של 300 אלף חביות ביום יימשך גם הוא עד סוף השנה. בשווקים ציפו כי שתי מנהיגות אופ"ק+, האחראי על אספקת 40% מהיצע הנפט העולמי, יכריזו על המשך הקיצוץ עד חודש אוקטובר. המהלך לקביעת עובדות עד סוף השנה יצר חששות בשווקים, ולכן דחף מעלה את המחירים.

הקיצוצים האחרונים שעליהם הכריז אופ"ק+ באוקטובר 2022 ובאפריל 2023 לא הצליחו לאושש את המחירים כפי שהיצרניות צפו שיקרה, ומחיר החבית במאי וביוני דשדש מתחת ל־80 דולר. מאז הכרזת הקיצוץ הוולונטרי של סעודיה ורוסיה, החל המחיר לטפס בהדרגה, כאמור, לכ־90 דולר.

נכון להיום ישנם גורמים שונים ונוגדים המשפיעים על מחירי הנפט, ולכן, בנקודת הזמן הנוכחית קשה להעריך את המגמה הצפויה. הדבר נובע, בין השאר, מהנתונים הנוגדים המגיעים מהשוק הסיני, שהתאוששותו אמורה להגביר את הביקושים לנפט. זו הסיבה שבנק ההשקעות גולדמן זאקס הציג כמה תסריטים לשינויים במחירי הנפט עד סוף השנה, כאשר אחד מהם צופה מחיר של כ־100 דולר לחבית.

פגיעה קשה באראמקו

מבחינת הסעודים, ההודעה על המשך הקיצוץ היא בגדר צעד מתבקש. הוצאות גבוהות במסגרת מאמצי הגיוון הכלכלי, בשילוב הכנסות נמוכות יותר מיצוא הנפט השנה, הביאו להגדלת הגירעון התקציבי של הממלכה. לפי הנתונים הרשמיים האחרונים שפורסמו בריאד, הגירעון של ממשלת סעודיה זינק ב־80% ברבעון השני של השנה ל־1.4 מיליארד דולר כאשר עבור המחצית מדובר על גירעון כולל של 2.2 מיליארד דולר. על פי נתוני משרד האוצר הסעודי, ההכנסות מנפט ברבעון השני צנחו ב־28% לעומת המקביל אשתקד. הכנסות הנפט של סעודיה ברבעון השני הסתכמו בכ־60 מיליארד דולר לעומת כ־90 מיליארד דולר ברבעון השני של 2022.

בהתאם, הכנסות הנפט במחצית הראשונה של 2023 הסתכמו ב־126 מיליארד דולר לעומת כ־168 מיליארד דולר במחצית המקבילה אשתקד, ירידה של 25%. ביוני השנה, הכנסות הנפט של סעודיה צנחו בכ־38% לרמתן הנמוכה ביותר מאז ספטמבר 2021 — סכום של 19.1 מיליארד דולר.

הירידה בהכנסות הנפט באה לידי ביטוי בתוצאות "היהלום שבכתר" של הכלכלה הסעודית, ענקית הנפט אראמקו. בחודש שעבר הודיעה חברת הנפט הלאומית על רווח נקי של 30.08 מיליארד דולר ברבעון השני של 2023, צניחה של 38% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. לפי החברה, הירידה נגרמה בעיקר בשל היחלשות מחירי הנפט הגולמי.


בכירים בסעודיה אמנם הביעו בטחונם עוד לפני הודעת הקיצוץ האחרונה, כי הממלכה תרשום השנה עודף תקציבי, אבל גורמים אחרים לא תמכו בהנחה הזו. קרן המטבע הבינלאומית (IMF) הצהירה במאי כי סעודיה זקוקה למחיר של 80.90 דולר לחבית רק כדי לאזן את תקציבה. עקב ירידת הכנסות הנפט, כלכלת סעודיה צפויה להאט השנה באופן ניכר לעומת צמיחה מרשימה של 8.7% שרשמה בשנה שעברה, אז התוצר הסעודי חצה לראשונה את רף טריליון הדולר. ההאטה נגרמת במידה רבה בשל הקיצוצים שעליהם הכריזה סעודיה בתפוקת הנפט והזמן שנדרש לשווקים "להפנים" את הצעד הסעודי.

למרות ההשקעה האדירה והמאמצים שנוקטת סעודיה במסגרת חזון 2030 לגיוון הכנסות המשק מעבר לנפט, היא עדיין נמצאת בעיצומו של התהליך. לפיכך, עיקר הכנסותיה עדיין מבוססות על הזהב השחור, כאשר לפי הערכות כ־80% מהכנסות הייצוא שייכות למגזר הנפט.

יש לזכור גם כי תוכניות הפיתוח הסעודיות, בדגש על המגה־פרויקטים שמקדם יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, כמו עיר העתיד ניאום, מבוססים על הלוואות. לפי גורמים בינלאומיים המעורים בנושא, סעודיה לקחה עד כה הלוואות בהיקף של עשרות מיליארדי דולרים כדי לממן את הפרויקטים האדירים הללו. עם עליית הריבית בשוק העולמי, נטל ההחזרים מטפס, מה שמציב סימני שאלה לגבי יכולתה לעמוד בתשלומים בעתיד, אם תנאי השוק הנוכחי יימשכו. למרות שמחיר נפט גבוה יוביל בהכרח לריבית גבוהה, הסעודים מעוניינים למקסם בשלב זה את פוטנציאל הכנסות הנפט שלהם.

ברית בין וושינגטון לטהרן

הצעד הסעודי והמשך השת"פ עם רוסיה בשוק הנפט אמורים לעורר מורת רוח בממשל האמריקאי, אך למרות זאת, תגובת היועץ לביטחון לאומי בבית הלבן ג'ייק סאליבן היום היתה מתונה. יחסי סעודיה וממשל ביידן מורכבים. אף שנראה כי הנשיא האמריקאי ויורש העצר הסעודי סולדים זה מזה, שתי המדינות מנהלות בחודשים האחרונים דיאלוג אסטרטגי שמטרתו להביא להסכם צבאי־גרעיני־מסחרי כולל. אחד ממרכיביו אמור להיות הסכם נורמליזציה עם ישראל.

עליית מחירי הנפט, אם תימשך, איננה משרתת את האינטרסים הפוליטיים של ביידן. נשיא ארצות הברית ייכנס בעת הקרובה למערכת בחירות חדשה ומעוניין לעשות זאת ללא התייקרות הבנזין עבור הצרכן האמריקאי וללא האמרת האינפלציה. בשבוע שעבר פורסם כי שיעור האינפלציה בארה"ב עומד על 4.2%, בהתאם לתחזיות המוקדמות, מה שיצר את התחושה בשווקים כי הבנק הפדרלי ישאיר את הריבית על כנה בספטמבר. עם זאת, כעת לא ברור אם התחזית הזו תצא אל הפועל.

באופן פרדוקסלי, המתיחות בין וושינגטון לריאד יוצר ברית בין וושינגטון לטהרן. בחודש אוגוסט, ייצוא הנפט האיראני הגיע ל־1.85 מיליון חביות ביום, כאשר בימים מסויימים אף עמד הנתון על 2 מיליון חביות. זוהי רמת שיא מאז נטשה ארצות הברית את הסכם הגרעין, ולפי גורמי שוק, למרות הסנקציות, ארצות הברית מעלימה עין מהפעילות האיראנית בשוק הנפט כדי שזו תקזז את הקיצוצים של סעודיה ורוסיה.

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת

תגיות