אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סטארבורד: "Wix זולה ביחס למתחרותיה, אבל גם הכי גרועה תפעולית" מטה חברת Wix וויקס בתל אביב | צילום: שאטרסטוק

סטארבורד: "Wix זולה ביחס למתחרותיה, אבל גם הכי גרועה תפעולית"

קרן ההשקעות מחזיקה ב-9% מהחברה הישראלית שפועלת בתחום בניית אתרי האינטרנט ונסחרת בוול סטריט; בסטארבורד מעריכים כי הצמיחה של Wix תואט עוד יותר: "הנהלת וויקס נסחפה אחר הצמיחה המהירה בתקופת הקורונה והזניחה את הצד התפעולי"; המניה רחוקה ב-80% משיאה

19.10.2022, 14:48 | סופי שולמן

סטארבורד, שכבר מוכרת בישראל מאירועי העבר כמו למשל כמי שדחקה באיל ולדמן למכור את מלאנוקס לאנבידיה, נכנסה באחרונה לפוזיציה בוויקס (Wix). הקרן האקטיביסטית מחזיקה כעת ב-9% מהמניות של הפלטפורמה להקמת אתרי אינטרנט, אם כי חשוב לציין שבשלב זה היא לא ביקשה למנות נציגים לדירקטוריון החברה, אלא רק נפגשה עם בכיריה כדי לשוחח על התוכניות לעתיד.

"הנהלת וויקס נסחפה אחר הצמיחה המהירה בתקופת הקורונה והזניחה את הצד התפעולי", זה המסר המרכזי שעולה ממצגת למשקיעים של קרן סטארבורד על החברה הישראלית.

בינתיים מניית וויקס נהנית מהניעור של סטארבורד עם זינוק של 24% מהשפל בתחילת ספטמבר, אז החלה הקרן לפעול בנייר. עם זאת, היא עדיין רחוקה ב-80% משוויה בשיא ונסחרת כעת סביב 4.4 מיליארד דולר ואלה הן החדשות הטובות מבחינתה של סטארבורד. במצגת שקיימה הקרן ביום שלישי בכנס של משקיעים אקטיביסטיים בארה"ב, היא הציגה את וויקס כאחד משלושת ההימורים החזקים שלה לצד שני שמות מוכרים וחזקים בעולם התוכנה: סיילספורס וספלאנק. בסטארבורד שמים את הז'יטונים על דחיפה למהלכים משמעותיים בחברות האלה ואף שבדרך זה כנראה יכאב, אם הקרן תעשה את מה שהיא יודעת לעשות יש סיכוי למהפך.

בסטארטבורד אוהבים את תחום התוכנה בכלל ואת הפעילות של וויקס ספציפית בעולמות של בנייה ותפעול אתרי אינטרנט. הקרן כבר השקיעה בעבר באחת המתחרות המרכזיות שלה - GODADDY ועם כניסתה לחברה הישראלית אף הועלו הערכות כי התוכנית היא למזג בין השתיים. כרגע מהמצגת של סטארבורד נראה כי הכיוון הוא יותר להוביל מהלכי שיפור תפעולי בוויקס או במלים אחרות - קיצוצים נרחבים נוספים.

הקרן אוהבת את המודל העסקי של וויקס ואת הקלות של השימוש בפתרון שלה. היא מציינת לטובה את 230 מיליון המשתמשים של החברה, אם כי רק 6 מיליון מתוכם הם מנויים בתשלום. לחברה שיעור גבוה של שימור לקוחות והם מגדילים את ההוצאות שלהם מעל הפלטפורמה שלה, בעיקר מאז הקורונה ששלחה עסקים רבים להקים במהירות נוכחות אינטרנטית כשהעולם נכנס לסגר מתמשך.

לפי סטארבורד, הקורונה, שתחילה נראתה כבוננזה הגדולה של וויקס התבררה כחרב פיפיות משום שאז החברה התחילה להתנפח כמעט ללא שליטה ולהגדיל את ההוצאות באופן לא פרופורציונלי למתחרות. בסטארבורד מציגים להשוואה את מספר העובדים הכולל של וויקס שהגיע ל-6,000 עובדים בשיא לפני שהיא הודיעה על תוכנית לקיצוץ ב-150 מיליון דולר בקיץ האחרון.

גם כעת, כאשר לוויקס יש 5,900 עובדים מדובר במספר לא פרופורצנלי בהשוואה למתחרה כמו סקוורספייס (SQSP) למשל שמעסיקה 1,600 עובדים בלבד והגיעה איתם להכנסות של 860 מיליון דולר, שאמנם קטנות מההכנסות של 1.4 מיליארד דולר שוויקס אמורה להציג ב-2022, אך לא בפער כזה. גם בהשוואה למתחרה הגדולה יותר GODADDY שלה קצב הכנסות שנתי של 4 מיליארד דולר, בולט חוסר היעילות של וויקס שמעסיקה 2,349 עובדי פיתוח וזאת מול 2,098 עובדי פיתוח אצל המתחרה האמריקאית. בסטארטבורד מדגישים גם הזינוק החד במספר עובדי השיווק שעלה פי שלושה מאז 2018, מה שלא בא לידי ביטוי במלואו בהכנסות שעלו פי שניים.

כל עוד וויקס נהנתה מקצב הצמיחה המואץ של יותר מ-30% מדי רבעון בתקופת הקורונה, הירידה במדדים התפעוליים לא בלטה לעין. אלא שכבר ברבעון האחרון של 2021 קצב הצמיחה החל לדעוך עד שירד לחד ספרתי ברבעון השני. בסטארבורד מעריכים כי בשני הרבעונים האחרונים של 2022 הצמיחה של וויקס תואט עוד יותר ל-8%-6% בלבד. "בוויקס ביססו את מבנה ההוצאות החדש על קצבי הצמיחה המואצים, מה שהוביל להפסדים כאשר הצמיחה נבלמה", מציינים בקרן.

בשני הרבעונים האחרונים וויקס עברה לראשונה מזה זמן רב לתזרים שלילי מפעילות וכעת, לפי סטארבורד, שיעור התזרים שלה הוא הנמוך מבין כל הסביבה התחרותית שלה שנהנית מתזרים חיובי בשיעור של כ-20%-25%. וויקס גם בימיה הטובים הציגה שיעורי תזרים נמוכים מ-20%, אך אלה בכל זאת היו חיוביים. המעבר לתזרים שלילי מפעילות והנמכת תחזיות הצמיחה הפילו את מניית וויקס עד כדי כך שהיא נסחרת במכפיל ההכנסות הנמוך מבין מתחרותיה, 2.4 על ההכנסות הצפויות בשנתיים הקרובות לעומת ממוצע של 4.7 בקרב המתחרות. במדדים התפעוליים הנוכחיים וויקס אכן מצדיקה את המכפיל הנמוך שלה, לפי סטארטבורד, אבל לפי הקרן ניתן לשפר אותם ובכך להחזיר את החברה הישראלית להערכת שווי שתהיה דומה יותר למתחרותיה.

"היעד שהציבה הנהלת לוויקס להגיע לשיעור תזרים של 20% ב-2025 הוא טוב, אבל אנחנו מאמינים שאפשר להגיע גבוה יותר", אומרים בסטארבורד. מבחינתם היעד לוויקס הוא להגיע לממוצע של התעשייה של קצב צמיחה ושיעור רווחיות של 40% (חיבור של שניהם, מספר שהיום מגיע בוויקס ל-8% בלבד). אף שהמצגת לא נוקבת במלים אלה במפורש, ברור מן המספר השקפים הרב שהוקדש לכוח האדם העודף בוויקס, כי הדרך לשם עוברת בקיצוץ הרבה יותר עמוק מזה שהכריזה עליו ההנהלה עד כה. סביר להניח כי עם ה-9% שלה והשיטות הקולניות, סטארבורד תדחוף את המנכ"ל אבישי אברהמי ואת הנשיא ניר זוהר, לכיוון של פיטורים עוד לפני סוף השנה כדי להציג מדדים תפעוליים טובים יותר ב-2023.


תגיות