אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלי דיון ציבורי: קצא"א תמשיך לפעול במחשכים בחסות משרד האוצר אסון הנפט בשמורת עברונה ב־2014 | צילום: טל שחר

בלי דיון ציבורי: קצא"א תמשיך לפעול במחשכים בחסות משרד האוצר

המשרד דורש להאריך את החיסיון על החברה, התנהלותה ודו"חותיה בחמש שנים. אף שנושאי איכות הסביבה מוחרגים חלקית מהצו, נתונים רבים נותרים חסויים ולא מאפשרים לאמוד את השפעת החברה על הסביבה

10.01.2023, 06:00 | שני אשכנזי

משרד האוצר דורש להאריך את החיסיון החל על פעילותה של חברת הנפט קצא״א בחמש שנים נוספות, עד דצמבר 2027 - כך לפי טיוטת צו שפורסמה ביום ראשון בלילה. הצו העדכני עומד לאישור ועדת החוץ והביטחון של הכנסת. העונש למפירי החיסיון, שהינו כמעט הרמטי, הוא עד 15 שנות מאסר.

לפי צו החיסיון, פרטים שנוגעים להתנהלות הכלכלית, העסקית והתכנונית של החברה יישארו חסויים. מידע העוסק באופן בלבדי בנושאים מסוימים המפורטים בצו, ובהם איכות סביבה, תכנון ובנייה, ורישוי עסקים, לא ייחשב סודי, אך בשל הסודיות המוחלטת המוטלת על החברה, גם מידע הנוגע לנושאים הללו, נותר בחלקו תחת חיסיון.

חברת קצא״א (קו צינור אילת אשקלון) הוקמה ב־1968. ב־2017 פקע שטר הזיכיון של החברה, והוקמה חברת קצא״א (קו צינור אירופה אסיה). החיסיון נוגע לפעילות ההיסטורית והנוכחית של שתי החברות, מ־1968 ועד היום.

לאחר אסון קצא״א בשמורת עברונה שהתרחש ב־2014 ונחשב לאחד האסונות הסביבתיים החמורים שהתרחשו בישראל, שבמהלכו נסדק צינור החברה ו־5 מיליון ליטרים של נפט גולמי נשפכו לטבע והסבו נזק אדיר שלא שוקם עד היום, עתר ארגון הסביבה ״אדם טבע ודין״ לבג"ץ ודרש להסיר את החיסיון על פעילות קצא״א.

החיסיון של קצא״א הוא כמעט בלתי מוגבל, כך שגם עניינים המוחרגים מהחיסיון, נותרים שקופים רק באופן חלקי. כך, למשל, אף שנתונים הנוגעים להגנת הסביבה הוחרגו מהצו, היתרי הרעלים של החברה אינם שקופים, שכן הם משקפים נתונים עסקיים. כמו כן, המשרד להגנת הסביבה קבע מדיניות של אפס תוספת סיכון במפרץ אילת, שהגבילה את יכולתה של קצא״א לשנע כמויות גדולות של נפט דרך מפרץ אילת, שבו שוכנת שונית האלמוגים — נכס טבע ייחודי הרגיש מאוד לזיהומים. אך לציבור אין דרך לדעת כמה נפט משנעת קצא״א בפועל והאם המדיניות נאכפת. החיסיון נוגע אף לנושאים מהותיים פחות. בקצא״א אף מסרבים למסור מידע בנוגע לגובה התקציב שהושקע בחסויות לכנסים ופרסומים שיווקיים.

לדברי אסף בן לוי, יועץ משפטי בחברה להגנת הטבע, ״יש להכפיף את קצא"א לפיקוח המשרד להגנת הסביבה ולחוק הנפט, ולבטל את החיסיון שניתן לה מכוח חוק מיוחד שתקף אך ורק עבורה״.

בארגון לובי 99 דורשים לצמצם את החיסיון. ״זאת החברה הממשלתית היחידה עם חיסיון כל כך גורף. יש דרך לתמרן בין הצורך הביטחוני האמיתי ובין שמירה על האינטרס הציבורי. אנחנו חושבים שצריך לבדוק את הרעיון של הפיכת נטל ההוכחה. הדיפולט צריך להיות לשחרר חומרים, ואם בקצא״א מתנגדים – הם יצטרכו להסביר ולנמק למה", אומרת עו״ד רחל גור, מנהלת תחום ממשלה בארגון.

מקצא"א נמסר: ״לקצא״א אין שום חיסיון בנושאי הגנת סביבה, וגם אם יחזרו על אמירות שגויות מספר רב של פעמים - הן לא יהפכו לאמת. קצא״א פועלת לפי החוקים וההנחיות, ככל חברה ממשלתית". ממשרד האוצר לא נמסרה תגובה.

תגיות