אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מישהו "רוכב" לכם על האינטרנט האלחוטי? כך תתמודדו עם הבעיה ראוטר | צילום: גטי אימג'ס

מדריך

מישהו "רוכב" לכם על האינטרנט האלחוטי? כך תתמודדו עם הבעיה

הסימן העיקרי לכך שמישהו זר מנצל לכם את האינטרנט הוא מהירות נמוכה ממה שאתם אמורים לקבל. זה יכול להיות שכן קמצן או מישהו שמבצע באמצעות הרשת שלכם מעשים שאינם תמיד חוקיים. קיבצנו עבורכם מספר טיפים שיכולים לסייע

24.12.2022, 08:00 | רפאל קאהאן

כבר כמה שנים שרובנו מתחברים לאינטרנט דרך נתב אלחוטי. זה לא מפתיע. אם בעבר היה צריך לרכוש את הנתב בנפרד, להתקין אותו ולתחזק את החיבור בעצמנו (או באדיבות הטכנאי), כיום כל חבילת אינטרנט כוללת את הנתב בשכירות ואם לא אפשר לרכוש אחד בעלות זניחה ולהפעיל אותו יחסית בקלות אם יש לכם כישורים טכניים מינימליים. אבל, אחד הדברים ששמתי לב אליהם בארצנו היא הנטייה של מתקיני ספקיות התקשורת להגדיר את סיסמת החיבור האלחוטי למספר הטלפון של בעל המנוי. מעבר לזה שזה ממש לא רעיון טוב מבחינת אבטחה, קל מאוד לעלות עליו - למשל אם אתם חברים בקבוצת הווטסאפ של הבניין - ומישהו פשוט מעתיק את המספר שלכם ממנה.

אבל גרוע מכך, חשוב להבין שכל מי שמתחבר לרשת הביתית שלכם בעצם יכול תיאורטית להתחבר למחשב או לטלפון שלכם למעט אם הגדרתם שם משתמש וסיסמה לכל התקן וחסמתם את תכונת השיתוף מראש. אני די בטוח שרוב המשתמשים לא טורחים לבצע שינויים במערכת הפעלה של המחשב שלהם או הטלפון אם הם לא מבינים כיצד לעשות זאת ובצדק. אבל התוצאה היא שקשה מאוד למנוע ממי שהתחבר לרשת הפרטית שלכם להגיע לחלק מהנתונים הפרטיים שמאוחסנים לכם על ההתקנים השונים בבית. בעיקר אם אין לכם ידע מספיק בניהול רשתות. וזה לא רק גניבת נתונים פרטיים, זה יכול להיות מישהו שמנצל את הרשת שלכם כדי להפיץ ספאם, לתקוף מחשבים או אפילו לרגל אחרי צד שלישי. אני מסכים שמדובר במקרי קיצון, אבל כבר היו דברים מעולם.


סיסמה טובה תחסום את הגישה לרשת שלכם לזרים, צילום: שאטרסטוק סיסמה טובה תחסום את הגישה לרשת שלכם לזרים | צילום: שאטרסטוק סיסמה טובה תחסום את הגישה לרשת שלכם לזרים, צילום: שאטרסטוק


הבעיה השנייה שיכולה לעצבן לא פחות - גם אם היא פחות מסוכנת - זה פשוט שיתוף רוחב הפס שלכם עם מישהו זר. טרמפיסט שלא משלם את המנוי ולוקח לכם חלק מחבילת הגלישה. הבעיה הזו יכולה לא להזיק אם מדובר במישהו צנוע שרק גולש מדי פעם באינטרנט או מסתפק במיילים. אבל אם נפלתם על מישהו שמריץ את שירות הסטרימינג שלו, או חמור מכך מפעיל שרת הורדות מאתרים פיראטיים או משתמש בכתובת ה-IP שלכם למעשים לא מאוד חוקיים, אז יש לכם בעיה שעשויה להביא לכם הרבה מאוד צרות הביתה. יש כמה טיפים שיכולים לסייע לכם לפתור בעיות כאלה, הנה כמה שאפשר לבצע בעצמכם ללא צורך בטכנאי מחשבים או רשתות.

1. הנתב שלכם מנוהל מרחוק על ידי הספקית שלכם - היעזרו בה. כל חבילת חיבור לאינטרנט שכוללת בתוכה נתב מלווה גם בתמיכה טכנית שלרוב יעילה גם להגדרות של הנתב. מה שחשוב זה להבין מה תרצו לעשות ולהסביר את זה לטכנאי במוקד. ההמלצה שלי היא להתחיל בלשנות את סיסמת ההתחברות לרשת ממספר הטלפון למשהו קצת יותר מסובך, בעיקר אם אתם גרים בשכונה מאוכלסת בצפיפות יחסית - טווח הקליטה של רשת מודרנית בתקן AC מגיע גם למאות מטרים כך שאם זר מחובר אליכם, הוא לא בהכרח גר בקומה מעל, יכול מאוד להיות שהוא מעבר לרחוב או בבניין מאחור.


התומך הטכני של ספקית התקשורת יכול לסייע לכם אבל לרוב תצטרכו לדעת מה אתם צריכים מראש, צילום: shutterstock התומך הטכני של ספקית התקשורת יכול לסייע לכם אבל לרוב תצטרכו לדעת מה אתם צריכים מראש | צילום: shutterstock התומך הטכני של ספקית התקשורת יכול לסייע לכם אבל לרוב תצטרכו לדעת מה אתם צריכים מראש, צילום: shutterstock


2. עוד דבר שאפשר לבקש אם אתם מבינים את המשמעות היא להגדיר כתובת IP פנימית קבועה לכל התקן שלכם - כלומר לכל מחשב, סמארטפון או טאבלט תהיה כתובת IP מוגדרת מראש כך שניתן בקלות לזהות אם מחובר התקן זר לרשת שכן הוא מקבל כתובת IP שרירותית מהנתב. אם אתם מהמתקדמים, שיטה עוד יותר טובה היא להגדיר שהנתב יחבר רק התקנים על בסיס כתובת MAC - שהיא כמו מספר סידורי של כל מכשיר בעל יכולת התחברות לרשת. כלומר, אתם מזינים את מספר ה-MAC של ההתקן שמאושר להתחבר לרשת שלכם. את ההגדרות האלה ניתן בדרך כלל למצוא תחת "אבטחה", Access control או הגדרה דומה בממשק הניהול של הנתב. אבל אם הנתב שייך לספקית, כאמור אל תתביישו, התקשרו אליהם ובקשו שיבצעו זאת עבורכם. זה דורש קצת התעסקות כמו לזהות את ההתקנים השונים שלכם שמחוברים בבית או במשרד - אבל יחסוך לכם אחר כך לעבור על כל ההגדרות כדי לחפש את הפיראט.

3. הנתב שלי פרטי ואין לי מי להתקשר אליו? במקרה הזה אני מקווה שיש לכם קצת יכולת טכנית וזוכרים את סיסמת הגישה לממשק הניהול של הנתב. כאמור, הטיפים כאן יוצאים מתוך הנחה שיש לכם מושג בתפעול הציוד שלכם. אם לא, אל תנסו להיות גיבורים והתייעצו עם איש מקצוע או מישהו שמבין. ראשית, נתקו את כל המכשירים שלכם המחוברים לנתב. זה יכול להיות סמארטפון, מחשב, טאבלט, טלוויזיה חכמה, רמקול חכם או אפילו שואב אבק רובוטי. כעת לאחר שהם מנותקים (ודאו זאת היטב), ישנן שתי שיטות. הראשונה היא לבדוק את מצב הנוריות בנתב, רובן מציגות חיווי על פעילות ברשת ואם כל המכשירים מנותקים ועדיין יש פעילות - אז מן הסתם מישהו מחובר. הדרך השנייה היא להיכנס לנתב דרך ממשק הניהול ולראות במסך המתאים (משתנה בהתאם ליצרן) את המכשירים המחוברים אליו. אם אתם יודעים את כתובת ה-IP של המחשב או הסמארטפון שממנו אתם מתחברים לבדוק את הפעילות, אז כל מה שלא מקבל את כתובת ה-IP שלכם הוא זר ואפשר לזרוק אותו מהנתב. שוב, הפעולה הזו שונה מנתב לנתב וכדאי לבדוק בהוראות היצרן כיצד לבצע זאת אם אתם לא יודעים.

4. השתמשו באפליקציות כדי לבדוק את הרשת האלחוטית, כאן מדובר בשימוש באפליקציות שיודעות לנתח את נתוני הרשת שלכם. יש אפליקציות שיודעות לזהות את המכשירים המחוברים לרשת. רובן חינמיות ואפשר בקלות למצוא אחת שתתאים לכם בין אם יש לכם אייפון או אנדרואיד. האפליקציות האלה עושות למעשה את אותה הפעולה של בדיקת המחוברים בממשק הנתב, אבל הן פועלות כצד שלישי - לכן צריך להקפיד שאתם מורידים אותן מחנות אפליקציות רשמית, שהן מקבלות ציון טוב ושתאריך העדכון האחרון שלהן לא רחוק מדי. האפליקציות יבצעו סריקה של הרשת האלחוטית וירכיבו רשימה של ההתקנים המחוברים.

הסיסמה היא חברתכם הטובה, היעזרו בה, קרדיט: shutterstock הסיסמה היא חברתכם הטובה, היעזרו בה | קרדיט: shutterstock הסיסמה היא חברתכם הטובה, היעזרו בה, קרדיט: shutterstock


5. זיהיתם את הזרים? או התקנים שאתם לא מכירים ורוצים להעיף? פשוט, בממשק הנתב כאמור ישנה הגדרה שמאפשרת לחסום התקנים מלהתחבר מחדש - שוב, שימו לב! לא כל התקן שאתם לא מזהים הוא זר. לפעמים מדובר באיזשהו התקן שאתם לא מכירים כי אחד הילדים חיבר בעצמו או שזה מכשיר שמישהו שכח לעדכן אתכם שהוא מחובר ואחראי על הדלקת הדוד למשל או על הפעלת הממטרות בגינה. בקיצור, מכשיר אינטרנט הדברים או בית חכם וכיום יש לא מעט כאלה שאתם אפילו לא מודעים לכך שהם מחוברים לרשת הביתית. לרוב ברשימות האלה יש אפשרות גם לחסום לצמיתות מכשיר מחובר כלשהו - אבל השתמשו בהגדרה הזו רק לאחר שווידאתם במאת האחוזים שאכן מדובר בזר גמור.

6. סיימתם להעיף את המסתננים? כעת שנו את שם המשתמש והסיסמה לממשק הניהול. זו נקודת תורפה ידועה של המון נתבים. רוב המשתמשים וגם טכנאי הספקיות לא תמיד טורחים להחליף את הסיסמה או את שם המשתמש (admin הפופולרי) וכך גם אם מישהו נזרק מהנתב הוא עדיין יכול לחזור בדלת האחורית ואם יש לו קצת תחושת נקם הוא גם יכול לחסום אתכם בתורו. מה שיכריח אתכם לאפס את הנתב ולהתחיל את ההגדרה מחדש. בקיצור, שם משתמש וסיסמה שרק אתם מכירים וזוכרים היטב יעשו את העבודה. בכל מקרה לעולם אל תשאירו את הרשת ללא סיסמת התחברות ל-WiFi. זו צריכה להיות שונה מסיסמת ממשק הניהול וכדאי לבחור לפחות בתקן WPA2 כדי ליהנות מאבטחה מינימלית. מומלץ לשלב מספר מילים שמוכרות רק לכם - הן יותר קשות לפיצוח מאשר אותיות ומספרים רנדומליים. אם הנתב שלכם ישן ותקן האבטחה שלו מסתפק ב-WEP בסיסי - ממליץ לכם בחום לשדרג למכשיר מודרני יותר. נתב טוב יעלה לכם כ-200 שקל בממוצע ברוב המקרים ויספיק ל-90% מהדירות בישראל. אם יש לכם בית פרטי רחב ידיים או מפלסים, אני ממליץ להשקיע בנתבי Mesh שיודעים לספק כיסוי לשטח נרחב. זה יקר יותר אבל עדיף משימוש במגדילי טווח שלרובם אבטחה פחות מתקדמת.

תגיות