אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מועדון המיליארדרים של וול סטריט מתאחד נגד אנטישמיות הפגנת התמיכה בישראל בוושינגטון, ב-14 בנובמבר | צילום: Stefani Reynolds / AFP

מועדון המיליארדרים של וול סטריט מתאחד נגד אנטישמיות

השמות הנחשבים ביותר בעולם הפיננסים חתמו על הצהרת תמיכה בישראל והזהירו כי לא יעסיקו תומכי שנאה. בראש רשימת יוזמי העצומה מככב ביל אקמן מנהל קרן הגידור פרשינג סקוור, שהפך לסניגור הבולט ביותר של ישראל בקהילה העסקית

22.11.2023, 19:02 | סופי שולמן

מה קורה כאשר חצי טריליון דולר מתאחדים למלחמה באנטישמיות? אחרי פירמות הפרקליטים המובילות בארצות הברית, מגיע תורם של אנשי וול סטריט.

קבוצה גדלה והולכת של מנהלים ובכירים בקרנות גידור ובבנקי השקעות נמצאת בהליך של חתימה על עצומה נגד העסקה של מי שנתפסים בפעולות או התבטאויות אנטישמיות. המסמך, שעליו חתמו מאות בכירים במוסדות הפיננסיים בתוך ימים ספורים, נקרא "הצהרת תמיכה בישראל של קהילת מנהלי נכסים". זהו ללא ספק שם לאקוני שאיננו משקף את העוצמה ואת כמות ההון האדירה שעומדת מאחורי החתימות. אם מחברים את היקף הנכסים המנוהלים שעומד מאחורי החותמים, מגיעים בקלות לחצי טריליון דולר ואף יותר.

"ההתקפה על ישראל היא התקפה על כולנו. ישראל היא סטארט־אפ ניישן. החידושים שלה הופכים את העולם למקום טוב יותר", נכתב בעצומה. "אנחנו מוטרדים עמוקות מאנשים שנותרים אדישים לנוכח סבל של יהודי או כאלה שמאשימים יהודים או חוגגים את השנאה כלפי יהודים. לתומכי השנאה לא יהיה מקום בחברות שלנו או בקהילה שלנו", מתרגמים חותמי ההצהרה את הדברים לפסים ממשיים.

החתימות על העצומה משקפות את פסגת מועדון ההון האמריקאי, בדגש על קרנות גידור, כשאין כמעט שם נחשב שנפקד ממנה. מדובר באירוע לא טריוויאלי עבור מנהלי הנכסים הפרטיים שתלויים בכספי הלקוחות האמידים, שסביר להניח כי חלק לא קטן מהם מגיע מהעולם הערבי. אלה הם אנשים שמגבילים על פי רוב את הבעת הדעות שלהם לתחומי שוק המניות או האג"ח, לכך הם גם מקדישים את מרבית הציוצים שלהם ברשת החברתית X. חלקם הגדול אוהב לשמור על פרופיל ציבורי נמוך, וההתבטאויות הפומביות שלהם מתרכזות בעיקר בניתוח שווקים ובניסיון לחזות את כיוון התנועה בוול סטריט.

בראש רשימת יוזמי העצומה מככב ביל אקמן, שהקים ומנהל את קרן הגידור פרשינג סקוור. מאז מתקפת ה־7 באוקטובר הפך אקמן לאחד מאנשי העסקים הפעילים ביותר בסוגיית האנטישמיות בארצות הברית וגם לסניגור הבולט של ישראל בקהילה העסקית. אקמן, יחד עם בת זוגו המדענית הידועה נרי אוקסמן, עומדים מאחורי לא מעט תרומות לישראל בחודש האחרון, בהן גם הוצאת מטוסים פרטיים עם ציוד למפוני העוטף ולחיילים.

חשבון ה־X של אקמן, המנהל בקרן שלו כ־20 מיליארד דולר, לא היה פעיל במיוחד עד השבת השחורה והציוצים הוקדשו בעיקר לענייני המסחר בוול סטריט. אך מאז המתקפה הפך אקמן את חשבון ה־X למסמך המתעד על בסיס כמעט שעתי את האירועים בישראל וגם באוניברסיטאות האמריקאיות. אקמן אף שיגר לפני שבועות אחדים מכתב אישי לקלודין גיי, נשיאת אוניברסיטת הרווארד שהוא נמנה על בוגריה, ודרש לנקוט בפעולות נחרצות נגד התנועות הפרו־פלסטיניות שמשתוללות בקמפוס.

ואולם אם אקמן כבר הפך למזוהה מאוד עם המאבק באנטישמיות ותמיכה נחרצת בישראל, בעצומה הנוכחית יוצאת מהצללים קבוצת שמות מפתיעה. אחד הם הוא דיוויד איינהורן, שעומד בראש קרן הגידור גרינלייט קפיטל המנהלת גם היא מיליארדי דולרים. איינהורן, שהוא גם שחקן פוקר, הוא דמות צבעונית ומוכרת בארצות הברית, עם הון אישי שהוערך על ידי "פורבס" ביותר ממיליארד דולר. מיליארדרים נוספים שחתומים על העצומה הם פול סינגר מקרן אליוט מנג'מנט, קרן אקטיביסטית שהשקיעה גם בחברות ישראליות, ובראשן בזק. סינגר, שהונו האישי הוערך באחרונה ביותר מ־6 מיליארד דולר, נחשב לאחד המשקיעים האגרסיביים בוול סטריט שלא חושש לצאת לקרבות גם מול דמויות כמו יו"ר ברקשייר הת'אוויי וורן באפט.

בין החותמים גם מייקל שטיינהרט, שהקים וניהל במשך שנים את וויזדום טרי קפיטל, שניהלה בשיאה 65 מיליארד דולר. שם מעניין נוסף הוא קליף אסנס, שעומד בראש ענקית ההשקעות AQR המנהלת 143 מיליארד דולר. הקרן שלו נחשבת לאחת הגדולות בוול סטריט וגם לאחת המסתוריות שבהן, כמקובל עבור קרנות שעוסקות במסחר שמבוסס על שיטות כמויות ואלגו. חברו לתחום, שחתום גם הוא על ההצהרה, הוא בועז ויינשטיין, בן להורים ישראלים המנהל את קרן SABA קפיטל ובה כ־4 מיליארד דולר.

יוזמה זו של אנשי וול סטריט מגיעה בהמשך ישיר למכתב ששלחו כ־24 פירמות עורכי הדין הגדולות בארצות הברית לדיקאנים של 100 הפקולטות למשפטים באוניברסיטאות, ובו הצהרה כי לא יעסיקו בוגרים שמביעים דעות אנטישמיות או משתתפים באירועים עם אופי אלים כלפי הקהילה היהודית. בארצות הברית כבר מדברים על כך, שישנם מועמדים שאיבדו הצעות עבודה לאחר שזוהו כאנטישמים, וסטודנטים לא מעטים מנסים למחוק את ההיסטוריה שלהם ברשתות החברתיות או להסיר את שמם מעצומות, מחשש לעתיד הקריירה שלהם.

מעבר להצהרות, קבוצה של תורמים מוכרים כבר הודיעו על הפסקת התרומות לאוניברסיטאות בעקבות גילויי האנטישמיות בקמפוסים. בין הדמויות המרכזיות שהובילו את "מחאת הארנקים" היה לסלי וקסנר, מייסד חברת ההלבשה התחתונה ויקטוריה'ס סיקרט והאיש מאחורי מלגת וקסנר.

דמות בולטת נוספת שלוקחת חלק פעיל בניסיון לחבר בין האנטישמיות לבין השלכותיה בשוק העבודה הוא מארק רוואן, שעומד בראש אפולו מנג'מנט, אחת מקרנות ההשקעה הפרטיות הגדולות בעולם. על פי פרסומים, רוואן "דיבר עם חצי וול סטריט" לגבי הפסקת תרומות לאוניברסיטאות היוקרה בשבועות האחרונים. רוואן עצמו, אגב, חתם ב־2018 על צ'ק של 50 מיליון דולר לאוניברסיטת וורטון, במה שהיתה התרומה הפרטית הגדולה בתולדותיה. בסוף אוקטובר הוא ערך שיחת זום עם קבוצת בכירים בוול סטריט כדי לדון בדרכי פעולה להפעלת מנוף פיננסי שיוביל, בין היתר, להחלפת ההנהגה באוניברסיטאות שאינן עושות די כדי לעצור את גלי האנטשימיות ששוטפים את הקמפוסים.

תגיות