אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מדוע הדלק התייקר והוזל בתוך יומיים, וכמה מרוויחה המדינה על כל ליטר תדלוק | צילום: אוראל כהן

מדוע הדלק התייקר והוזל בתוך יומיים, וכמה מרוויחה המדינה על כל ליטר

באופן חריג הדלק התייקר ביום שלישי השבוע - והוזל בחזרה יומיים לאחר מכן; מדוע זה קרה, ואיך בדיוק קובעת המדינה את המחיר לליטר

04.02.2023, 15:43 | עדיאל איתן מוסטקי

השבוע התעדכן מחיר הדלק פעמיים: בפעם הראשונה בלילה שבין שלישי לרביעי, אז זינק המחיר המרבי ב-33 אגורות לליטר, ל-7.17 שקלים לליטר, הרמה הגבוהה ביותר מאז יולי. לאחר מכן, בלילה שבין חמישי לשישי, עודכן מחיר הדלק בשנית והפעם הופחת ל-6.84 שקלים לליטר, כפי שהיה בתחילת השבוע. הסיבה לעדכון - חתימה של שר האוצר סמוטריץ' על צו להפחתת מס הבלו על הדלק. מבולבלים? "כלכליסט" עושה סדר.

מי קובע את מחיר הדלק?

את ההחלטה הסופית על מחיר הדלק מקבל מינהל הדלק והגז במשרד האנרגיה. בדרך כלל מתעדכן התעריף בכל ראשון לחודש. בימים האחרונים של כל חודש בוחנים במינהל שורה של פרמטרים, כאשר המרכזי ביותר שבהם הוא מחיר הדלקים באגן המזרח התיכון. לאחר מכן, יום או יומיים לפני סוף החודש, מפרסם המשרד הודעה עם תעריף הדלק המעודכן לחודש הבא. עם זאת, לא כל מרכיבי מחיר הדלק נקבעים על ידי משרד האנרגיה. למשל שיעור המע"מ או המס על הדלק נקבע ברשות המסים במשרד האוצר.

מה הסעיפים שלפיהם נקבע המחיר?

כדי לקבוע את המחיר, משקללים במינהל הדלק והגז במשרד האנרגיה חמישה פרמטרים:

1. מחירי הדלקים באגן הים התיכון – במשרד האנרגיה בוחנים את המחיר בחמשת ימי המסחר שקדמו לשני ימי העבודה האחרונים באותו חודש. מאחר שמחיר הדלקים באגן הים התיכון אינו נקוב בשקלים, גם לשער החליפין יש השפעה בסעיף זה. שער החליפין שנקבע הוא שער בנק ישראל ביום בו מפורסמת ההודעה על מחיר הדלק.

נכון לחודש הנוכחי, מחיר הדלק בעולם עומד על 2.35 שקלים לליטר, המהווים 40% ממחיר הדלק ללא מע"מ, ו-34% לאחר הוספת המע"מ.

2. סל הוצאות שיווק – מרכיב זה כולל את כל הוצאות התפעול של חברות הדלק בדרך לאספקת המוצר ללקוח: החל מהובלת הדלקים לתחנות ועד לארנונה ולשכר אותם משלמות החברות. נכון להיום, הוצאות השיווק של החברות עומדות על 10% ממחיר הדלק לפני המע"מ (0.59 שקלים לליטר).

3. מס הבלו – מדובר במס קבוע לליטר דלק, הנקבע ברשות המסים בכל חודש. לאחר עדכון המחיר, נשלח צו למשרד האנרגיה עם המחיר העדכני לחודש הקרוב. מס הבלו הוא בעל המשקל הגבוה ביותר במחיר הדלק נכון להיום – 2.9 שקלים לליטר, או כ-50% מהמחיר לפני המע"מ.

4. מע"מ – בשיעור של 17%.

5. תוספת לשירות מלא – כיום המחיר עומד על 21 אגורות לליטר. כלומר המחיר המרבי שניתן לגבות עבור ליטר בנזין 95 כיום הוא 6.84 שקלים לליטר בשירות עצמי, אך בשירות מלא המחיר יכול להגיע ל-7.05 שקלים לליטר.

כמה מהמחיר הוא מס?

על הדלק מוטלים שני סוגי מסים: בלו ומע"מ. עבור מחיר מרבי של 6.84 שקלים לליטר, עמד המע"מ על 0.99 שקלים ומס הבלו על 2.9 שקלים. יחדיו המדינה מקבלת במסים 3.89 שקלים לכל ליטר דלק (במחירי פברואר 2023), המהווים 56% מסך המחיר. מדובר במחיר לאחר ההנחה במס הבלו, עליה החליט השבוע שר האוצר. בסך הכל הכנסות המדינה ממס הבלו עמדו על 17 מיליארד שקל ב-2021 (עבור 2022 אין עדיין נתונים).

מה קרה השבוע?

השבוע התרחש דבר חריג: במקום שמחיר הדלק יתעדכן פעם אחת בלבד, כפי שבדרך קורה, המחיר התעדכן פעמיים. הסיבה לכך היתה שבימים שנבחנו מחירי הדלק בעולם זינקו, מה שהוביל לשיא של חצי שנה במחיר הדלק. בשל ההתייקרות החדה, החשש מעליות מחירים נוספות שיבואו בעקבותיה (למשל בעלויות הובלה לחנויות) וההבטחה של סמוטריץ' בחודש שעבר להילחם ביוקר המחיה - החליט השר על הגדלת ההנחה על הבלו מ-10 אגורות לליטר לכ-43 אגורות לליטר. עם זאת, עברו יומיים עד שהצו נכנס לתוקף, ולכן ראינו במהלך השבוע שני עדכונים במחיר הדלק.

על צו ההנחה חתם לראשונה שר האוצר הקודם אביגדור ליברמן בממשלה הקודמת באפריל. הסיבה לכך היתה הזינוק הגבוה במחירי הדלקים בעולם עם תחילת המלחמה באוקראינה והחשש מגל התייקרויות שיבוא בעקבות כך. בתחילה עמדה ההנחה על כחצי שקל לליטר, ולאחר מכן היא התעדכנה כמה פעמים, כאשר בשיאה בקיץ עמדה על שקל לכל ליטר בנזין.


תגיות