אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סמארטפון אסוס Zenfone 9: ביצועים של ענק אבל עם עקב אכילס טלפון אסוס זנפון 9 | רפאל קאהאן

בדיקת כלכליסט

סמארטפון אסוס Zenfone 9: ביצועים של ענק אבל עם עקב אכילס

מדובר בסמארטפון עם המסך הכי קטן שתוכלו לקנות היום. יש לו חומרה מעולה שטובה מזו של סמסונג ומצלמה עם גימבול שמאפשרת לכם לצלם וידאו או תמונות בכל מצב; אבל יש לו גם בעיה אחת קשה שעשויה להרחיק ממנו רוכשים פוטנציאליים

27.08.2022, 13:35 | רפאל קאהאן

סמארטפונים קומפקטיים אינם מה שהקהל רוצה. או כך לפחות חושבים היצרנים שעסוקים בלהציף את השוק עם סמארטפונים ענקיים בעלי מסכים שמשתווים כמעט לטאבלט קטן. יש כיום מעט מאוד אפשרויות למי שמחפש טלפון עם מסך קטן וביצועים של מכשיר דגל. אפל וסמסונג וזהו. מדובר תמיד במכשירים יקרים יחסית וזה חבל. גם האסוס זנפון 9 אינו זול - אבל הוא הנציג הכמעט יחיד של אסוס בשוק הסמארטפונים - השני הוא סמארטפון הגיימינג הענקי והאימתני רוג 6 שכולו בדיוק ההפך מהזנפון הקטן והחמוד. יצרנית המחשבים הטייוואנית ביצעה החלטה אסטרטגית להתמקד רק במוצרי נישה בשוק הסמארטפונים ובינתיים נראה שזה משתלם לה. אז האם אפשר עדיין להשתמש בסמארטפון בעל מסך קטן ועדיין ליהנות מהיכולות של מתחרים בעלי מסך גדול? זו שאלה מעניינת ואפילו מצאנו לה תשובה.

עיצוב ומבנה: גוץ אבל משוריין ונוח

שם התואר הראשון שעולה בראש למראה הזנפון אינו חתיך או מרשים אלא דווקא גוץ. המכשיר לא מאוד יפה, הוא מעוצב בעיקר כדי לענות על כל הדרישות של משתמש סמארטפון ממוצע ביום-יום - כלומר הוא מאוד חזק, עם גוף שמרגיש משוריין וזכוכית מסך גורילה ויקטוס שקשה מאוד לשבור. הוא גם עבה, כ-9.1 מ''מ, שזה יותר מכל מכשירי הדגל גם יחד כולל הסמסונג S22 המתחרה הישיר שלו. בנוסף העדשות של המצלמה די בולטות מחוץ לגוף - זו העליונה בולטת אפילו יותר מהתחתונה וזה נראה קצת מוזר מהצד. בנוסף העיצוב של חיפויי העדשות מזכיר קצת משקפת או פרצוף של מיניון - כמו בסרט המצויר - וזה לא מאוד מחמיא לו.


כמו מיניון, רפאל קאהאן כמו מיניון | רפאל קאהאן כמו מיניון, רפאל קאהאן


גב המכשיר בנוי מפולימר כלומר חומר פלסטי בעל חספוס עדין שמונע מהמכשיר להחליק מהיד או מכל משטח עליו מניחים אותו. מכיוון שהפולימר גם קל יותר מגב זכוכית מדובר בבחירה חכמה שחבל שלא יותר יצרנים מאמצים, ומה שמקבלים בתמורה זה מכשיר לא מאוד כבד, כ-170 גרם. עם זאת, ישנם גם מכשירים עם מסך הרבה יותר גדול ששוקלים דומה. אסוס מיקמה את הכפתורים בצד ימין שזה מצוין למי שימני וקצת פחות למי ששמאלי. כפתור ההפעלה כולל את סורק טביעות האצבעות - והוא יחסית משוקע בתוך הגוף. בנוסף תמצאו כאן שקע אוזניות אמיתי בחלק העליון. השלדה של המכשיר מבוססת על אלומיניום והיא מעוגלת בארבע הפינות לאחיזה נוחה. בכלל, למרות העיצוב האייפוני משהו - הזנפון מעוצב בעיקר כדי שהוא יהיה נוח לשימוש ולאחיזה. זה מצליח לאסוס והוא באמת נעים מאוד לשימוש יומיומי, עד כדי כך שסולחים לו מהר מאוד על העיצוב הכללי הלא-ממש-מקורי או אסתטי.


הזנפון 9 יותר עבה מגלקסי S22, רפאל קאהאן הזנפון 9 יותר עבה מגלקסי S22 | רפאל קאהאן הזנפון 9 יותר עבה מגלקסי S22, רפאל קאהאן


חומרה: הכי טוב שיש ועוד קצת

אסוס בהיותה חברת טכנולוגיה לחובבי טכנולוגיה יודעת בדיוק מה הקהל שלה רוצה. בין אם מדובר במחשבי או סמארטפוני גיימינג עתירי ביצועים או במחשבים ליוצרים, היא תמיד דואגת שהחומרה של מוצריה תהיה טיפה יותר איכותית מהמתחרים במחיר מקביל. זה לא שונה בזנפון. המכשיר מבוסס על מעבד הדגל של קוואלקום הסנאפדרגון 8 פלוס Gen 1 ואין שום משימה שהוא לא עומד בה. היתרון של מעבד חזק הוא בכך שהוא לא צריך להתאמץ במשימות אינטנסיביות מה שמאפשר לו לבצע אותן מהר יותר ובעיקר ללא חימום יתר של המכשיר ותוך חיסכון מוגבר בחשמל. אסוס משווקת כאן שלוש גרסאות של הזנפון - שתיים עם 8 גיגה-בייט זיכרון פעולה ו-128 או 256 גיגה-בייט מרחב אחסון, וגרסה בכירה עם 16 גיגה-בייט זיכרון פעולה ו-256 גיגה-בייט זיכרון פעולה. אין כאן חריץ הרחבה לכרטיס זיכרון (וחבל שכך) אז שימו לב.


חומרה מעולה, רפאל קאהאן חומרה מעולה | רפאל קאהאן חומרה מעולה, רפאל קאהאן


המסך מבוסס על פאנל סופר AMOLED של סמסונג - בעל רזולוציה FHD. גודלו 5.9 אינץ' שזה 0.2 אינץ' פחות מהאייפון 13 או הסמסונג גלקסי S22. הוא מציע קצב רענון גבוה של עד 120 הרץ שמסייע לתחושת הניווט הזריזה בממשק, ישנו מנגנון שמאפשר למכשיר לבחור בין קצבי רענון של 60 או 90 הרץ בהתאמה בנוסף לקצב המקסימלי לשימור הסוללה, אבל אצל המתחרים המנגנון הזה קצת יותר דינמי ויכול לרדת עד 1 הרץ (תיאורטית). בנוסף אסוס חשבו על פלח קטן מאוד באוכלוסיה שרגיש לקצב הרענון הגבוה של מסכי אמולד וסובל מכאבי ראש ועיניים בשימוש ממושך והוסיפו מנגנון שמאפשר לנטרל את הבעיה, אם כי זה מעט פוגע באיכות התצוגה ועובד רק בקצב רענון של 60 הרץ. לקינוח, הבהירות כאן מגיעה לכ-1,100 ניט שזה די והותר לתצוגה בהירה גם באור שמש מלא וכמובן שיש תמיכה ב-HDR 10 פלוס לתכני מדיה. בסך הכל המסך מצוין ומתחרה בקלות עם מסכי האייפון וסמסונג, הדבר היחיד שיש לי לומר עליו זה שהמכשיר מגיע עם תצוגה רגילה של הגופנים ושל המסך - כלומר זה עשוי להיראות לכם קטן - מאוד - צריך להגדיל את התצוגה ידנית עבור מי שמתקשה לראות עצמים קטנים.


המסך עם פאנל מעולה, רפאל קאהאן המסך עם פאנל מעולה | רפאל קאהאן המסך עם פאנל מעולה, רפאל קאהאן


ועכשיו לנקודה המרשימה באמת של הזנפון - הסוללה. היא לא הכי גדולה, עם 4.300 מיליאמפר שעה, אבל היא מחזיקה המון. באמת המון. הצלחתי להגיע ליומיים וחצי שימוש רצופים לפני שנדרשתי לטעון אותה מחדש. אמנם זה היה בשימוש בסיסי בלבד עם מעט ניווט בווייז ובמפות, שימוש במצלמה ובווטסאפ בעיקר וללא ניגון של מדיה או שיטוט במדיה חברתית, אבל זה עדיין מרשים מאוד. זה לא לגמרי מפתיע. המסך הוא זללן האנרגיה מספר 1 בכל טלפון, ככל שהוא קטן יותר כך גם המכשיר יחזיק יותר זמן. אין כאן טעינה מהירה אמיתית והיא מגיע לעוצמה של 30 וואט בלבד. אין כאן גם טעינה אלחוטית וזה דווקא חבל למכשיר ברמת המחיר הזו.


הרמקולים מספקים איכות שמע מעולה וחזקה, רפאל קאהאן הרמקולים מספקים איכות שמע מעולה וחזקה | רפאל קאהאן הרמקולים מספקים איכות שמע מעולה וחזקה, רפאל קאהאן

לניגון מדיה תמצאו כאן זוג רמקולי סטריאו, אחד בתחתית המכשיר והשני באפרכסת, איכות הצליל טובה מאוד עם בס איכותי באופן מפתיע גם בזכות כוונון דרך אפליקציית הסאונד של Dirac שאחראית על איכות השמע. ישנו גם מצב "חוץ" שמגביר את עוצמת הקול אבל כמובן שזה על חשבון האיכות. עם זאת, זה יאפשר לכם להשתמש בו כדיבורית גם ברחוב או ברכב. לסיכום, החומרה של הזנפון באמת ברמה אחת מעל רוב המתחרים גם מבחינת העוצמה והאיכות וגם מבחינת השילוב שלה. זה לא רק רשימה של רכיבים כמו אצל הרבה מתחרים סינים למשל - אלא יש כאן מחשבה על כיצד הם מסייעים למשתמש ביום-יום וזה משהו שהיינו רוצים לראות יותר.

תוכנה: ממשק נקי, נוח ומהיר, אבל למה רק שני עדכונים?

ממשק ההפעלה הוותיק של אסוס עבר הרבה מאוד תהפוכות מאז הושק לפני כמעט עשור - ה-ZenUI נמצא בגרסתו ה-9 כיום - והוא שומר על היתרון העיקרי שלו תצורה שנראית כמעט אחת לאחת לממשק אנדרואיד נקי בגרסת גוגל. מערכת ההפעלה מתחתיו היא אנדרואיד 12 וזה מצוין והכל אבל יש לי ביקורת אחת שמאוד עיצבנה אותי. אסוס מציעה רק שנתיים של עדכוני מערכת. כלומר שאחרי שנתיים תישארו תקועים עם אנדרואיד (ככל הנראה 14) ולמעשה המכשיר אולי יוכל לעבוד עוד שנה-שנתיים לכל היותר וגם זה לא בצורה אופטימלית. כיום כמעט כל המתחרים, סמסונג, אפל, גוגל, אפילו Oppo ושיאומי, מציעים עדכוני תוכנה שנעים בין שלוש לשבע שנים (אצל אפל) לפחות. במחיר שבו קונים מכשיר דגל זה די מתבקש, בעיקר שהחומרה מאפשרת בקלות למכשיר כזה לעבוד בלי בעיה לפחות ארבע עד חמש שנים. נקווה שאסוס תפנים את הנושא ותבין שזהו עקב אכילס די משמעותי למכשיר שהוא בסך הכל מוצלח למדי.


כפתור חכם לממשק, רפאל קאהאן כפתור חכם לממשק | רפאל קאהאן כפתור חכם לממשק, רפאל קאהאן


מעבר לכך, הממשק של אסוס קל לשימוש ולא כולל יותר מכמה אפליקציות נוספות מעבר לאלו של גוגל. כמו למשל גלריה, מזג אוויר, מנהל קבצים, מחשבון, רשמקול, שעון. בקיצור בעיקר כאלו שימושיות יחסית. אסוס הטמינה בכפתור ההפעלה תכונת כפתור חכם (המכונה כאן משום מה מפתח) שמאפשרת להגדיר פעולות כגון פתיחת אפליקציה או גוגל אסיסטנט, ניווט בממשק הדפדפן או חזרה לדף הבית על ידי החלקה, החזקה או לחיצה כפולה. אין לו הרבה מאוד אפשרויות ואי אפשר להגדיר אותו לשימוש בתוך אפליקציות למעט בדפדפן וזה חבל. ניתן גם להגדיר פעולות מהירות על ידי הקשה כפולה על גב המכשיר - כמו למשל להדליק את הפנס או את אפליקציית הצילום. זה אגב יותר שימושי - הדלקת פנס זו תכונה שלא מספיק מוערכת בסמארטפונים. מעבר לכך ישנה גם אפשרות להפעיל מגירת הפעלה מהירה בצד המסך עם אפליקציות שבהם אתם עושים שימוש תדיר. אני לא מצאתי בזה שימוש אבל למי שזה חשוב אז זה קיים. אם אתם גיימרים תמצאו כאן גם אפליקציית ניהול הגדרות גיימינג שמגיעה ישירות מהרוג פון אבל עם פחות אפשרויות התאמה. בסך הכל מדובר בממשק נוח, שימושי ומהיר ואילולא מגבלת העדכונים הייתי באמת נותן לו את הציון הכי טוב שאפשר.


ממשק נקי כמו אצל גוגל, רפאל קאהאן ממשק נקי כמו אצל גוגל | רפאל קאהאן ממשק נקי כמו אצל גוגל, רפאל קאהאן


מצלמה: בסיסית אבל טובה מאוד ויש לה גם גימבול

מפאת גודלו הפיזי של המכשיר אסוס לא יכלה כנראה לדחוס יותר משני חיישנים בטלפון. אז היא דאגה שאלה שכן מורכבים כאן יספקו איכות צילום גבוהה. הגימיק העיקרי כאן הוא גימבול מובנה. מדובר במנגנון ייצוב תמונה אופטי בן שישה צירים, הוא יותר שימושי בצילום וידאו, אבל גם בסטילס הוא מאפשר לכם לשמור על זווית צילום גם אם תחזיקו אותו הפוך, ובאופן כללי הוא מספק יציבות בכל מצב אפילו אם אתם מצלמים תוך כדי תנועה. אם אתם מצלמים בהליכה או בריצה אתם תבינו למה אני מתכוון.


שתי עדשות אבל אין זום, רפאל קאהאן שתי עדשות אבל אין זום | רפאל קאהאן שתי עדשות אבל אין זום, רפאל קאהאן


החיישן הראשי של סוני מציע רזולוציה של 50 מגה-פיקסל עם חיבור של ארבע פיקסלים לאחד לטובת בהירות גבוהה. המיקוד מהיר ומאפשר לכם לעבור ממושא צילום אחד לאחר במהירות. זה מאוד שימושי בצילום של ילדים וחיות מחמד למשל. עם זאת אין כאן זום, כלומר יש הגדלה של עד פי 2, אבל זהו. לא היה מקום במכשיר ליותר מזה כנראה. בסך הכל איכות הצילום מצוינת, הצבעים טבעיים והטווח הדינמי רחב ומדויק. מצב הלילה עושה עבודה מצוינת בתאורה קשה, אבל אל תסירו אותו כי אז תראו שהמצלמה מתקשה מאוד בצילום בתנאי תאורה אפלים, למזלכם אסוס הפעילו אותו כברירת מחדל.


גימבול מובנה לייצוב תמונה, רפאל קאהאן גימבול מובנה לייצוב תמונה | רפאל קאהאן גימבול מובנה לייצוב תמונה, רפאל קאהאן


החיישן המשני בן 12 מגה-פיקסל מיועד לצילומי זווית רחבה וגם הוא מתוצרת סוני. למעשה הוא כבר הורכב בדגם הקודם של הזנפון וגם אז עשה עבודה טובה. הצילומים מספקים איכות גבוהה וללא עיוותים מיותרים בשוליים. תוכלו בקלות לצלם נופים או קבוצות גדולות של אנשים. מה שכן הגימבול של החיישן הראשי לא פועל בה ואין לה גם ייצוב תמונה אופטי. רוחב השדה שלה הוא 113 מעלות בלבד שזה קצת מוגבל ביחס לתחרות.


מצלמת סלפי מצוינת, רפאל קאהאן מצלמת סלפי מצוינת | רפאל קאהאן מצלמת סלפי מצוינת, רפאל קאהאן


צילומי הדיוקן כאן עשויים לאכזב כאלה שאוהבים טשטוש רקע חזק - האלגוריתם של אסוס מאוד עדין מהבחינה הזו, אבל לא מצאתי בו בעיה, הפרדת הפנים והגוף מהרקע נראית טבעית מאוד. מצלמת הסלפי בת ה-12 מגה-פיקסל מספקת ביצועים מעולים לסוגה, ואפשר לצלם איתה וידאו באיכות של עד 4K שזה יחסית לא שכיח. בכלל איכות צילום הווידאו מצוינת בכל רזולוציה ומגיעה ל-8K ב-24 פריימים לשניה. מצב הגימבול עובד מעולה בצילום וידאו וניתן להגיע לאיכות צילום של מצלמת אקשן כמו גו-פרו בקלות. מעולה לחובבי ספורט אתגרי או אקסטרים.

סיכום ואלטרנטיבות: סמארטפון מצוין אבל מגבלת העדכונים היא מינוס רציני

כאמור אין לזנפון מתחרים אמיתיים למעט האייפון 13 (בקרוב 14) או הסמסונג גלקסי S22 הבסיסי, ישנו גם הפיקסל 6 של גוגל אבל הוא לא מיובא רשמית לישראל גם אם ניתן למצוא אותו ביבוא מקביל. אסוס מוכרים את הדגם הבסיסי של הזנפון בכ-3,000 שקל, גרסת ה-256 ג''ב אחסון בכ-3,200 שקל ואת הגרסה הבכירה ב-3,500 שקל. זה אותו הכסף שמאפשר לכם לרכוש את המתחרים ובמקרים מסוימים (סמסונג) אפילו יותר ממה שצריך. אני שוב אזכיר את עניין העדכונים כי זה קריטי למכשיר כדי שימשיך לפעול בבטיחות וללא בעיות ממשק. שנתיים עדכונים זה פשוט לא מספיק. בטח לא מול האייפון עם שבע שנים וסמסונג עם חמש. אבל יש לזנפון יתרונות משלו בעיקר מצד החומרה המעולה והעמידות היוצאת דופן. כמו כן הגימבול מעולה למי שאוהב לצלם סרטונים ליוטיוב או למשפחה ומצלמת הסטילס מספקת ביצועים שיספקו את רוב המשתמשים. היינו ממליצים על הזנפון רק למי שחשוב לו גוף קומפקטי (מאוד) - לכל השאר - המתחרים יספקו את אותן התכונות בפחות כסף ועם אופק שימוש ארוך הרבה יותר.


תגיות