אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פלטפורמת הגיימינג טוויץ׳ תסדיר את זכויות היוצרים של המוזיקאים בשידורי סטרימינג סטרימינג | צילום: שאטרסטוק

גיימינג

פלטפורמת הגיימינג טוויץ׳ תסדיר את זכויות היוצרים של המוזיקאים בשידורי סטרימינג

ההסכם עליו חתמה החברה עם גורמים בתעשיית המוזיקה עשוי להסדיר את נושא זכויות היוצרים בשידורים על גב הפלטפורמה, ויאפשר ליצור מודלים חדשים של הכנסה ממשחקים ליוצרי המוזיקה

23.09.2021, 16:54 | גיל גוטקין

הסכם ראשון בתחום הסטרימינג העולמי שנחתם בין פלטפורמת הגיימינג טוויץ' (Twitch) לגורמים בתעשיית המוזיקה יביא להסדרת נושא זכויות היוצרים בשידורים על גבי הפלטפורמה ויאפשר לסטרימרים לעשות שימוש במוזיקת המשחק המקורית.

קראו עוד בכלכליסט:

כמעט כל מי שמעורב בתעשיית הסטרימינג, בדגש על צפייה בשידורי סטרימינג של משחקי מחשב, מכיר את בעיית זכויות היוצרים של מוזיקה שמתנגנת בזמן המשחקים האלה. החברה המפתחת קונה את הזכויות למוזיקה שמתנגנת במשחק, אבל הסטרימרים הפרטיים שמשדרים את עצמם כאשר המוזיקה מתנגנת במהלך השידורים, לא חתמו על שום חוזה מול בעלי הזכויות, ובעצם אינם משלמים להם על השימוש שהם עושים במוזיקה הזו, ובעיקר, ברווחים שהם עושים תוך כדי השמעת המוזיקה. 

משחק בסטרימינג , צילום: The Verge משחק בסטרימינג | צילום: The Verge משחק בסטרימינג , צילום: The Verge

לא מעט משחקים פופולריים פותרים את הבעיה הזו על ידי הפעלת "מצב סטרימר", שבו המוזיקה שיש עליה זכויות מוחלפת במוזיקה גנרית כלשהי שמותר להשמיע ללא תשלום תמלוגים, מה שהפך לתופעה די מוכרת של "מוזיקת מעליות" משעממת בזמן צפייה בשידורי משחקים.

כבר שנים שתעשיית המוזיקה מנסה לעשות סדר בעניין הזה, ובעיקר מורידה עוד ועוד שידורים שמפרים את הזכויות. אחרי מאות אלפי דרישות להורדת סרטונים רבים, שלחה תעשיית המוזיקה האמריקאית מכתב התראה לפלטפורמת הסטרימינג המובילה והגדולה בעולם, טוויץ', שבו היא מציינת "התעלמות מתמשכת מהפרת זכויות היוצרים ע"י המשמשים בפלטפורמה, תוך כדי שהיא, והמשתמשים, גורפים רווחים באמצעות השימוש במוזיקה המדוברת".

בניסיון לפתור את הבעיה, טוויץ' השיקה בסוף 2020 את שירות המוזיקה ברשיון שלה, שאמור להקל על המשתמשים להשתמש אך ורק במוזיקה שמותרת להשמעה בטוויץ' או לשלם כראוי על שימוש במוזיקה אחרת. אבל מבחינת ארגוני המוזיקאים עדיין מדובר בצעד שממשיך להפר את הזכויות שלהם, בעיקר הזכויות הנקראות Synch rights, זכויות שימוש במוזיקה כשהיא מוצמדת לתמונות וסרטוני וידאו.

גם פייסבוק חתמה על הסכמים עם תעשיית המוזיקה כדי להגן על משתמשים שמעלים סרטונים עם מוזיקה מפני תביעות, ובניגוד לטוויץ', ההסכמים האלה גם כוללים מוזיקה מחברות התקליטים הגדולות והמוכרות כמו וורנר וסוני. יוטיוב, לעומת זאת, משתמשת במערכת שנקראת Content ID שסורקת כל סרטון ומורידה אותו, או מבטלת את הסאונד שלו, ברגע שנעשה שימוש במוזיקה שמוגנת בזכויות. המערכת מסוגלת לבצע זאת גם על סרטונים שמשודרים בלייב, ולחתוך את השידור ברגע שמבוצעת הפרה. המערכת הזו בעייתית מאוד, והרבה פעמים מורידה סרטונים למרות שנעשה במוזיקה שימוש מותר, כמו למשל למטרות ביקורת.

אתמול (שלישי) הודיעה טוויץ' שהיא חתמה על הסכם ראשוני עם איגוד מפיצי המוזיקה הלאומי האמריקאי שיצור שיתופי פעולה בין שני הצדדים. פרטי החוזה עדיין לא ברורים לגמרי, אבל על פי ההודעה של טוויץ', הוא "יעזור ליצור מודלים חדשים של הכנסה ממשחקים ליוצרי המוזיקה".

אחרי הטונים הגבוהים של החודשים הגבוהים, שני הצדדים נשמעו אתמול מפוייסים, והוציאו הודעות לגבי שיתוף הפעולה החשוב, שיאפשר לכולם להרוויח ולשדר את השידור האיכותי ביותר, כולל המוזיקה המקורית. טוויץ' הודיעה שבשבועות הקרובים היא תפרסם פרטים נוספים על ההסכם, אבל נראה שבכל מקרה לא מדובר בסופו של הסיפור, בעיקר בגלל חוקי זכויות שונים במדינות העולם, מה שיצריך ככל הנראה הסכמים פרטניים בכל מדינה ומדינה. 

ולמרות זאת, מדובר בהסכם חשוב שמבסס את הזכות של מוזיקאים לקבל תמלוגים בכל פעם שהמוזיקה שלהם מושמעת בשידור סטרימינג, במיוחד כזה שמניב רווחים לא מעטים לשחקן שמשדר ולפלטפורמה בה השידור מבוצע.


תגיות