אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחפשים דירה בקומה גבוהה בגלל 7 באוקטובר? היא לא בהכרח בטוחה יותר דירת גן (ארכיון) | צילום: שאטרסטוק

מחפשים דירה בקומה גבוהה בגלל 7 באוקטובר? היא לא בהכרח בטוחה יותר

תמונות האימה מיישובי העוטף לא מרפות. הפלישה האלימה לבתים צמודי הקרקע, היישובים שנחרבו לחלוטין והביזה וההרג במושבים הפסטורליים נחקקו לכולנו בזיכרון - ומשפיעים גם על שוק הנדל"ן. יותר ויותר מתעניינים ברכישת דירות חדשות מחפשים פנטהאוז, עם 29% מהמתעניינים. אך האם הן בהכרח בטוחות יותר? לטענת המומחים - לא בהכרח

01.01.2024, 09:00 | דרור ניר קסטל, מרכז הנדל"ן

מלחמת "חרבות ברזל" שינתה לחלוטין את שוק הנדל"ן. פרויקטים קפאו, עסקאות בוטלו, ומאות אלפי פועלים פלסטינים עדיין מחכים לחזור לעבודה. עם זאת, עסקאות עדיין נעשות גם בימי מלחמה, ועל פי נתונים שהגיעו לידי "מרכז הנדל"ן" - כבר ניתן לראות את השינוי במגמות הרכישה של הקונים.

על פי נתוני חברת אלדר שיווק, מאז שהחלה מלחמת "חרבות ברזל" פחתה משמעותית ההתעניינות בדירות גן, אך דווקא הביקוש למיני-פנהאוזים - עלה. לפי הנתונים, כ-23% מתוך כ-45 אלף המתעניינים מתחילת 2023 ועד ל-1 באוקטובר, בחנו רכישה של דירת גן או מיני פנטהאוז (16% דירות גן, 7% מיני פנטהאוז). לעומת זאת, מ-1 באוקטובר ועד ל-23 בדצמבר נרשמה צניחה ברמת ההתעניינות בדירות גן לכ-11% בלבד, לצד התעניינות של 29% בדירות מיני פנטהאוז.

הן מיני-פנטהאוזים והן דירות גן נחשבים לנכסים ייחודיים, הנמכרים ברמת מחיר דומה: גבוהה יותר מהדירות הסטנדרטיות בבניין, ונמוכה מהדירה היקרה בפרויקט, שהיא דירת הפנטהאוז. מאז ה-7 באוקטובר מדווחים באלדר שיווק כי ישנה מגמה של רתיעה מדירות גן, לצד עלייה בביקוש לדירות בקומות גבוהות - מיני פנטהאוזים ואף פנטהאוזים.

רוני כהן, מנכ"ל אלדר שיווק , צילום: אוראל כהן רוני כהן, מנכ"ל אלדר שיווק | צילום: אוראל כהן רוני כהן, מנכ"ל אלדר שיווק , צילום: אוראל כהן

לדברי גורמים בחברה, דירות גן הן מוצר מבוקש מצד רוכשים שחלום בית צמוד קרקע בעיר מגוריהם אינו בהישג ידם, אולם כשמהתעניינים נשאלו על כך, הם קישרו את הבחירה שלהם בתחושת הביטחון. באלדר מעריכים כי אירוע הפלישה של ה-7 באוקטובר, אשר כלל חדירה למאות בתים צמודי קרקע, הוביל לצניחה בפופולריות של המגורים בקומת הקרקע.

מומחים: הסיכון במגורים בגובה דווקא גדול יותר

מרבית המומחים מעריכים כי דווקא מגורים בקומה גבוהה עלולים להיות מסוכנים יותר במקרה חירום, או בזמן שיבוש מערכות הנגרם מפגיעת רקטה. בתרחישי קיצון כמו הפסקת חשמל, פיצוץ בלון גז או הצפה עקב פגיעה במערכות המים, הסיכון לדיירי הקומות הגבוהות גבוה יותר, שכן הקומות הגבוהות פחות נגישות להגעה מהירה של כוחות ההצלה.

"מיני פנטהאוז הוא יותר מסוכן", קובעת פרופ' רחל אלתרמן, מתכננת ערים, משפטנית, וחוקרת בכירה במוסד נאמן למחקר מדיניות לאומית בטכניון. "טילים פירושם גם אש, והם פוגעים במערכות. באש לכאורה מבחינה הנדסית אין בעיה, אבל יש ילדים למטה. לא רק שלך אלא של כל הבניין. אבא ואמא צריכים להחליט אם לרוץ למטה או להישאר בממ"ד. אם רצים למטה אין יותר הגנת אש, היא מופרת, ואז יש יניקה של האש לתוך כל המגדל. כמו כן, אין לכוחות כיבוי האש בישראל סולמות באורכים מתאימים על מנת להגיע למעלה".

"לכאורה, מבחינה קונסטרוקטיבית, הממ"דים נמצאים בקונסטרוקציה מאוד חזקה. התקנים לגבי מגדלים שצריכים לעמוד ברעידות אדמה פלוס רוח הם מחמירים, אבל המון שנים אני מנסה להסביר שהבעיה היא לא הקונסטרוקציה של הממ"ד - אלא הפאניקה", היא מוסיפה. "בשביל זה צריך ללכת לדמוגרפיה הישראלית. בכל מגדל בישראל יש הרבה יותר ילדים מבארצות אחרות. במקרה חירום, יש סיכוי גבוה לסיטואציה שבה המשפחה במיני פנטהאוז - ואחד הילדים נמצא למטה".

נכתב על ידי מערכת מרכז הנדל"ן


תגיות