אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מכירות השמפניה בשיא – אבל טעמה עלול להשתנות לעד בגלל משבר האקלים שמפניה | צילום: Dave Kotinsky | Getty

מכירות השמפניה בשיא – אבל טעמה עלול להשתנות לעד בגלל משבר האקלים

הטמפרטורות הנוסקות עלולות להפוך את חבל שמפיין בצרפת לבלתי כשיר לייצור היין המבעבע שכל כך מזוהה עמו, וכבר היום יש המעידים שטעמו וצבעו השתנו; גם תעשיית היין במקומות אחרים מושפעת לרעה; ומי דווקא יכול להרוויח מכל זה?

12.08.2023, 08:04 | שני אשכנזי

יותר מ-325 מיליון בקבוקי שמפניה בשווי 6 מיליארד יורו עשו בשנה שעברה את דרכם מחבל שמפיין שבצרפת לרחבי העולם, במיוחד למדינות בהן הוא פופולרי במיוחד: ארה"ב, בריטניה ויפן. הצרכנים בעולם נוהרים ומכירות היין המבעבע היוקרתי והחגיגי - היחיד שמורשה לשאת את השם והמיתוג "שמפניה" - נמצאות בשיאן, ויש רק בעיה אחת: הטמפרטורות הנוסקות באירופה ושינויי האקלים להם גרמה האנושות, מעלים חשש שאזור השמפניה של צרפת עלול להפוך לבלתי כשיר לייצורו.

על פי דו"ח S&P Global Sustainable1, חשיפת איזור שמפיין לסיכון פיזי הנגרם מבצורת צפויה לזנק בחדות עד 2050, מה שמציב בעיות חמורות עבור הכרמים התלויים בעונת הגשמים השנתית. הדו"ח מדרג אזורים בסולם של 1-100, כאשר ציון 100 מייצג חשיפה מרבית לסיכון. הסיכון לבצורת בשמפיין יעלה מהרמה הנוכחית של 16 ל-43 עד 2050, ואז יוכפל ל-88 עד העשור של שנת 2090.

בצורת היא לא הגורם היחיד שיכול לפגוע בייצור השמפניה. אירועי מזג אוויר קיצוניים הולכים ומתרבים, וגם הופכים ממושכים וקיצוניים יותר. בשנים האחרונות אירועי שרב, שריפות ושטפונות הופכים תכופים יותר ברחבי העולם ומצליחים לפגוע ביבולים. כל אלו עלולים לפגוע גם באיכות יין השמפניה. החום, למשל, יכול לשנות את חומציות הענבים ולפגום ברעננות השמפניה.


שמפניה Moet , צילום: רויטרס שמפניה Moet | צילום: רויטרס שמפניה Moet , צילום: רויטרס


יחודיות השמפניה, היא באזור הגידול. יצרנים המשווקים יין מבעבע ברחבי העולם לא יכולים לכנותו "שמפניה", אם אינו מיוצר במחוז שמפיין - זאת בשל פרקטיקות הגידול באזור, זני הענבים, הקרקע והאקלים של איזור גידולם ובראש ובראשונה המסורת. אלא שכעת, בצל האקלים המתחמם, היצרנים יצטרכו להסתגל כדי לשרוד שכן השינויים דוגמת התמעטות הגשמים עשויים לשנות את טעם השמפניה. השאלה הגדולה היא, האם אחרי אותו תהליך הסתגלות, השמפניה של שנת 2050 עדיין תהיה אותה שמפניה - כזו הנמזגת לכוסות בחגיגיות כיום. יש מי שטוען שכבר היום, השינוי האקלימי מורגש בטעם. מבקר השמפניה טום היוסון אמר בראיון ל-CNBC כי "מבחינת הטעם, לשמפניה היום מאפיינים של פרי בשל יותר", וכי צבע היין הפך "שקוף יותר".

הענבים מתבגרים מהר מדי

מחוז שמפיין אינו היחיד שנאלץ לצפות בענבי הכרם סופגים בגופם את שינויי האקלים. בספרד דיווחו יקבים במהלך 2022 על בציר מוקדם בשל החום הכבד שמשבש את דפוסי הבשלות של היין, עקב הטמפרטורות הקיצוניות באירופה.

ייננים מחפשים את האיזון המושלם בין סוכר וחומציות, אך כאשר הענבים מתבגרים מהר מדי (או לאט מדי), התנאים בסביבת הגידול יכולים להפוך אותם לפחות אידיאלים עבור יין איכותי. למעשה, על פי מחקר שפורסם בכתב העת Nature Geoscience, אזורי גידול ענבים ברחבי חצי האי האיברי צפויים לרדת בהיקף שטחם בין 25% ל-99% עד 2050, עקב מחסור חמור במים שהופכך את הקרקע לבלתי מתאימה לגידול גפנים.

גם בקליפורניה, אחד מאזורי היין המוערכים בעולם, מתמודדים המגדלים עם מחסור במים. למעשה, המגדלים באזור סבורים שהבצורת הנוכחית היא התרחבות של זו שחווה האזור בשנים 2016-2012. בגרמניה, Eiswein ("יין קרח"), הוא מוצר מקומי ייחודי המיוצר כאשר הענבים נותרים לקפוא על הגפן במזג האוויר הקר. ההליך הזה זה מרכז את הטעם והחומציות, ומקנה ליין את ייחודו. אם תנאי האקלים אינם קרים מספיק, הייצור עלול להיפגע. השפעות שינויי האקלים כבר משנות את תעשיית היין של אוסטריה, שכן עליית הטמפרטורות בקיץ פירושה שיינות רבים מאבדים חומציות וטעמם פחות טרי.

בזמן שייננים ברחבי העולם יאלצו לחשב מסלול מחדש ולחשוב כיצד להסתגל לאקלים המשתנה, יש גם מי שירוויח: מדינות קרות שכיום אינן מצטיינות בגידול יין, עשויות לשמש בית לזנים פופולריים ממחוזות אחרים. לפי מחקר שנערך במגזר היין בבריטניה בהובלת פרופ' פרופסור סטיבן דורלינג ופורסם בשנה שעברה, שינויי האקלים עלולים לגרום לבריטניה להשתלט על אזורי גידול היין העיקריים של שמפניה ובורגונדי בצרפת.

וכך, ייתכן שבריטניה תהפוך לשחקנית מרכזית בייצור יין איכותי. בהסתכלות על תחזיות האקלים, חוקרים אמרו שהטמפרטורות באזורי גידול היין בבריטניה עשויות לעלות ב-1.4 מעלות צלזיוס עד 2040 - בנוסף לעלייה של מעלה אחת מאז שנות ה-80. זה אומר שכמות הסוכר בענבי בריטניה תהיה עקבית יותר עם איכות יין טובה יותר ותכולת אלכוהול גבוהה יותר. "הייצור כאן בבריטניה הצליח לייצר יינות מבעבעים בסגנון שדומה מאוד לאלה המיוצרים בשמפניה", אמר דורלינג.

החוקרים אף ציינו שהאזורים הטובים ביותר לגידול ענבי פינו נואר ושרדונה - שניים ממרכיבי היסוד להכנת שמפניה - יעברו צפונה הרחק מצרפת. פרופ' דורלינג קרא ליצרני היין בבריטניה לשתול יותר גפנים כדי להרוויח מהטמפרטורות הגוברות.

תגיות