אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
וול סטריט הזרימה חמצן לקרנות ההשתלמות: בכמה עלתה הקרן שלכם בינואר? מדד S&P 500 טיפס בינואר ב־6% ומדד נאסד"ק 100 זינק ב־10.6% | צילום: שאטרסטוק

וול סטריט הזרימה חמצן לקרנות ההשתלמות: בכמה עלתה הקרן שלכם בינואר?

קרנות ההשתלמות הגדולות רשמו בינואר תשואה חיובית הודות להשקעות בשוקי ארה"ב. הקרן של ילין לפידות הציגה את תשואת השיא 2.59%, אבל בית ההשקעות כבר מגוון השקעות לאור אי־הוודאות בישראל ובאוקראינה

16.02.2023, 06:00 | אלמוג עזר

התיקון החד שהתרחש בינואר בשוקי המניות שמחוץ לישראל נתן את אותותיו בשוק קרנות ההשתלמות בישראל. הקרנות במסלול הכללי רשמו בחודש החולף עלייה ממוצעת חדה של 2.2%, וזאת על רקע הזינוק במדדי המניות — בעיקר בבורסות בניו יורק. מדד S&P 500 טיפס בינואר ב־6% ומדד נאסד"ק 100 זינק ב־10.6%. זאת לאחר ששנת 2022 היתה מהרעות בשוק ההון, בעקבות הזינוק באינפלציה והעלאות הריבית החדות שביצעו הבנקים המרכזיים ברחבי העולם.

לעומת ארה"ב, השינויים בבורסת תל אביב בינואר התאפיינו במגמה מעורבת יותר. מדד ת"א־35 ירד במהלך החודש ב־1.1% ומדד ת"א־90 השיל 0.5%, אך לעומתם מדד ת"א־צמיחה טיפס ב־3.8%. כך או כך, החשיפה הגבוהה של קרנות ההשתלמות במסלול הכללי לשווקים בחו"ל מנעה מהן לגלוש לטריטוריה של התשואה השלילית בחודש הראשון לשנת 2023.

הקרן שהציגה את התשואה הגבוהה ביותר היא זו של ילין לפידות, שעלתה ב־2.59% בינואר. מדובר באחת הקרנות שרשמו את הירידה החדה ביותר לאורך 2022, כאשר בסיכומה איבדה 8.65% מערכה. היקף הנכסים שקרן זו מנהלת עומד על 14.7 מיליארד שקל והיא כיום הרביעית בגודלה, לאחר שבשנה האחרונה עקפו אותה הקרנות של כלל ושל מור, שמנהלות 18.7 ו־15 מיליארד שקל בהתאמה.

על פי נתוני קבוצת קלי, הקרן של ילין לפידות היא בעלת החשיפה הגבוהה ביותר למניות (46.4%) מקרב הקרנות במסלול הכללי, ולעומת זאת, היא גם הקרן עם החשיפה הנמוכה ביותר לשווקים בחו"ל. לפיכך נשאלת השאלה כיצד הושגה תשואת היתר של הקרן בינואר.

לדברי עומר דגני, סמנכ"ל שיווק ומכירות של ילין לפידות, היתרון היחסי של קרן ההשתלמות בינואר נבע מהחשיפה של הקרן בעיקר למדדי מניות מרכזיים בארה"ב. עוד הוסיף דגני, כי בניגוד למנהלי הקרנות המתחרות, הקרן בניהול ילין לפידות כמעט אינה מחזיקה בנכסים לא סחירים. זאת מאחר שבית ההשקעות סבור כי חלק מהאחזקות הלא סחירות (כמו השקעות בנדל"ן ובחברות טכנולוגיה פרטיות) יעברו שיערוכים כלפי מטה בשנה הקרובה, והליכים אלה יקבעו את הטון אצל המתחרים. "אנחנו מעריכים שזה יהיה הסיפור המרכזי בשנת 2023 בענף ההשקעות הישראלי".

כשבוחנים את המסלול הכללי, שהוא המסלול המרכזי באפיק חיסכון זה, אפשר לראות כי שיעור ההשקעה בנכסים הלא סחירים הגיע ל־26% בסוף 2022 — עלייה משמעותית משיעור של 23% שנה קודם לכן, וזינוק דרמטי בהשוואה לנתון שעמד על 17% בסוף שנת 2018. על פי בדיקת "כלכליסט", דווקא הקרנות שהחזיקו בנכסים לא סחירים בשיעור גבוה השיאו בשנת 2022 תשואה עודפת.

באשר לשאלה מה תהיה המגמה בשנה הקרובה ענה דגני כי "השנה הקרובה תלויה בשינוי בשיעור האינפלציה בארה"ב ובעולם כולו. בנוסף, המצב הגיאו־פוליטי בישראל ובגזרת אוקראינה עשוי גם הוא להשפיע על השווקים. שתי הזירות הללו משקפות אי־ודאות רבה, ולכן פעלנו להרחיב את גיוון ההשקעות על פני סקטורים רבים".

קרן ההשתלמות הגדולה ביותר בענף במונחי הון מנוהל היא עדיין הקרן של אלטשולר שחם, שמנהלת 45.6 מיליארד שקל, לאחר שלאורך שנת 2022 איבדה כמעט 24 מיליארד שקל בעקבות תשואת החסר שלה. קרן זו רשמה בינואר תשואה של 2.49% ומדורגת בחודש זה במקום רביעי אחרי מיטב, אנליסט וילין לפידות.

בטווח הארוך יותר של שלוש שנים הניבו קרנות ההשתלמות תשואה ממוצעת של 13.1%. בתקופה זו מובילה הקרן של מור, שמציגה תשואה של 22.9%. מור היא גם המצטיינת של 2022 עם התשואה השלילית הנמוכה ביותר של 6.13%. אולם החשיפה הנמוכה שלה למניות — הנמוכה ביותר מקרב הקרנות במסלול הכללי, בשיעור של 38.7% — היא שמנעה ממנה להציג תשואה גבוהה בינואר. לכן סיכמה מור את החודש שעבר בעלייה של 1.89% בלבד, והיא מדורגת במקום התשיעי מבין עשר קרנות, וסוגרת את הרשימה הקרן של כלל עם תשואה של 1.81% בלבד. את התשואה הנמוכה ביותר בשלוש השנים האחרונות רשמה הקרן של אלטשולר שחם עם 4.89%.

תגיות