אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גלי ההדף מאוקראינה כמעט לא מורגשים באחוזת בית מדדים בית השקעות זירת הנדלן | צילום: AhmadArdity/Pixabay

גלי ההדף מאוקראינה כמעט לא מורגשים באחוזת בית

רק חברות מעטות, שנסחרות בבורסה המקומית, משלמות כרגע מחיר על פעילותן באזורי הלחימה, ובהן חברת התוכנה גרופ 107 שמרכז פעילותה באוקראינה. מנגד, המכירות של החברות הביטחוניות הציבוריות עין שלישית מערכות ואלביט מערכות צפויות לעלות

02.03.2022, 07:00 | חזי שטרנליכט

המחיר הישיר שגובה המלחמה באוקראינה מהמשקיעים בבורסת תל אביב הוא מוגבל למדי. רק כמה חברות מושפעות לשלילה מההתפתחויות, ומנגד יש אחרות שמניותיהן מגיבות בעליות שערים, וזאת בשל פוטנציאל עקיף לשיפור בתוצאות הכספיות שלהן. בעוד הבורסות בעולם נסחרות במגמה שלילית מאז החלה הלחימה - שבאה בהמשך לתקופה של ירידות שערים מסיבות שאינן קשורות למשבר - היקף החברות הנפגעות בבורסה המקומית מלמד על ההשפעה המוגבלת של המצב.

קראו עוד בכלכליסט:


גרופ 107: מעבירה פעילות לפולין

עם החברות הציבוריות, שמושפעות בצורה הישירה ביותר מהמצב באירופה, נמנית חברת התוכנה גרופ 107 , שבינואר האחרון ציינה שנה ראשונה למסחר במניותיה בתל אביב. החברה, העוסקת בפיתוח תוכנה בתחום הפינטק ומתן שירותי גיוס כוח אדם להייטק, מעסיקה יותר מ־300 עובדים, מרביתם באוקראינה, בעוד בישראל יש לה צוות מצומצם של 10 עובדים. אדי כץ, אחד משני בעלי המניות הגדולים בחברה (23.8%), המכהן כמנכ"ל ודירקטור בגרופ 107, אמר אתמול ל"כלכליסט": "אנחנו פועלים כיום בלבוב, ומזלנו שנערכנו בזמן. הקמנו אתר בפולין, עם חדרי עבודה לצוותים שיעברו לשם, וגרמנו לאנשים לעזוב מאוקראינה לפולין. רבים מהעובדים שלנו הביאו את המשפחות ללבוב לפני שהתחיל הבלגן. זה היה המזל שהוביל לפגיעה מינימלית".

העיר לבוב נמצאת בקרבת גבול אוקראינה עם פולין. בנוסף מחזיקה גרופ 107 אתר בעיר סמוכה נוספת, דרומית ללבוב. לדברי כץ, "לבוב בטוחה יחסית. פונות אלינו הרבה חברות הייטק מאוקראינה, שצריכות עזרה במציאת מחסה לעובדים שלהן. המשרדים שלנו גדולים מאוד ומאכלסים אנשים שישנים שם, ואנחנו מספקים להם כל מה שצריך. אני מקווה שהמצב לא יחריף עד כדי השפעה על העיר". לדברי כץ, ובהמשך לדיווח העדכני של גרופ 107 משלשום, החברה מספקת ללקוחותיה את השירותים באופן מלא, גם אם היא מתקשה להעריך את המשך ההתפתחויות באוקראינה.

המשקיעים בחברה סבלניים פחות, ואתמול היה מסחר זעום במניות גרופ 107, אחרי שבשלושת הימים הקודמים היא קרסה ב־28.7% במצטבר. שווי השוק הנוכחי של החברה עומד על 67.2 מיליון שקל.

אדי כץ מנכ"ל גרופ 107, צילום: גיא ירוסלבסקי אדי כץ מנכ"ל גרופ 107 | צילום: גיא ירוסלבסקי אדי כץ מנכ"ל גרופ 107, צילום: גיא ירוסלבסקי


אבגול: סובלת מקריסת הרובל

חברה נוספת, גדולה יותר בהיקפי הפעילות הגלובלית שלה, אך חשופה פחות מגרופ 107 למשבר בין המדינות, היא אבגול . החברה היא יצרנית של בדים לא־ארוגים, ומניותיה ירדו אתמול ב־5.1% לשווי שוק של 752 מיליון שקל. אבגול, שיש לה פעילות ייצור ברוסיה, פרסמה אתמול דיווח מפורט למשקיעים ומעריכה בו שהקריסה בשער הרובל תקטין את השווי החשבונאי של ההשקעה שלה ברוסיה ב־16 מיליון דולר.

ההשפעה לא תפגע ביכולת העמידה של אבגול באמות המידה הפיננסיות מול נושיה, והשלכות שערי המטבע - אם לא תהיה התאוששות ברובל - ישפיעו לשלילה במיליון דולר על המכירות שלה ברבעון הראשון של השנה הנוכחית. הכנסות החברה ב־2021 עמדו על 471 מיליון דולר. לקריסת הרובל יכולה להיות גם השפעה מאזנת על הפעילות הרוסית של החברה, שכן ההוצאות במדינה נקובות במטבע זה. בכל הנוגע למגבלות על היבוא והיצוא מרוסיה, מציינים באבגול, כי לנוכח הסנקציות המוטלות עליה לפי שעה הפעילות ברוסיה מתנהלת כסדרה ולא ידועות לה השלכות נוספות.

UMI: סניפים בערים מופגזות

חברה נוספת, שחשופה במידה לא פחותה למשבר באוקראינה, אך משפיעה על המשקיעים רק דרך שוק החוב, היא יבואנית הרכב UMI. לחברה אין מניות נסחרות, אלא ארבע סדרות של איגרות חוב, שמהן נותרו לפדיון מצרפי 1.35 מיליארד שקל. החברה המייבאת לישראל את רכבי שברולט, קאדילק ואיסוזו, ומנהלת פעילות משמעותית בתחומי הליסינג והשכרת הרכב בישראל ובאוקראינה, וזאת באמצעות אוויס אוקראינה, עם סניפים בקייב, לבוב, אודסה, חרקוב ודנייפרו. חלק מהערים כבר מכותרות ומופגזות בידי הצבא הרוסי. ל־UMI צוות של 120 עובדים באוקראינה, והיקף ההשקעה שלה במדינה, נכון לסוף 2021, הוערך ב־120 מיליון שקל. סך המאזן של החברה נכון לרבעון השלישי (הדו"ח השנתי טרם פורסם), עומד על 4.65 מיליארד שקל, וההון העצמי שלה הסתכם ב־1.04 מיליארד שקל. ההכנסות מאוקראינה היוו כ־1.68% מסך הכנסות UMI באותה תקופה, שהסתכמו ב-3.1 מיליארד שקל. הרווח התפעולי המגזרי עמד על 4.3% מהרווח התפעולי של החברה.

יו"ר UMI דוד עיני, צילום: אסנת רום יו"ר UMI דוד עיני | צילום: אסנת רום יו"ר UMI דוד עיני, צילום: אסנת רום


מירלנד: כספים בבנקים שהוגבלו

בתחום הנדל"ן יש חברה שחשופה דווקא לרוסיה, מירלנד . היא אינה משמעותית במונחי שווי שוק בבורסה, אך מחזיקה בנדל"ן במדינה ויוזמת שם פרויקטי בנייה. לפי עדכון שהעבירה מירלנד היו לה בסוף השנה שעברה 4.5 מיליון דולר בבנקים הרוסיים שהוטלו עליהם מגבלות. בחשבונות החברה מחוץ לרוסיה יש לה 9.8 מיליון דולר, נכון לסוף השבוע האחרון. מניית מירלנד, שירדה אתמול ב־4.5%, השלימה ירידה של 35.5% מתחילת השנה. שווי השוק של החברה, שבעבר היתה חלק מקבוצת כלכלית ירושלים ועברה הסדרי חוב ותספורות, עומד היום על 3 מיליון שקל.

סקופ מערכות: חשבון בצ'כיה בבנק רוסי

ההשלכות השליליות משפיעות גם על קבוצת סקופ מתכות, שבשליטת שמואל שילה (43%), שמייבאת חומרי גלם ומוצרי מתכות ונסחרת בשווי של 1.6 מיליארד שקל. סקופ הודיעה אתמול כי החברה־הבת שלה פרימפול, שפועלת בצ'כיה, עדכנה כי בנק שהיא פועלת מולו שם - שהוא סניף של בנק רוסי שנקלע לקשיי נזילות עקב משיכה מסיבית של פיקדונות על ידי לקוחותיו - הקפיא את פעילותו. לסקופ פיקדון של 5.5 מיליון יורו בבנק, יתרת זכות של 196 אלף יורו ואשראי של 640 אלף יורו. על פניו לא נראה כי מדובר בהשפעה משמעותית על הפעילות של החברה, שיש לה מזומנים והשקעות קצרות טווח של כ־300 מיליון שקל, וזאת נכון לסוף הרבעון השלישי של 2021. המשקיעים שלחו אתמול את מניית סקופ לעלייה של 5%, ומתחילת השנה היא עלתה ב־16.8%. ב־12 החודשים האחרונים עלתה מניית סקופ ב־124%, בעקבות התייקרות מחירי חומרי הגלם בעולם.

אלביט ועין שלישית: התעניינות במוצרים ביטחוניים

אחת החברות שהמלחמה משפיעה לחיוב על מניותיהן היא עין שלישית , שזינקה אתמול ב־31.3%. זאת על רקע דיווח של החברה, ולפיו מורגשת עלייה גדולה בהתעניינות במוצרים הביטחוניים שהיא מייצרת.

חברה אחרת שהושפעה בצורה משמעותית מההתפתחויות היא אלביט מערכות , שמייצרת מערכות הגנה ביטחוניות, לרבות כלי טיס בלתי מאוישים. מניית החברה זינקה ב־16.2% מתחילת השבוע וב־23.2% מתחילת פברואר לשווי שוק של קרוב ל־30 מיליארד שקל.

ICL: צפוי ביקוש גובר לאשלג

גם חברת ICL (לשעבר כיל), שאמנם אינה מושפעת ישירות מהמשבר, עשויה לראות ביקושים גוברים לאשלג - שוק שאוקראינה משחקת בו תפקיד מרכזי. מניית ICL ירדה אתמול ב־3.9%, לאחר תשעה ימי מסחר רצופים שאותם חתמה בעלייה. מתחילת השנה עלתה המניה ב־21%.



תגיות