אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חדשות רעות ל-NSO: ארה"ב מחריפה המלחמה ברוגלות נשיא ארה"ב ג'ו ביידן | צילום: The White House

חדשות רעות ל-NSO: ארה"ב מחריפה המלחמה ברוגלות

צו נשיאותי שפרסם השבוע נשיא ארה"ב ג'ו ביידן אוסר על גופי ממשל להשתמש בתוכנות ריגול מסחריות "שמהוות סיכון ביטחוני לממשלת ארה"ב". החברה הישראלית לא הוזכרה בצו, שיקשה עליה עוד יותר לצאת מהרשימה השחורה של הממשל

28.03.2023, 21:59 | עומר כביר

הממשל האמריקאי מחריף את המאבק בתוכנות ריגול, ובפרט בפגסוס של NSO הישראלית: צו נשיאותי שפרסם השבוע נשיא ארה"ב ג'ו ביידן אוסר על גופי ממשל פדרלי להשתמש בתוכנות ריגול מסחריות "שמהוות סיכון ביטחוני משמעותי לממשלת ארה"ב, או שיש סיכון משמעותי לשימוש לא ראוי בהן על ידי ממשלות זרות".

במקביל, הודיע הבית הלבן שלפחות 50 עובדים של ממשלת ארה"ב בלפחות 10 מדינות זרות הותקפו על ידי תוכנת ריגול מסחרית. לא נמסר שם תוכנת הריגול או החברה שפיתחה אותה. "מאמצינו לזהות מטרות נוספות נמשכים, ואנחנו לא יכולים לפסול מקרי ריגול נוספים", אמר בכיר בבית הלבן לכלי תקשורת בארה"ב.

NSO לא הוזכרה כקשורה למקרי הריגול ושמה לא ננקב בצו הנשיאותי, אך לצו יש השלכות ישירות עליה. ארה"ב כבר הצהירה שהתוכנה של NSO מהווה סכנה לביטחון הלאומי, כאשר הכניסה אותה לרשימה השחורה של מחלקת הסחר לפני כשנה וחצי. שימוש לא ראוי בפגסוס תועד בצורה נרחבת בשנים האחרונות, כאשר בין השאר מדינות כמו סעודיה, מקסיקו ואיחוד האמירויות השתמשו בה על מנת לרגל אחרי עיתונאים, פעילי זכויות אדם, מתנגדי משטר, עורכי דין ואפילו קרובי משפחה במסגרת סכסוך גירושין. כן נחשף שפגסוס שימשה על מנת לרגל אחרי דיפלומטים אמריקאים באוגנדה.

מאז נכנסה לרשימה השחורה הפעילה NSO מאמצים ניכרים על מנת לצאת ממנה. זאת, מאחר שלחברות אמריקאיות נאסר לבצע עסקים עם יישויות ברשימה ללא רישיון מיוחד. בנוסף, השלכות הכניסה לרשימה פגעו משמעותית בפעילות החברה ובהיקף החוזים שלה, והביאו אותה לפי דיווחים אל סף חדלות פירעון. חתימת הצו הנשיאותי מקשיחה את הקו של הבית הלבן נגד תוכנות ריגול מסחריות, ו־NSO בפרט, ונראה שסותמת את הגולל על מאמציה לצאת מהרשימה השחורה.

בכיר בממשל אמר לוושינגטון פוסט שהצו הנשיאותי יחייב את ראש סוכנות פדרלית שעושה שימוש ברוגלה מסחרית לאשר שהתוכנה לא מציבה סיכון משמעותי למאמצי הריגול או לביטחון הלאומי של ארה"ב. בין גורמי הסיכון שישמשו להערכת רמת הסיכון של התוכנה נמנה האם היא שימשה לרגל אחרי אזרחים אמריקאיים ללא אישור חוקי, לחדירה למחשבים של הממשל הפדרלי או עובדיו, למעקב אחרי פעילי זכויות אדם או מתנגדי משטר, או אפילו נמכרה ליישות זרה שמנהלת פעילויות מודיעין נגד ארה"ב. "המטרה היא להציב רף גבוה, אבל גם לכלול צעדי תיקון שניתן יהיה לנקוט בהם", אמר הבכיר שדיבר בתדרוך עם כתבים. "חברה תוכל לטעון שלא נעשה שימוש לרעה בכלי שלה".

"הצו הנשיאותי מייצג את הפעולה הממשלתית המשמעותית ביותר נגד רוגלות שראיתי בעשור שבו אני פעיל בתחום הזה", אמר ל"כלכליסט" ג'ון סקוט־ריילטון ממכון המחקר Citizen Lab באוניברסיטת טורנטו. "מה שמעניין בה הוא שהיא ממנפת את כוח הרכש של הממשל הפדרלי של ארה"ב. כל כך הרבה יצרניות רוגלה רוצות למכור לארה"ב, והצו הנשיאותי אומר להן: תהיו אתיות ותפסיקו לתדלק שימוש לא מבוקר, או אל תטרחו להתקשר אלינו. החשיפה על כך שיותר מ־50 עובדי ממשל היו מטרות של רוגלות לא מפתיעה כלל את מי שעוקב אחרי הנושא. זה סימן ברור לכך שארה"ב מבינה שרוגלות מסחריות את סכנה חמורה לביטחון הלאומי, והיא מביעה את חוסר שביעות הרצון שלה עם התעשייה שיצרה את האיום הזה".


תגיות