אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביטקוין להמונים עו"ד ליאת מיידלר ועו"ד אור הופר | צילום: עידן גרוס

ביטקוין להמונים

החלטת רשות ניירות ערך בארה"ב (SEC) מכניסה את הביטקוין לעולם ההשקעות המסורתיות

04.02.2024, 08:59 | ליאת מיידלר ואור הופר, בשיתוף duns 100

ביטקוין, חלוץ הקריפטו, עולה לכותרות בימים אלה לאור החלטת רשות ניירות ערך בארה"ב, ה- SEC, המאפשרת לראשונה למנהלי נכסים, וביניהם מנהל הנכסים הגדול בעולם (Blackrock), להציע קרנות עוקבות מסוג ETF, כאשר נכס הבסיס הוא המטבע הדיגיטלי ביטקוין.

אמנם מדובר בהחלטה של הרגולטור בארה"ב שעל פניו אינה אמורה להשפיע על שוק ההון הישראלי המקומי (ולא כך, כפי שיפורט בהמשך), ואולם – יש בהחלטה חידוש של ממש – ביטקוין מקבל צורה חדשה, אמפיבית. אם בעבר חלו חילוקי דעות בנוגע לזהותו של ביטקוין – בין אם הוא מטבע או אולי נייר ערך (כאשר כל אחד מהסיווגים הללו טומן שלל התייחסויות שונות, בין אם מיסוייות או רגולטוריות), הרי שלאור החלטת הSEC- – ביטקוין מודל 2024 יכול להיות גם וגם.

ביטקוין בארנק דיגיטלי לצורך ביצוע תשלומים – מטבע. ביטקוין כנכס בסיס בקרן ETF – נייר ערך!

אך מעבר לפתרון משבר הזהות של הביטקוין (או החרפתו), אנו סבורים כי החידוש העיקרי שעולה מהחלטת הSEC- הוא שביטקוין אינו עוד הצפרדע החצוף שלרגולטורים קשה לבלוע. בעבר, היעדר נכונות הרגולטורים להכיר בביטקוין כמכשיר השקעה שדומה במהותו למכשירי השקעה אחרים המיועדים לקהל הרחב, הביא עימו קשיים וסיכונים שייחודיים לביטקוין (ולמטבעות דיגיטליים אחרים). כך לדוגמא, תהליך הרכישה מתבצע בבורסות ייחודיות, חלקן אף לא מפוקחות, הצורך ברכישת ארנק דיגיטלי (בניגוד להחזקת המטבע בחשבון ההשקעות או חבר הבורסה), וכלה בקשיים משמעותיים במישור הלבנת ההון, ובכלל זה, היכולת לקלוט בחשבונות הבנק כספים שמקורם בביטקוין.

עו"ד ליאת מיידלר ועו"ד אור הופר , צילום: עידן גרוס עו"ד ליאת מיידלר ועו"ד אור הופר | צילום: עידן גרוס עו"ד ליאת מיידלר ועו"ד אור הופר , צילום: עידן גרוס


נכון, נעשו הרבה תהליכים לאחרונה אשר נועדו לפתור את הקשיים הללו, ביניהם יצירת מסגרת חוקית חדשה, והכפפת משטר איסור הלבנת הון ייעודי, ואולם היכולת לרכוש ביטקוין נותרה מסורבלת יחסית אל מול היכולת לרכוש קרנות וניירות ערך, ולמעשה שמורה רק לציבור הטכנולוגי החלוצי, אשר מוכנים להשקיע את המשאבים הנדרשים לצורך רכישת הביטקוין.

והנה, הSEC- בהחלטתו, שולח את הביטקוין היישר לחיק עולמות ההשקעות המסורתיים, וכך הופך מוצר זה בין לילה, ללגיטימי ונגיש למסחר גם באמצעות הבנקים וחברי הבורסה. מעמד חדש זה יוצר שלל אפשרויות השקעה הן ללקוחות מוסדיים והן לציבור הרחב – החל מיצירת חשיפה לביטקוין בתיקי ההשקעות המסורתיים ועד לאפשרות חשיפה לביטקוין בקרנות נאמנות, קרנות השתלמות וקרנות חיסכון בניהול אישי (IRA), כולן תחת הקטגוריה של קרן חוץ.

והנה לא עוד סרבול ודרישות טכנולוגיות - ביטקוין מודל 2024 (באמצעות קרן ETF), הוא מכשיר השקעה בדיוק כמו כל ניירות הערך, או קרנות הנאמנות או קרנות הסל אותם ניתן לרכוש בפשטות.

ולאלה המעוניינים להמשיך להחזיק בביטקוין ישירות – ביטקוין מודל 2024 מותיר את האפשרות הזאת על כנה, מבלי לפגוע ביתרונות הגלומים בהחזקה ישירה (בדומה לרכישת סחורות ומתכות יקרות, כמו זהב).

הכותבים הם עו"ד ליאת מיידלר, שותפה וראש רגולציית שוקי הון וניירות ערך במחלקת בנקאות ומימון במשרד הרצוג , ועו"ד אור הופר, עו"ד בכיר באותה מחלקה.

גילוי נאות: משרד הרצוג מלווה כעניין שבשגרה מנהלי קרנות סל זרות, ברוקרים ונותני שירות בתחומי ניירות ערך ומטבעות דיגיטליים, בין היתר בהליכים מול רשות ניירות ערך.

d&b – לדעת להחליט

תגיות