אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

כנס שוק ההון

בועז נגר: "אנחנו במאני טיים. צריך לעודד השקעות בשוק המקומי"

כך אמר יו"ר הפניקס בית השקעות בכנס שוק ההון של כלכליסט בשיתוף קסם קרנות מהפניקס בית השקעות: "אם כסף יכנס לכלכלה הישראלית נשלם פחות מס"

28.02.2024, 11:22 | תומר הדר

"אנו נמצאים במאני טיים, יש לעודד השקעות בשוק המקומי והשאלה היא איך עושים את זה", כך אמר היום (ד׳) בועז נגר יו"ר הפניקס בית השקעות בכנס בכנס שוק ההון של כלכליסט בשיתוף קסם קרנות והפניקס בית השקעות.

לדבריו: "לפי תאורית השוק היעיל כל מדינה חייבת לקבל את משקלה היחסי. בקנדה היקף ההשקעות בשוק המקומי הוא 52%, ביפן 64% וארה"ב עם 80%. אם נסתכל על העשור האחרון יש קצת יציאה - בשנת 2016 גדלה ההשקעה בשוק המקומי וגם בשנת 2021. ומה קרה בשנת 2016? זו היתה שנת הפתעות, היו בה שלל אירועים והיתה התכנסות טבעית הביתה. השאלה אשר נשאלת היא על תיק המניות - בעשור האחרון הוא לא השתנה ועמד על כ-41%. ובשוק החיסכון הפנסיוני מרכיב ההשקעות המקומי נמוך מאירופה, נמוך בשיעור של כ-11%".

"השאלה היא האם פטריוטיות יכולה להסביר את הפער הזה, כלומר את היקף ההשקעות בשוק המקומי. כולם מבינים שנבחרת ישראל למשל תנצח את נבחרת צרפת מדי כמה עשרות שנים בכדורגל, כי הנבחרת הצרפתית טובה. אבל אנחנו נעודד את נבחרת ישראל ויהי מה. כולנו מבינים שפטריוטיות משפיעה על החלטות שאינן מודל כלכלי טהור. אז כיצד מודדים פטריוטיות? השאלה לדעתי היא פשוטה: "האם תהיה מוכן להילחם עבור ארצך". בשנת 2001 המיקום שלנו בשאלה זו היה גרוע. בשנת 2013 קצת התעוררנו מהחלומות והאשליות והציון שלנו במדד הפטריוטיות עלה. ומה כיום? כיום נהיה גדולים בפטריוטיות", אמר נגר.

"מחקרים שנערכו העלו שעליה בפטריוטיות יכולה לגרום לגידול של 11% בהשקעות מקומיות. ולכן נשאלת השאלה האם ה-11% שחסר הוא רק פטריוטיות? האם בשוק המקומי ניתן לצפות לתיקון שיקרה או שהפער הזה בין ישראל לעולם נובע ממקומות אחרים. אחת הטענות בכל הקשור להשקעות היא לגבי שאלת הפיזור, אך זה לא נכון, פיזור לא תמיד נותן תשואה. למשל מדד S&P 500 מול מדד טופ 10 מוכיח לנו שפיזור לא בהכרח נותן תשואה עודפת. ומעבר לכך כשמשקיעים בישראל משקיעים במטבע ישראלי. כשמשקיעים בישראל יש "פור" (יתרון) של 3% כי עלות גידול המטבע הם 2.5% והפרשה הדיבידנד הם 0.5%, כלומר כל השקעה צריכה להתחיל ב-3% "פור" לטובת ישראל, אם יתנו תמריץ מס הוא יהיה אפקטיבי בנקודת הפתיחה".

לפי נגר "גורמים נוספים שגורמים להעדפת השוק המקומי הם מידע סימטרי של מנהלי השקעות מקומיות, הם מכירים יותר טוב את הכלכלה הישראלית. אך כסף שיוצא לחו"ל ימשיך לצאת לחו"ל. כעת בניטרול המטבע ועלויות הגידור התמונה משתנה באופן דרמטי. אם ניקח את 3 השנים האחרונות - בנטרול עמלות גידול ומטבע - תל אביב 35 עקף את S&P 500. אני דוגל בחשיבות של להשקיע בשוק המקומי - 75% מההכנסות הן של חברות בארץ, זה מייצר צמיחה ומייצר השקעה".

עוד ציין נגר: "כולנו מבינים שתקציב ההוצאות שלנו יגדל. וצריך לממן את זה במיסים. אם השוק ידע לייצר צמיחה הוא ירוויח פעמיים - תהיה כאן צמיחה שתקטין את נטל המס ואנו חיים כאן, משלמים מס. אנו רואים שכל הכסף הפנסיוני שנכנס בעשור האחרון לא הגדיל את האשראי בחברות במשק ואת הצמיחה. תארו לכם עולם חדש בו משקל ההשקעות בישראל משתווה למדינות מערביות והרגולטור לא מעודד יציאת כספים לחו"ל. זה עולם חדש בו בסיס הכלכלה שלנו הוא טוב. מה שראינו בשלוש השנים האחרונות יש בו בסיס כלכלי איתן, יש בו פטריוטיות, אלה גורמים שיגדילו את ההשקעות בישראל, זה עולם חדש בו הרגולטור צריך להפסיק לעודד השקעות בחו"ל, להפסיק אפליה, כך כסף רב יכנס לכלכלה הישראלית וגם כך נשלם פחות מס".

תגיות