אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שטיח אדום ביוון ובצרפת: משבר האנרגיה הפך את יורש העצר הסעודי למחוזר באירופה יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ור"מ יוון קיריאקוס מיצוטאקיס, השבוע באתונה | צילום: אי.פי.אי

פרשנות

שטיח אדום ביוון ובצרפת: משבר האנרגיה הפך את יורש העצר הסעודי למחוזר באירופה

מוחמד בן סלמאן הגיע לביקור ראשון ביבשת מאז חיסול העיתונאי הסעודי חשוקג'י ב־2018. הסיבה לקבלת הפנים החמה: מדינות האיחוד זקוקות נואשות לנפט הסעודי שזורם אליהן עתה בכמות גדולה פי שניים לעומת 2021

28.07.2022, 06:10 | דורון פסקין

בפעם הראשונה מאז התפוצצה פרשת חיסולו האכזרי של העיתונאי הסעודי ג'מאל חשוקג'י באיסטנבול ב־2018, הגיע לאיחוד האירופי יורש העצר הסעודי, שנחשד במתן ההוראה. הביקור של מוחמד בן סלמאן ביוון ובצרפת השבוע מסמל יותר מכל את הלגיטימיות המחודשת לה זוכים הממלכה המפרצית והאיש החזק בה, וזאת פחות משבועיים לאחר ביקור נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בג'דה.

המנהיג הסעודי מגיע לאירופה בעיצומו של משבר אנרגיה הולך ומחריף כתוצאה מהמלחמה באוקראינה וצעדי הענישה כנגד הקרמלין, שהובילו לצמצום אספקת תשומות האנרגיה מרוסיה. למרות הקשיים, מדינות האיחוד אינן ממצמצות, ושלשום הכריזו על תוכנית לצמצום צריכת הגז בכ־15% מאוגוסט, ועד מרץ 2023.

הצעד האירופי מגיע יום לאחר שגזפרום הרוסית הכריזה על צמצום כמויות הגז לגרמניה ב־80% עקב "בעיות טכניות", מה שמעורר חששות לגבי המשך אספקת הגז ליבשת. עד כה, 12 מתוך 27 מדינות האיחוד סובלות מהפסקה מוחלטת או חלקית של אספקת הגז מאז החל המשבר בפברואר. פניהם של ראשי האיחוד לקראת החורף הקרוב, כשרמות אגירת הגז מגיעות כיום ל־66% לעומת יעד של 80%.

קשיי האנרגיה של מדינות אירופה מסייעות לקבלתו מחדש של בן סלמאן. זאת משום שלסעודיה, שחקנית מובילה בשוק הנפט, יש אפשרות לסייע להן, ובפועל היא כבר עושה זאת מתחת לרדאר.

מאז תחילת החודש, סעודיה, ביחד עם עיראק, הגדילה משמעותית את כמויות הנפט המסופקות לבתי הזיקוק ביבשת באמצעות צינור העובר בשטחה של מצרים. לפי מקורות בשוק האנרגיה, סעודיה מזרימה לבתי הזיקוק מיליון חביות ביום, פי שניים הכמות שהזרימה בתקופה המקבילה אשתקד וכ־200 אלף חביות ביום יותר מאשר בחודש יוני.

בנוסף, מתחילת החודש מעבירות מדינות המפרץ עוד 1.2 מיליון חביות ביום לאירופה דרך מכליות העוברות בתעלת סואץ, כך שבסך הכל סעודיה ובנות בריתה מעבירות לבתי הזיקוק ביבשת 2.2 מיליון חביות ביום — כלומר זינוק של 90% בהשוואה לינואר 2022, ערב פרוץ המלחמה.

האספקה הגוברת מהמזרח התיכון משקפת את השינוי שחל בשוק הנפט מאז תחילת הקרבות באוקראינה. רוסיה, בעבר הספקית המובילה של נפט לאירופה (וגם לאפריקה) החלה מפנה את החביות שלה מהמסופים בים הבלטי ובים השחור לעבר סין והודו, בעוד שהספקיות מהמזרח התיכון, שעד המלחמה התמקדו באסיה, החלו לשנות יעד ולספק לאירופה.

אירופה זקוקה למשלוחים הללו, שכן מוצרי נפט מהווים קרוב ל־35% מצורכי האנרגיה שלה. לפני הפלישה לאוקראינה, מתוך יצוא של כ־5 מיליון חביות ביום, רוסיה סיפקה לאירופה כ־3.4 מיליון חביות, 2.2 מיליון מתוכם נפט והשאר מוצרי נפט. לפיכך, ההתגייסות של ספקיות הנפט במזרח התיכון עדיין לא מכסה את כל הכמות.

בנוסף, אם אכן אמברגו הנפט של אירופה ייכנס לתוקפו עד סוף השנה, המחסור הנוכחי יגבר ומשבר האנרגיה יוחרף, דבר שיבוא לידי ביטוי בעליית מחירי הזהב השחור. יש לזכור, כי החזרת הסנקציות האמריקאיות על איראן ב־2017-18 גרעה מהשוק כ־2.5 מיליון חביות איראניות ביום, צעד שגרם לזינוק של 60% במחירי החבית, ל־80 דולר. החשש הוא שהוצאת כמות גדולה עוד יותר מהשוק של הנפט הרוסי השנה (עד 4 מיליון חביות ביום) תוביל את הנפט למחירי שיא.

כאן מתעוררת השאלה האם האספקה הגוברת של הנפט מסעודיה תתקיים לאורך זמן. זו ודאי אחת הסוגיות שמנהיגי האיחוד יעלו בפני בן סלמאן השבוע. אם האיחוד ידבוק בהחלטתו להחרים את הנפט הרוסי, המשמעות היא שגם שווקים שכיום נשענים על הנפט הרוסי במזרח אסיה יצטרכו לצמצם את היבוא מחשש הסנקציות, מה שבהכרח יגביר את הביקוש לנפט הסעודי גם בשווקים אחרים מחוץ לאירופה.

בן סלמאן, שעם הגעתו לאתונה הצהיר כי "לא בא בידיים ריקות", מציע לאירופה לא רק נפט. בשיחותיו הוא דן עם מארחיו על הפיכתה למרכז תעשיית המימן של אירופה, הקמת פרויקטי אנרגיה מתחדשת וכן האפשרות לייצא חשמל זול מסעודיה לאירופה דרך יוון.

הסעודים וגם היוונים לא מסרו פרטים מלאים על האפשרויות הללו, אולם כבר לפני כעשור העלו בכירים סעודים את האפשרות הזו כדי להקל על בעיית האנרגיה באירופה. עד למשבר הנוכחי, דבר לא נעשה מאז כדי לקדם את התוכניות. לפי המפרט שהוצג בעבר, סעודיה תייצא לאירופה חשמל שיופק מאנרגיה סולארית.

אף כי לא ברור לוח הזמנים שאותו מתכננות יוון וסעודיה, נראה שהממלכה מאיצה תהליכים לאחר עיכוב של שנים. השבוע היא הודיעה גם על כוונתה להגדיל משמעותית את יכולת ייצור האנרגיה המתחדשת שלה באמצעות מכרזים, השנה וב־2023. אלה יוסיפו לה יכולת של 15 ג'יגה־ואט לעומת יכולת של 700 מגה־ואט כיום.

תגיות