אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למרות האזהרות: הצעת החוק שמכשירה את מינוי דרעי לשר אושרה לקריאה ראשונה יו"ר ש"ס אריה דרעי | צילום: עמית שאבי

למרות האזהרות: הצעת החוק שמכשירה את מינוי דרעי לשר אושרה לקריאה ראשונה

תשעה ח"כים הצביעו בעד ושישה התנגדו. מוקדם יותר אמר היועץ המשפטי של הוועדה המיוחדת לתיקון חוק יסוד הממשלה כי "גובר החשש שבית המשפט יראה בחוק 'דרעי 2' שימוש לרעה בסמכות הכנסת". לדבריו, שאלת תחילת החוק יוצרת קושי של טענת פרסונליות; היועמ"שית של ועדת הכנסת על חוק המתנות: "חשש אמיתי לפגיעה ביושרו של השירות הציבורי"

15.03.2023, 22:03 | צבי זרחיה

נמשך בליץ החקיקה של ההפיכה המשטרית: אתמול אושר לקריאה "חוק דרעי 2" בוועדה המיוחדת לתיקון חוק יסוד הממשלה. תשעה ח"כים הצביעו בעד ושישה נגד. מדובר בחוק המאפשר את שובו לממשלה של יו"ר ש"ס אריה דרעי. האישור בוועדה נעשה לקראת ההצבעה ביום שני על הצעת החוק במליאה בקריאה ראשונה. בקואליציה מתכוונים להעלותה להצבעה בקריאה שנייה ושלישית בתוך שבועיים בטרם יציאת הכנסת לפגרת הפסח.



במקביל ועדת הכנסת דנה אתמול ב"חוק המתנות", שהגיש ח"כ עמית הלוי (הליכוד), שמאפשר לעובדי ציבור ולנבחרי ציבור לגייס תרומות לכיסוי הוצאות משפטיות שלהם ושל בני משפחותיהם ולכיסוי הוצאות רפואיות. הצעת החוק נועדה לאפשר גיוס תרומות לכיסוי הוצאות משפטיות של בנימין, שרה ויאיר נתניהו. ההצעה התקבלה בשבוע שעבר בטרומית, והיא צפויה לעבור בקריאה הראשונה, השנייה והשלישית בתוך שבועיים.

היועץ המשפטי של הוועדה המיוחדת לתיקון חוק יסוד הממשלה בנושא חוק דרעי 2, עו"ד איל לב ארי, הזהיר אתמול כי "שאלת תחולת החוק, שכרגע היא מידית, יוצרת קושי של טענת פרסונליות, ומגבירה את החשש שבית המשפט יראה בתיקון שימוש לרעה בסמכותה המכוננת של הכנסת לפי המבחנים השונים של בית המשפט העליון. אנו סבורים שזה מעורר קושי שעלול לחצות אולי את הרף. לטעמי, הנוסח כרגע, בגלל היעדר התחולה העתידית, יכול לעורר קושי לא פשוט בעניין". ח"כ אפרת רייטן (העבודה) טענה כי "ברור שמדובר בחוק פרסונלי, ולנוכח העיתוי של הצעת החוק הזה ופסק הדין האחרון של בג"ץ (שפסל את מינויו של דרעי כשר) – אי אפשר לבוא ולטעון שאין כאן אינדיקציות גדולות שמדובר בחוק פרסונלי".

"הצעת חוק המתנות מעלה חשש אמיתי לפגיעה ביושרו של השירות הציבורי ובאמון הציבור בשירות הציבורי", כך הזהירה אתמול היועצת המשפטית של ועדת הכנסת, ארבל אסטרחן, בדיון בוועדה בהצעת החוק. הצעת החוק תאפשר לראש הממשלה לקבל 270 אלף דולר מבן דודו נתן מיליקובסקי, חרף פסיקת בג"ץ שעליו להחזיר את הכסף. כמו כן נתניהו יוכל לקבל גיוס המונים של כ־4 מיליון שקל שבוצע עבורו אשתקד ביוזמת ינון מגל.

אסטרחן הניחה על שולחן הוועדה חוות דעת משפטית שבה העלתה 46 שאלות לגבי הצעת החוק הזו. היא התייחסה, בין היתר, לכך שהסכום הכולל של גיוס התרומות לא מוגבל. לדבריה, אם נעשה מימון המונים, אזי גובה התרומה המקסימלי מיחיד הוא עד 5,000 שקל, אבל 20 אנשים יכולים לתרום סכומים בלתי מוגבלים. "ספק אם די בסייגים להפחית את הפוטנציאל לפגיעה ביושרתו של השירות הציבורי". המשנה ליועמ"שית, ד"ר גיל לימון, הזהיר שהצעת החוק מהווה פתח לשחיתות שלטונית.

בתוך כך ועדת החוקה המשיכה אתמול בהכנתה לקריאה השנייה והשלישית של הצעת חוק יסוד השפיטה. הצעת החוק עוסקת בשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, כך שלממשלה ולקואליציה יהיה רוב של חמישה מתוך תשעה חברי הוועדה. כמו כן ההצעה עוסקת בביטול הביקורת השיפוטית של בג"ץ על חוקי יסוד. הוועדה צפויה להמשיך את דיוניה בנושא ביום ראשון.

במקביל ועדת החוקה צפויה להתחיל בשבוע הבא בדיונים בהצעת חוק פסקת ההתגברות שאושרה השבוע בקריאה ראשונה. החרדים לוחצים לחוקקה בטרם היציאה לפגרת הכנסת, כדי למנוע מבג"ץ לבטל שוב את "חוק הגיוס". בנוסף לכך הוועדה תכונס בימים הקרובים להכנתו של "חוק הנבצרות" להצבעה בקריאה השנייה והשלישית לפני הפגרה.

תגיות