אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מאחורי הקריסה: בעלי ג'מבו סטוק נעלם, וחנויות הוצעו להשכרה רועי ונונו, מבעלי ג'מבו סטוק. נעלם כלא היה | צילום: אוראל כהן

בלעדי

מאחורי הקריסה: בעלי ג'מבו סטוק נעלם, וחנויות הוצעו להשכרה

ספקים ושותפים של רשת ג'מבו סטוק לא מצליחים להשיג את בעליה, רועי ונונו. בעלי הנכסים התייאשו והעמידו את החנויות להשכרה

18.04.2023, 11:07 | אורנה יפת

ערב פסח נסגרו סניפי רשת ג'מבו סטוק ומאז לא נפתחו. הרשת, שבבעלות רועי ונונו, נקלעה לקשיים וצ'קים שנתנה לספקים שלה חזרו. מאז ונונו נעלם כלא היה — על פי ספקים ושותפים של ג'מבו סטוק, שמפעילה 16 סניפים בארץ, לא ניתן להשיג אותו והוא אינו עונה לטלפון.

בנק לאומי, נושה של הרשת בהיקף 8 מיליון שקל, הגיש בשבוע שעבר בקשה לבית המשפט לפתוח בהליכים נגד ג'מבו סטוק בטענה כי נקלעה לחדלות פירעון. בית המשפט הוציא לבינתיים צו איסור פעולות בנכסים.

סגירת חנויות ערב החג היא לא דבר שגרתי. ג'מבו סטוק אף שיגרה מכתב לספקים שלפיו חנויות הרשת יהיו סגורות בחול המועד, לאחר שלטענתה ספקים של הרשת ניסו להוציא מהן את המלאי והציוד שלהם. אלא שגם בימים שלאחר החג 16 חנויות הרשת לא נפתחו ובעלי הנכסים החלו להציע אותן לשוכרים חלופיים. בדיזנגוף סנטר חנות ג'מבו סטוק נסגרה כבר בתחילת השנה והנכס מוצע להשכרה בתמורה ל־60 אלף שקל בחודש. באתר ג'מבו סטוק כתוב כי החנות בסנטר סגורה לרגל שיפוצים, אלא שהיא לא נפתחה מאז חודש ינואר וגם לא צפויה להיפתח מחדש. אתר הרשת נסגר גם הוא להזמנות.

ספקים של הרשת טוענים כי ג'מבו סטוק ביצעה לפני פסח הזמנות גדולות של סחורה לחג. על פי הבקשה שהגיש בנק לאומי, הצ'קים שמסרה ג'מבו לספקים, בהיקף של מיליוני שקלים, חזרו מהיעדר כיסוי. בנק לאומי טען גם הוא בבקשה לבית המשפט כי בעלי הרשת ניתק קשר ו"ככל הנראה שוהה בחו"ל ומאמצי הבנק ליצור עמו קשר עלו בתוהו".

גם בקרן מינהל, המושקעת בג'מבו סטוק, לא מצליחים ליצור עם ונונו קשר מאז תחילת החג. לפני שנה, במאי 2022, מכר ונונו לקרן מינהל, קרן השתלמות לפקידים עובדי המינהל והשירותים, 12% מהחברה לפי שווי של 125 מיליון שקל. בעת הרכישה הודיעה הרשת כי בכוונתה להתרחב עד סוף 2023 ל־25 סניפים, אלא שהיא לא הגיעה ליעד המתוכנן.

גורמים בענף לא הופתעו מנפילת הרשת. "הוא לא בארץ. הוא נעלם. הרשת חייבת מיליונים לספקים ובעלי הנכסים הציעו לי את כל המיקומים שלו בשבוע האחרון", אומר אחד הקמעונאים. לדברי גורמים בענף הסטוק, ערב החג הוא הזמן שהרשתות מבצעות רכישות גדולות משמעותית ביחס לחודש רגיל. "זו תקופה שהקמעונאי פתוח הכי הרבה, ועובד עם הרבה הספקים. ג'מבו סטוק לא עשתה יבוא עצמאי אלא קנתה את הסחורה מספקים בארץ ודחתה להם צ'קים שהיו אמורים להיפרע כבר לפני חודש וחצי. כשהגיע מועד הפירעון, הוא פנה לספקים וביקש מהם שיפרסו לו את סכום החוב וככה האובליגו גדל עוד יותר והצ'ק הגדול והאחרון של הפריסה חזר מחוסר כיסוי". מג'מבו סטוק לא נמסרה תגובה.

ענף חנויות הסטוק פורח בשנים האחרונות והתחזק מאוד בתקופת הקורונה, שבה חנויות הצעצועים וכלי הבית היו סגורות בעוד חנויות הסטוק הוגדרו כחיוניות. בספטמבר 2020, בעיצומה של מגפת הקורונה, הצליחה קרן AMI של זהבית כהן להנפיק את מקס סטוק לפי שווי של 1.7 מיליארד שקל שהפתיע רבים בענף הקמעונאות.

מאז רשתות הסטוק תפסו עוד יותר תאוצה וקמעונאים גדולים במשק נכנסו לתחום. רשת המזון יוחננוף רכשה שליטה בזול סטוק ושוקלת להנפיק אותה, קבוצת פוקס פתחה בפסח את החנות הראשונה של ג'מבו יוון בישראל ושופרסל רכשה את רשת דן דיל שמפעילה 10 סניפים.

זול סטוק הכפילה את מספר הסניפים שלה מאז נרכשה על ידי יוחננוף והוא עומד כיום על 82. יוחננוף מתכננת להרחיב את פעילות זול סטוק עם הרחבת הקטגוריות והכנסה של הרשת לסניפי המזון. גם מקס סטוק, שבשנת 2022 דיווחה על פדיון של מעל 18 אלף שקל למ"ר, מונה כבר קרוב ל־60 סניפים ומתפתחת עם חנויות חדשות בגודל של 5,000 מ"ר, ואף מתרחבת לפורטוגל. שופרסל גם היא מתכננת להרחיב את דן דיל ולפתוח בארבע השנים הבאות 12 סניפים על שטח של 12 אלף מ"ר.

חסם הכניסה לתחום הסטוק הוא נמוך ולכן התחרות בו גבוהה. הורדת חסמי היבוא בשנים האחרונות איפשרה לקמעונאים להקטין את התלות בספקים והם החלו לייבא חלק מהסחורה עצמאית, מה שמצמצם את שרשרת האספקה ומשפר את הרווחיות הגולמית. רשתות הסטוק שבעבר מכרו בעיקר מוצרים קטנים הרחיבו את תחומי הפעילות וכיום הן מוכרות גם ריהוט לבית, ביגוד, טקסטיל וטואלטיקה לצד מוצרים חד־פעמיים, מוצרי כתיבה וציוד יצירה. רשת מקס סטוק מדווחת כי 28% מהמכירות שלה בשנת 2022 נבעו מקטגורית עולם הבית, שגלגלה 289 מיליון שקל.

"אנשי עסקים מתייחסים לעסק של סטוק כמשהו פשוט, אבל זה ממש לא כך", אומר גורם בענף. "הדבר הכי משמעותי בעסק הזה הוא ניהול המק"טים. בגלל שאלה מוצרים קטנים, יש עשרות אלפי מק"טים, ובכל חודש אנחנו מחליפים כמעט חצי מהמק"טים בחנות. אלה מספרים מטורפים ולוגיסטיקה עצומה".

תגיות