אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עידן הרתיחה הגלובלית הגיע - והמנהיגים אדישים שריפה באי רודוס יוון. השבוע התחוללו שריפות ענק בתשע מדינות באגן הים התיכון | צילום: AP/Petros Giannakouris

משבר האקלים

עידן הרתיחה הגלובלית הגיע - והמנהיגים אדישים

חמש השנים הבאות עתידות להיות החמות ביותר שנרשמו עד כה ואירועי קיצון כמו שיטפונות, שריפות וסופות ברד יפקדו אותנו בתדירות גבוהה יותר. בזמן שהרס היבולים מגביר את החשש למשבר מזון עולמי, 20 המדינות האחראיות ל-80% מפליטות גזי החממה לא מצליחות לקבוע יעד עולמי למעבר לאנרגיה מתחדשת

28.07.2023, 08:41 | שני אשכנזי

אחרי גל החום המתמשך הגיעו שריפות, סופות וגם הברד הכבד; קיץ 2023 נע במדינות העולם בין מזג אוויר קיצוני אחד לאחר, ומדענים מבהירים כי בני אדם "מעולם לא חוו עולם כה חם בהיסטוריה המודרנית". לאחר שנים של אזהרות מצד אלפי מדענים ברחבי העולם, שבוע אחד בסופו של יולי הדגים כיצד שינויי האקלים דוחפים את הטמפרטורה לטריטוריה לא מוכרת, תוך השפעות הרסניות על חיי בני האדם ברחבי העולם.


אש בקליפורניה. בני אדם "מעולם לא חוו עולם כה חם בהיסטוריה המודרנית", צילום: אי.אף.פי אש בקליפורניה. בני אדם "מעולם לא חוו עולם כה חם בהיסטוריה המודרנית" | צילום: אי.אף.פי אש בקליפורניה. בני אדם "מעולם לא חוו עולם כה חם בהיסטוריה המודרנית", צילום: אי.אף.פי


לאחר שבעיר קטניה שלחופו המזרחי של האי סיציליה נרשמו ביום שני 47.6 מעלות צלזיוס, כ-650 שריפות יער החלו להשתולל ברחבי האי האיטלקי ולהתפשט במהרה בחסות רוחות חזקות חמות ותנאי יובש. שלושה בני אדם נהרגו באי בשל השריפות, שאף אילצו תושבים ותיירים להתפנות, והובילו לשיבושים קשים בתחבורה הציבורית. נמלי התעופה של פלרמו וקטניה נסגרו בשל שריפות שפרצו באזור, מה שהוביל לחששות להפסדים כלכליים כבדים. בקטניה נותרו תושבים רבים בלי חשמל ומים, ותושבי האי סיפרו כי "אנשים לא יכולים לנשום מרוב שהאוויר מזוהם וחם, הם נאלצים לצאת לרחוב כי הבתים שלהם בוערים".


שריפה בסיציליה. אגן הים התיכון בוער, צילום: Giovanni ISOLINO שריפה בסיציליה. אגן הים התיכון בוער | צילום: Giovanni ISOLINO שריפה בסיציליה. אגן הים התיכון בוער, צילום: Giovanni ISOLINO


כבאים נאלצו להתמודד השבוע עם שריפות ענק בתשע מדינות באגן הים התיכון, כשהטמפרטורה חצתה את סף ה-40 מעלות בחלק מהמדינות. באלג׳יריה לפחות 34 בני אדם נהרגו בשריפות, לאחר שהטמפרטורות הגיעו במספר אזורים ליותר מ-50 מעלות. בקרואטיה הלהבות הגיעו לטווח של 12 ק"מ מעיירת ימי הביניים דוברובניק, וכלי תקשורת מקומיים דיווחו על כך שמוקשים שנותרו בקרקע מאז מלחמת העצמאות שנערכה בשנות ה-90, התפוצצו בשריפה. כבאים התמודדו השבוע גם עם שריפות בצרפת, פורטוגל, ספרד, טורקיה ומספר אזורים באיטליה. ביוון פרצו לפני כשבוע שריפות שהובילו למותם של שני בני אדם ולפינוי של כ-20 אלף תושבים ותיירים.


שריפה בדרום לבנון, צילום: Ali DIA / AFP שריפה בדרום לבנון | צילום: Ali DIA / AFP שריפה בדרום לבנון, צילום: Ali DIA / AFP


בקנדה, בפיליפינים ובאפגניסטן היו שטפונות שהובילו גם הם להרוגים, ובאיטליה, שהתמודדה עם ימים ארוכים של שרב ושריפות, פקד מזג אוויר סוער את צפון המדינה. רוחות עזות עקרו עצים והרימו גגות מבנים, ובאזורים מסוימים ברד בגודל של כדור טניס פצע בני אדם, גרם נזק לרכוש והרס יבולים. במילאנו, אחת האטרקציות המרכזיות של העיר, טירת ספורצה מהמאה ה-15, נסגרה לציבור ביום שלישי "בשל נזקים שנגרמו ממזג אוויר קשה". ראש העיר, ג'וזפה סלה, אמר: "מעולם לא ראיתי דבר כזה... אנחנו לא יכולים להכחיש זאת יותר - שינויי האקלים משנים את חיינו״.


שריפה בסרדיניה, צילום: EPA/MANUEL SCORDO שריפה בסרדיניה | צילום: EPA/MANUEL SCORDO שריפה בסרדיניה, צילום: EPA/MANUEL SCORDO


מדענים אכן לא מופתעים ממאורעות הקיץ. מזג אוויר קיצוני ברחבי העולם נעשה אינטנסיבי יותר ותכוף יותר, כשאירועי הקיצון מתודלקים על ידי פליטות גזי חממה שלהן גורמת האנושות. העולם כבר חם ב-1.2 מעלות צלזיוס ממה שהיה בתקופה הקדם-תעשייתית, וחמש השנים הבאות צפויות להיות החמות ביותר שנרשמו. ככל שהטמפרטורה עולה, כך גם גדל הסיכוי לאירועי קיצון – מחום כבד לבצורות, שריפות, שיטפונות ועוד.

סיצילה בוערת, צילום: Giovanni ISOLINO / AFP סיצילה בוערת | צילום: Giovanni ISOLINO / AFP סיצילה בוערת, צילום: Giovanni ISOLINO / AFP

ד״ר עמיר גבעתי מהחוג למדעי סביבה באוניברסיטת תל אביב, מסביר כי גם בעתיד נמשיך לפגוש את קצוות אירועי הקיצון בטווחי זמן קרובים. לדבריו, ״הטמפרטורות הגבוהות מתדלקות ומוסיפות אנרגיה לאטמוספרה וכאשר מסתיים גל החום ואוויר קריר יותר ולח חודר מצפון מתפתחת אי יציבות אטמוספרית קיצונית שמתבטאת בסופות ברד ורוחות קטלניות. ככל שיהיו אזורים שיתחממו יותר ויפגשו אוויר קר מצפון, כך ניתן לצפות להתגברות אירועי הקיצון. הסטטיסטיקה כבר מראה זאת. דו״ח של המעבדה ל״מזג אויר קיצוני״ (ESSL) מצביע על עלילה תלולה במספר אירועי הברד וסופות רוח קיצוניות באירופה בשנים האחרונות כתוצאה ממפגש חזיתי בין אוויר חם בדרומה של היבשת לקר יותר בצפונה. ככל שכדור הארץ יתחמם יותר כך יש לצפות להתעצמות אירועי הקיצון: סופות ברד גדולות יותר, טורנדו קטלניים יותר והוריקנים באזורים הסמוכים לאוקיינוסים שמתחממים יותר מהרגיל״.

בזמן שבארה״ב גל החום הממושך ממשיך "לאפות" מזה שבועות חלקים נרחבים במדינה וכ-150 מיליון בני אדם מחוף לחוף נמצאים תחת התראות חום המזהירות מפני סיכון בריאותי, טמפרטורת האוקיינוס בפלורידה ובסביבתה זינקה השבוע לרמות טיפוסיות לג'קוזי; 38.44 מעלות צלזיוס. בתוך שבועיים ההתחממות העזה הובילה להלבנה המונית של שוניות אלמוגים באזור, ומומחים מזהירים כי הם מצפים לתמותה מוחלטת של רבות מהן בתוך שבוע בלבד. טמפרטורות המים הרגילות באזור בתקופה זו של השנה צריכות להיות בין 23 מעלות צלזיוס ל-31, על פי המינהל הלאומי לאוקינוס ואטמוספירה (NOAA). מוקדם יותר החודש הזהיר הארגון שהמים החמים יותר באזור עלולים להגביר סופות טרופיות והוריקנים.


שריפה ברודוס, צילום: AP/Petros Giannakouris שריפה ברודוס | צילום: AP/Petros Giannakouris שריפה ברודוס, צילום: AP/Petros Giannakouris


המציאות הרותחת אינה גובה מחיר רק משוניות האלמוגים. לפי מחקר שפורסם השבוע, משבר האקלים גרם לאגן נהר הקולורדו, מערכת שעליה מסתמכים 40 מיליון בני אדם במערב ארה"ב, לאבד יותר מ-10 טונה של מים בשני העשורים האחרונים (19% בנגר המים). מדובר במספיק מים כדי למלא כ-15 מיליארד בריכות שחייה אולימפיות.

באירופה התעוררה השבוע דאגה מפני פגיעה באיכות ובכמות היבולים השונים. שירות ניטור היבול של האיחוד האירופי הפחית ביום שני את תחזיות התשואות שלו עבור הקציר של השנה בגוש, כולל דגנים, שמן, סלק ועוד, תוך ציון תנאי מזג אוויר יבשים וחמים, לצד גשמים מופרזים במקומות אחרים.

מותג שמן הזית Filippo Berio כבר מזהיר כי קיים "מחסור כרוני בשמן זית כתית מעולה״ וכי התעשייה נתונה בלחץ אינטנסיבי מחמיר בשל גלי החום העוצמתיים האחרונים. דוברת המותג אמרה כי "כפי שראינו בשנה שעברה, בצורת קיצונית הובילה להפחתה ביבול. מכיוון שגל החום הנוכחי לא מראה סימנים לשיכוך, ברור שיש סיכון שזה יקרה שוב. זה לא פחות מקטסטרופלי עבור תעשיית שמן הזית". האתגרים הללו, כמובן, מניעים עליית מחירים מתמשכת, והצרכנים הם הראשונים להיפגע.

תפוקת הדגנים בדרום אירופה צפויה לרדת עד 60% לעומת השנה שעברה, כאשר הקציר לשנת 2023 אמור להיות הנמוך ביותר מאז 2007 - ב-256 מיליון טון, נמוך בכ-9.5% מהממוצע לחמש שנים של 283 מיליון טון, כך לפי ארגון החקלאות האירופי Copa Cogeca בשבוע שעבר. גם איכות היבול צפויה להיות מושפעת לרעה, לאחר שבפורטוגל, ספרד ואיטליה, בצורת קשה וגלי חום פגעו ביבולים.

גבעתי מוסיף כי "על רקע שבירת שיאי הטמפרטורות במקומות רבים בעולם פורסם השנה מאמר בכתב העת המוביל Nature שבו מזהירים החוקרים לא רק מעליית מחירי המזון בגלל ההתחממות והיובש, אלא מתרחיש של 'כשל סל המזון הגלובלי' אילו טמפרטורות קיצוניות שצפויות יפקדו בו זמנית את מפיקות המזון הגדולות בעולם - ארה״ב וסין. במקרה כזה תפחת אספקת המזון בעולם ב-30%. עד כה תרחיש כזה לא היה סביר. עתה ההסתברות שלו עלתה לפעם בחמש שנים".

כדור הארץ יוסיף ויתחמם, שכן האנושות ממשיכה לחמם את האטמוספירה באמצעות פליטת גזי חממה, ובעיקר באמצעות שריפת פחם, נפט וגז. למרות שהמדענים מזהירים מפני דהירה חסרת תקדים לחירום אקלימי בשל ההתחממות המואצת, מנהיגי העולם אינם ממהרים לפעול. בסוף השבוע החולף, במפגש שרי האנרגיה של G20 שנערך בגואה ההודית, לא הצליחו המדינות האחריות לפליטת כ-80% מגזי החממה בעולם להגיע להסכמה על הפחתת השימוש בדלקי מאובנים בהדרגה וקביעת יעד עולמי למעבר לאנרגיה מתחדשת.

מזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרס, סיכם השבוע את הדברים לאחר שמדענים אישרו שיולי בדרך להיות החודש החם ביותר בעולם ואמר: "עידן ההתחממות הגלובלית הסתיים ועידן הרתיחה הגלובלית הגיע. שינוי האקלים כבר כאן. זה מפחיד. וזו רק ההתחלה. האוויר בלתי ניתן לנשימה, החום בלתי נסבל, ורמת הרווחים של חברות דלקי מאובנים וחוסר מעש בעניין האקלים אינה מתקבלת על הדעת. מנהיגים חייבים להוביל. לא עוד היסוס, לא עוד תירוצים. אין יותר זמן לזה״.

תגיות