אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כנסת בהפרעה: כנס הקיץ היה מלא בחוקים פרסונליים, ג'ובים וגזענות הקואליציה בכנס הקיץ בכנסת. בליץ של חוקים | צילום: אלכס קולומויסקי

כנסת בהפרעה: כנס הקיץ היה מלא בחוקים פרסונליים, ג'ובים וגזענות

במוקד כנס הקיץ בכנסת שיסתיים בשבוע הבא עמד ביטול עילת הסבירות. אך תזזית החקיקה של הקואליציה הקיפה תחומים רבים אחרים, כולם משרתים רק את הסקטורים המקורבים לה - בתקציבים, הטבות ומשרות

20.07.2023, 06:02 | צבי זרחיה

כנס הקיץ של הכנסת שיסתיים בפועל ביום רביעי הבא, שימש את הממשלה והקואליציה בעיקר לחקיקת חוקים פרסונליים, הישרדות, ולחלוקת ג'ובים, זאת בנוסף למטרת־העל של הקואליציה מאז כוננה - לחוקק את חוקי ההפיכה המשטרית. בשמונת החודשים לאחר כינון הכנסת ה־25, ושבעה חודשים לאחר הקמת הממשלה, מתברר שהקואליציה מחוקקת בעיקר עבור עצמה. בכך, הוכיחה הקואליציה שאינה מתייחסת כלל לאזרחי ישראל המתמודדים למשל עם יוקר המחיה והריבית הגבוהה במשכנתא.

אמנם כמה שבועות לאחר פתיחת כנס הקיץ, ב־24 במאי 2023, אישרה הכנסת את חוק תקציב המדינה לשנים 4־2023 ואת חוק ההסדרים, אך תוכנית העבודה למשרדי הממשלה שפורסמה בתחילת השבוע, הנגזרת מהתקציב, היא לעג לרש. קשה להתעלם מכך, שברגע האחרון לפני אישור התקציב זינק היקף הכספים הקואליציוניים ל־14 מיליארד שקל במקום לשמש מקור תקציבי ראוי ליצירת מקומות עבודה והזנקת כלכלת המשק. הכספים הללו זרמו ליעדים של ציבור סקטוריאלי: מתנחלים, חרדים וסרוגים. זכותה של הממשלה לקבוע את סדרי העדיפויות בתקציב, אבל יש גבול עד כמה אפשר להרעיף תקציבים שאינם מעודדים עבודה והישענות על קצבאות.

מאז אישור התקציב, הכנסת עסוקה בעיקר בחוקים הפרסונליים: ועדת החוקה מחוקקת בהליך מזורז את החוק לביטול עילת הסבירות. למרות ההבטחות של נתניהו, אין בו שום ריכוך. ההיפך הוא הנכון: החוק לא יאפשר לבג"ץ להתערב בהחלטות ראש הממשלה והשרים שהתקבלו בממשלה, כולל מינויים לא ראויים, וגם לא יאפשר לבג"ץ לפעול במקרה שהממשלה או אחד משריה לא ינקטו צעד מסוים. למשל, להוציא את ראש הממשלה לנבצרות רק על רקע בריאותו ולא למשל על ניגודי עניינים. החוק שעליו תצביע הוועדה יאפשר לשר המשפטים יריב לוין לא לכנס את הוועדה לבחירת שופטים כי הרכבה לא מתאים לתפיסת עולמו ולאינטרסים שלו - וגם כאן בג"ץ לא יוכל להתערב.

בנוסף, אישור החוק לביטול עילת הסבירות בקריאה השנייה והשלישית במליאה בשבוע הבא יסלול את הדרך לחזרתו לשולחן הממשלה של יו"ר ש"ס אריה דרעי, שנפסל על ידי בג"ץ בינואר 2023 ופוטר בידי נתניהו. הדיונים במליאה הוקדמו ויואצו. היא תכונס ביום ראשון בבוקר, שבו בדרך כלל אינה מתכנסת, ולמחרת, ביום שני בצהרים יחלו ההצבעות שיימשכו עד לשעות הערב. דרעי מצליח לנווט גם כשהוא מחוץ לממשלה, למשל עם החוק להארכת כהונתם של הרבנים הראשיים עד אפריל 2024. עד אז יוכל דרעי להגיע להסכמות עם משפחת יוסף לבחירתו של אחיו יהודה דרעי כרב הראשי הספרדי הראשי, ובחירת הרב דוד יוסף (הבן של הרב עובדיה והאח של הרב הספרדי הראשי יצחק יוסף) כרב הספרדי הראשי של ירושלים.

בתמיכת דרעי נחקק חוק טבריה שמאפשר לבועז יוסף ראש הוועדה הקרואה להתמודד על ראשות העיר בבחירות הקרובות. מדובר בחוק פרסונלי מובהק שהוגש על ידי ח"כ עמית הלוי מהליכוד שיזם גם את חוק המתנות שיאפשר לנתניהו לקבל חמישה מיליון שקל והוקפא לאחר הקריאה הטרומית בשל המחאה הציבורית. במקביל, ועדת החוקה מקדמת את חוק המועצות הדתיות, שמאפשר חלוקת ג'ובים - הגדלת מספר הרבנים מ־491 ל־1,572. שייבחרו על ידי ש"ס המחזיקה גם במשרד לשירותי דת.

אחרי שהח"כים יטוסו בפגרת הקיץ לחו"ל הם ישובו לכנס החורף שבו מתכננת הקואליציה להמשיך בבליץ החוקים הפרסונליים והסקטוריאליים: שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, חוק היועמ"שים שלא יחייב את השרים להישמע לחוות דעת היועמ"שית, וגם לחוקק את פסקת ההתגברות, חוק הגיוס, וחוק יסוד לימוד התורה שיסייעו לאברכים.

נתניהו אומנם הכריז בראיון לכלי תקשורת בארה"ב שפסקת ההתגברות לא תחוקק אבל לא הבטיח לקיים. כעת שוקלים בקואליציה לחוקק "פסקת התגברות קטנה" שתחול על חוק הגיוס. בשורה התחתונה: החקיקה הפרסונלית, הסקטוריאלית והדורסנית תימשך גם לאחר החגים והכל למען שלמותה ורווחתה של הקואליציה.

תגיות